Jeseníky - tipy na výlet

Jeseníky - tipy na výlet

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Jeseníky jsou rozsáhlým pohořím v severní části Moravy, na hranici České republiky a Polska. Jsou ideálním prostředím pro celoroční rekreaci - lyžování, turistika, cykloturistika. Pokud vás zajímají typy na výlet v Jeseníkách naleznete je zde.

Praděd-007.jpgPraděd a rozhledna

 

Praděd je nejvyšším bodem Jeseníků (1492 m.n.m.). Z rozhledny na Pradědu je výhled na Jeseník, Kladskou rovinu v Polsku, Králický Sněžník, Šumpersko, Beskydy, Olomouc, Vysoké Tatry a Malou Fatru, Krkonoše i Nízké Alpy v Rakousku.

 

Šerák

 

Šerák je významnou křižovatkou turistických cest. Ve vrcholových partiích hory se nachází přírodní rezervace Šerák-Keprník. Pod vrcholem stojí od roku 1888 horská Jiřího chata (1 330 m n. m.) s meteorologickou stanicí. Přístup je možný sedačkovou lanovkou z Ramzové. Od horní stanice je na vrchol asi 250 m k severovýchodu, zleva ho obchází žlutá značka na Jiřího chatu. Přímo na vrchol značená cesta nevede. Kdo nemá zájem využít lanovku, může se na Šerák dostat od Jiřího chaty. K chatě vede několik cest, například z Jeseníku či Horní Lipové.

 

Karlova Studánka

 

Karlova Studánka je nejvýše položenou obcí bruntálského okresu (800 m n. m.). Je vstupní branou na druhý nejvyšší vrchol České republiky (Praděd). Jádro městské památkové zóny tvoří lázeňské domy, které byly postaveny v klasicistním a empírovém stylu (1803-1893). Říká se, že je zde nejčistší vzduch ve střední Evropě. Léčí se zde nemoci dýchacích cest, srdeční a cévní choroby a nemoci z povolání. Pěkný výšlap je na vodopády Bílé Opavy. Od hotelu Hubertus je možnost se vypravit po žluté značce na naučnou stezku po okouzlujících vodopádech Bílé Opavy až na chatu Barborku, která se nachází na úbočí Pradědu.

 

Další zajímavosti Karlovy Studánky:

 

- Kostel Panny Marie uzdravení nemocných - empírová stavba z r.1829.

- Kaple Sv. Huberta – dřevěná stavba z r. 1758, která se nachází v místní části Hubertov.

- Roubené lázeňské budovy ovlivněny empírem.Bílá-Opava-007.jpg

 

Naučná stezka Bílá Opava

 

Vodopády Bílé Opavy jsou nejkrásnější vodopády v Jeseníkách. Naučná stezka vodopády Bílé Opavy (2,5 km) vede od Karlovy Studánky, cesta kolem vodopádů velmi obtížně přístupná, v několika obtížných místech jsou instalovány pouze řetězy pro přidržování. Po cestě uvidíte peřeje, kaskády a vodopády, prales jeřábové.

 

Kralický Sněžník

 

Kralický Sněžník (1424 m n.n.) přitahuje romantickým  vrcholem s pramenem řeky Moravy

 

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně

 

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je unikátní technický projekt, největší vodní energetické dílo v naší republice. Elektrárna je díky technickým parametrům i zasazení do nejvyšších partií Hrubého Jeseníku s výhledem na Praděd jedinečným dílem a zájemcům umožňuje velmi zajímavou prohlídku vnitřních prostor elektrárny.

 

Rejvíz

 

Revíz je nejvýše položená osada ve Slezsku (790 m n. m.). Mechové jezírko je zpřístupněno naučnou stezkou po haťovém chodníku. Postupně se prochází unikátní faunou a flórou rašeliniště Rejvíz. Je to největší rašeliniště na Moravě. Z Rejvízu se můžete vydat po červené značce na kamennou rozhlednu Zlatý Chlum (asi 5 km) vysokou 26 m, kterou v r. 1899 postavil německý turistický spolek.

 

Zlaté Hory

 

Na náměstí města Zlaté Hory se nachází řada zajímavých měšťanských domů, dvouvěžový farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Navštívit můžete Městské hornické muzeum (téma rýžování zlata). Proslavené poutní místo Kostel Panny Marie Pomocné asi 3 km nad městem Zlaté hory po žluté značce.

 

Rozhledna "Biskupská kupa"

 

Rozhledna "Biskupská kupa" (888 m n. m.) na východ od Zlatých Hor po zelené značce asi 4 km.

 

Zlatorudné mlýny

 

Zlatorudné mlýny to je historický skanzen na řece Olešnici s plně funkčními replikami středověkých zlatorudných mlýnů k drcení rudy. Poblíž je Edelstein, zřícenina hradu, sloužil k ochraně zlatých dolů na Zlatohorsku.

 

Jeskyně-na-pomezí-007.jpgJeskyně Na Pomezí

 

Jeskyně Na Pomezí jsou největším jeskynním systémem v ČR vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Vyznačují se úzkými a místy vysokými puklinovými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. K nejvýznamnějším částem jeskyní patří například Ledový dóm, Dóm u smuteční vrby, Královský komín, Bílý dóm, chodba Římských lázní, Klenotnice a Vstupní dóm. Prohlídková trasa je dlouhá 530 m.

 

Jeskyně Na Špičáku

 

Jeskyně Na Špičáku je nejstarší písemně doložená jeskyně ve střední Evropě, což dokazují četné epigrafické nápisy na stěnách (nejstarší je z roku 1519). Prohlídková trasa je dlouhá 230 metrů a je bezbariérová.

 

Ruční papírna Velké Losiny

 

Muzea v JeseníkáchRuční papírna Velké LosinyRuční papírna ve Velkých Losinách byla založena Janem mladším ze Žerotína. První zmínka pochází z 25. března 1596. V muzeu papíru Velké Losiny se seznámíte s dějinami manufakturní výroby papíru v českých zemích. V historickém objektu papírny uvidíte zařízení a nástroje přímo v akci při výrobě ručního papíru. Ruční papír si můžete vyzkoušet vyrobit i sami.

 

Veterán muzeum ZOO park

 

RapotínVeterán muzeum a ZOO park v Rapotíně u Šumperka. V areálu minisafari, arboretum a venkovní posezení.

 

Vlastivědné muzeum Šumperk

 

Vlastivědné muzeum v Šumperku, bylo zřízeno na základě Zřizovací listiny vydané Olomouckým krajem dne 20.5.2003.Muzeum Bruntál. Počátky Muzea Bruntál sahají do roku 1898.

 Bouzov-007.jpg

Hrady a zámky  

 

Brníčko, Edelštejn, Zámek Jánský vrch, Jeseník, Kaltenštejn, Koberštejn, Nový hrad, Rychleby, Hrad Mírov, Loučná nad Desnou, hrad Úsov,  hrad Bouzov.

 

Vyžití v Jeseníkách

 

Ramzová - horské minikáry

Areál se nachází u silnice č. 369 na trase Ramzová – Jeseník.

 

Horské minikáry - Kouty nad Desnou

 

Areál se nachází v obci Kouty nad Desnou.

 

Bobová dráha Petříkov

 

Bobová dráha Petříkov se nachází v areálu stejnojmenného lyžařského střediska Petříkov. Dráha je dlouhá 800 m (má 100 metrů převýšení, 3 terénní zlomy a 15 zatáček). Bobová dráha v Petříkově se od jiných v ČR výrazně liší konstrukcí, protože nemá koryto. Boby pro dvě osoby jsou ukotveny na vodicí kolejnici. Dráha je vedena po jedné ze sjezdovek a částečně lesním terénem.

 

Vleky v Jeseníkách

 

Praděd - Ovčárna

Bonera Ramzová

Malá Morávka

Ostružná

SKI Petříkov

Hraběšice

Červenohorské sedlo

Kouty - Šindelná

Ski areál Kunčice

Ski Paprsek

Proskil Branná

Ski areál Kopřivná

Přemyslov ski areál

Ski areál Miroslav

Petříkov

Klepáčov

Dolní Morava

Lázeňský vrch

 

Autor: -Š.E.-


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle