Když se řekne klášter

Když se řekne klášter

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Nejen jeptišky či starobylé řády mají svůj domov v klášteře. Dlouhá staletí jsou kláštery spojovány také s pivovarnictvím.  



Známé kláštery, kde se vaří nebo vařívalo pivo, jsou např. pražský Strahov a Břevnov, Želiv nebo Osek. A také Klášter, středočeský pivovar, který už svým jménem dává jasně najevo svůj původ…

Hradiště nad Jizerou - klášter s historií

Již koncem 16. století se ve městě Klášter Hradiště nad Jizerou, které leží v okrese Mladá Boleslav, opravdu klášter nacházel. Byl to klášter Cisterciáků. Ve své době – ve 12. století to byl klášter velmi slavný. Pivovar právě zde vznikl až koncem 16. století. Pivovar měl úspěch a postupem doby vystřídal několik majitelů. Mimo jiné pivovar vlastnil slavný rod Valdštejnů a velmi brzy se stal ve své době jedním z nejmodernějších pivovarů. Asi nepřekvapí, že důmyslně postavené budovy pivovaru, které jsou staré více než 150 let, slouží dodnes. Pivovar Klášter dnes patří do společnosti Pivovary Lobkowicz – české společnosti, která vlastní i několik dalších regionálních pivovarů.

Když se řekne klášter

Místo plné požitků

Pivovar Klášter je nejen místem, kde můžete ochutnat vynikající řadu piv Klášter, ale také báječným místem pro výlet. Ačkoliv spojení autobusem do Prahy nebo do Mladé Boleslavi je rychlé a pohodlné, nebude se vám z pivovaru jen tak chtít odjíždět. A taky nemusíte, můžete zde strávit příjemný večer, ubytovat se v místním hotelu a jako třešničku na dortu využít zdejší báječné pivní lázně Klášter. Není divu, že je o ně po celý rok velký zájem.

Když se řekne klášter

Pivo Klášter

Nechceme vás zkoušet, jen doporučujeme číst dále, aby vám „něco neuteklo“. Máte chuť na plné chmelově hořké pivo středního řízu, které neprochází pasterizací? Pak ochutnejte Klášter Prémium. Ne náhodou toto pivo získalo mnohá ocenění „Pivo České republiky“. Možná byste dali přednost lahodnému zlatavému nepasterizovanému moku s dokonale sladěnou chutí s chmelovým aroma. Pak zvolte Klášter Světlé výčepní. Pijete pivo jen občas a lákají vás piva, která běžně nejsou k mání? Tak si zjistěte, kdy zde budou mít pivo, které se vaří opravdu jen příležitostně - Klášterní XIX. Bock s charakteristickou načervenalou barvou a velmi lahodnou karamelovou chutí. Další v pořadí je plné pivo středně prokvašené a výrazně hořké, filtrovaný ležák s pořádným chmelovým aroma – Klášter Ležák. Považujete se za opravdové znalce piva? Pak byste měli ochutnat Klášter kvasnicový - nepasterizované pivo s obsahem vitálních pivovarských kvasnic, které dávají vzniknout vynikajícímu „živému“ pivu s čerstvou osvěžující chutí, vysokým řízem a vynikající pěnivostí. Tak už tušíte, jaké byste nejraději ochutnali?

Když se řekne klášter
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle