Colours of Ostrava 2016 na 20 scénách

Colours of Ostrava 2016 na 20 scénách

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Návštěvníci mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava si budou moci vybírat z více než 350 programových položek.



Festival proběhne Colours of Ostrava od 14. do 17. července v industriálním prostředí Dolních Vítkovic. Festivalu, který byl zařazen britským deníkem The Guardian mezi 10 nejlepších v Evropě.

Festival opět narostl. Letos je nachystaných úctyhodných 20 scén (open air i krytých pod střechou). Novinkou letošního ročníku je fórum Meltingpot.

Účinkující

K hlavním hudebním hvězdám patří legenda taneční hudby Underworld, islandští Of Monsters and Men, M83, britský písničkář Passenger, divocí cellisté 2CELLOS, australští rockoví psychedeleci Tame Impala, legenda downtempa Thievery Corporation, Kodaline, The Vaccines, ANOHNI, Slowdive, electroswingová zpěvačka Caro Emerald Kiasmos, Boys Noize Live či norské zpěvačky Aurora a Susanne Sundfør...

Celkově letos do Ostravy přijede 76 zahraničních a 54 domácích kapel a hudebníků, kteří nabídnou hudební zážitky z mnoha žánrů - od elektroniky, přes world music, pop, rock či jazz až po reggae. Objeví se zde zástupci hudebních scén z celého světa - od Nového Zélandu přes Island, Austrálii, Ghanu, Kongo, Mali, Kamerun, Mali, Ukrajinu až po Izrael či Jižní Koreu.

Zajímavý zážitek můžeme očekávat od Victorie Hanny z Izraele, která je dcera rabína divoce rapující starověké židovské texty, holandské zpěvačky Kovacs, která svým syrově zabarveným hlasem připomíná nejen Amy Winehouse, nekonformní polské zpěvačky Maria Peszek, která je známá také jako herečka z filmů Agnieszky Holland a Jerzy Stuhra. Z další nabídky zaujme Rocky Dawuni, hvězdný zpěvák reggae z Ghany aktuálně nominovaný na Grammy, malijská rocková kapela Songhoy Blues, která utekla z válkou zmítaného domova, mistrovský hráč na upravenou jednadvacetistrunnou koru Joel Sebunjo z Ugandy, hrající s kapelou Sundiata afrofunk, či elektronicko-rockoví Mbongwana Star z Demokratické republiky Kongo s dvěma frontmany na vozíčku z formace Staff Benda Bilili. Hudebním “fajnšmekrům” jsou určeny jak zvláštní Electronic stage (např. UNKLE Sounds), divoká taneční Drive stage nebo alternativní Full Moon stage.

Z českých kapel zahrají například Monkey Business, Barbora Poláková, Mydy Rabycad, Lake Malawi, Ohm Square, DVA, Republic of Two, Ivan Hlas Trio, Už jsme doma, Terne Čhave a další.

Colours of Ostrava

Meltingpot

Nové mezinárodní diskusní fórum Meltingpot bude probíhat ve všech prostorách Dolu Hlubina a v pátek 15. července jako Gala také v multifunkční aule Gong. Na návštěvníky čeká široký program diskusí a workshopů (12 okruhů a celkem 10 scén). Vystoupí zde více než 150 osobností z 19 zemí, z mnoha různých oborů jako ekonomie, politika, kultura, věda, náboženství či životní styl. Mezi nimi například americký spisovatel Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, teoretický fyzik a popularizátor vědy Leonard Mlodinow, americký historik a publicista Timothy Snyder, dánský environmentalista Björn Lomborg, držitel Pulitzerovy ceny za žurnalistiku Chris Hedges, skotský handicapovaný horolezec Jamie Andrew, izraelský vývojový psycholog Sidney Strauss, americký nositel Pulitzerovy ceny za poezii Yusef Komunyakaa, německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby, pákistánská lidskoprávní aktivistka Gulalai Ismail, ukrajinská novinářka a aktivistka Svitlana Zalishchuk, německý grafický designér Fons Hickmann nebo americký street artist Gaia.

Z České republiky to bude například biolog, filozof, a antropolog Stanislav Komárek, filosofové Václav Bělohradský a Zdeněk Kratochvíl, specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, operní pěvkyně Soňa Červená, sportovec Martin Koukal, zdravotně znevýhodněný cestoval a dobrodruh Jan Mela, výtvarník David Černý, pedagožka a autorka konceptu Nové české školy Lada Fialová, dokumentaristka Olga Sommerová, spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková, kavárník Ondřej Kobza, neurofyziolog František Vyskočil, biolog David Storch, psychoterapeut a průkopník léčby pomocí “Terapie tmou” Andrew Urbiš, hudebník a výtvarník Jaromír 99, ekonom Jan Švejnar, spisovatelka Sylva Fischerová, výtvarník Jiří David, lékař, horolezec a cestovatel Vladimír Nosek a řada dalších.

Colours of Ostrava 2016

Divadelní program

V rámci divadelního programu vystoupí řada oceněných souborů - například Komorní scéna Aréna Ostrava s Inscenací roku 2013 Ruská zavařenina, soubor Losers Cirque Company s novocirkusovým představením Walls & Handbags, které získalo Cenu Divadelních novin za rok 2014/2015, improvizační soubor Vosto5 s hudebníkem Petrem Markem v novém “ostravském” představení PROTON !!! nebo Spitfire Company s mezinárodně oceňovaným představením Antiwords inspirovaném hrou Václava Havla Audience.

Filmy

Nebudou chybět ani projekce filmů: Sedm statečných, Mlčení jehňátek, Osm a půl, Starci na chmelu, dokumenty Amy, Evangelium podle Brabence, Takovej barevnej vocas letící komety nebo artové novinky Ejzenštejn v Guanajuatu, Líza, liščí víla nebo Eva Nová.

Workshopy

Workshopy vám dají například lekci flamenca, čardáše, salsy, skotských a irských tanců, ale i třeba tetování. Scéna České televize nabídne exkurci do zákulisí televizní práce. A to při workshopech zpravodajství, grafiky či kamery nebo při debatách s moderátory.

Prohlídky

V objektu Světa techniky bude pro všechny zájemce volný vstup do zcela jedinečné expozice studia České televize Ostrava umístěné v suterénu objektu. Do Světa techniky i expozice U6 budou mít vstup volný všechny děti. Exkluzivní vyhlídku na festival bude možné užít si i letos z věže Bolt Tower. Svět techniky rovněž vyrazí se svou Science show do festivalového areálu. Ke koštování skvělého vína ve vinárně v betonovém bunkru zahrají také čtyři cimbálovky - každý den jedna: Lipka, Horňácká Cimbálová Muzika Petra Mičky, Slezan a Friš. V rámci projektu plain air Colours of Ostrava se budou v areálu pohybovat a malovat také dva mladí plenéroví malíři Juraj Florek a Juraj Toman. 15. výročí Colours of Ostrava bude reflektovat speciální výstava fotografií z celé historie. Uměleckou tvorbu z oblasti designu, módy a výtvarného umění představí zvláštní Design zóna.

Dětský program

Letos se děti i jejich rodiče můžou těšit na úplně novou rodinnou zónu ČEZ Family Park, kde na ně čekají žongléři, chůdaři, půvabné tanečnice a akrobatická vystoupení artistů z Cirk La Putyka. Děti se sem “propadnou” králičí norou, za kterou rostou obří houby a podivuhodné stromy, budou si moci zahrát kroket s plameňáky nebo obří šachy, případně se vyfotit se jako Srdcová královna či Pikový král.

Colours of Ostrava 2016 v číslech

- produkce festivalu musí například “odbavit” přes 1.600 hudebníků, členů kapel, divadel, řečníků i členů uměleckých týmů,
- na jeho chodu festivalu se podílí přímo na místě 4.000 lidí.
- 20 scén
- 350 programových bodů
- 76 zahraničních a 54 domácích kapel a hudebníků


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle