Krkonoše. Tipy na výlet. - 2. díl - Východní Krkonoše

Krkonoše. Tipy na výlet. - 2. díl - Východní Krkonoše

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Krkonoše jsou zcela určitě nejnavštěvovanější hory v České republice, rozprostírají se v severovýchodních Čechách na státní hranici s Polskou republikou. Krkonoše nabízí spoustu rekreačních aktivit v každém ročním období. Pokud vás zajímají typy na výlet v východní části Krkonoš naleznete je zde.

Černý důl

 

Krkonoše-výhled.jpgČerný důl byla původně hornická osada rozložená v údolí potoka Čisté na úpatí Krkonoš. Dnes je to  oblast východních Krkonoš která přitahuje v létě turisty a cykloturisty a v zimě milovníky zimních sportů.

 

Vyžití nabízí SKIPARK Černý Důl. Naleznete zde Snowpark s 12 překážkami a dětský ski areál MarKIDpark s pojezdovým chodníkem, 2 LD, 10 LV a komplex ski služeb. Pravidelný provoz je denně 8.30-16.00. Vynikající lyžování na technickém sněhu. Citybusy v provozu dle jízdního řádu. Parking zdarma.

 

Janské Lázně

 

Janské Lázně je lázeňské městečko s nevšední historií rozkládající se na úpatí Černé hory (1299 m n. m) . Podle jedné z pověstí objevil teplý pramen v roce 1006 Jan z Chockova, zbrojnoš družiny Albrechta z Trautenbergu a Žacléře. Za zakladatele lázní je považován Jan Adolf Schwarzenberg, který zde nechal v roce 1677 postavit několik nových lázeňských budov. V lázeňském prostoru vyvěrá asi 30 radioaktivních, termálních a minerálních pramenů.

 

Janské Lázně je i centrum sportovně-rekreačních aktivit. Lyžařský areál Černá hora – Janské Lázně patří k nejvýznamnějším v české republice.  Terény pro sjezdové lyžování se nachází na jižních až jihovýchodních svazích Černé a sousední Světlé hory. Lyžaři mají k dispozici 2 lanové dráhy a 13 lyžařských vleků různých typů a délek. Skiareál disponuje novou 8-mi místnou kabinkovou lanovou dráhou. Jedná se o jedinou lanovku tohoto druhu v České republice. Sjezdové tratě areálu patří k nejdelším v Čechách, dosahující délky až 3km. Hlavní sjezdové tratě jsou vybaveny zařízením na výrobu technického sněhu. Lyžařské terény jsou vhodné rovněž pro rodiny s dětmi, protože jsou v areálu sjezdové tratě od „cvičných luk“ až po náročné sjezdovky. Pro běžkaře je pravidelně strojově upravováno 50km tratí, sáňkaři mohou vyzkoušet 3,5km dlouhou „Černohorskou sáňkařskou cestu“.  V Janských Lázních  je nový bazénový komplex.

 

Pro vyznavače pěší turistiky je zde například naučná stezka černohorské rašeliniště nebo vycházková trasu Klausový důl.

 Krkonoše-dřeviny.jpg

Černá Hora a rozhledna 

 

Hora 1299 m n.m., vede na ni z Janských Lázní kabinková lanovka, která je v provozu i v létě. Je na ní televizní vysílač a rozhledna a SZ od vrcholu najdeme Černohorské rašeliniště – přírodní památku. Na jejich svazích Ski-areál Černá hora – Janské Lázně a běžkařské trasy.

 

Horní Malá Úpa

 

Horská obec se nachází nad údolím Malé Úpy je typickou horskou obcí. Horní Malá Úpa leží 1 108 m n.m. Příroda v okolí se přímo nabízí k výletům do přírody a cyklistice. Z Velké Úpy vede sedačková lanovka k Portášově boudě. Nachází se zde i řada lyžařských vleků a sjezdovek. Pro děti by doporučujeme navštívit Čertův mlýn s pohádkovými postavičkami.

 

Pec Pod Sněžkou

 

Město Pec pod Sněžkou je jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších horských středisek  cestovního ruchu v České republice s celoročním využitím v nadmořské výšce 750 m. Nachází se v údolí řeky Úpy, Zeleného a Lučního potoka, v překrásné přírodě. Nejvýznačnější horou v okolí je Sněžka. Sněžka je svými 1602 metry nejvyšší horou na území České republiky. Název souvisí se založením pecí na tavení železných, arzenových a měděných rud, které se v Obřím dole těžily od 16. do 19. století.

 

V Peci pod Sněžkou celoročně naleznete lanovou dráhu Pec - Sněžka a  lanovou dráhu Velká Úpa - Portášovy boudy. Pec pod Sněžkou je v létě zajímavá  pěší turistikou (naučné stezky - Vlčí jáma, Aichelburg, Zelený potok, Okolo Pece) a v zimě  sjezdovým lyžováním. Sjezdové tratě jsou pro začátečníky i pokročilé. 

 

V létě je Pec pod Sněžkou taky  výchozí bod pro pěší výstup na nejvyšší horu Krkonoš Sněžku.

 

Sněžka

 

Krkonoše-Sněžka.jpgNejvyšší hora Krkonoš i zároveň i celých Čech. Má výšku 1602 m n. m. Je to vyhledávaný výletní cíl a rozhledový bod ve východní části Krkonoš na česko-polské hranici. Na vrcholu Sněžky je nyní Polská bouda s meteorologickou stanicí, konečná stanice lanovky z Pece pod Sněžkou, rotundová kaple sv. Vavřince, kamenný trigonometrický obelisk a poštovna.

 

Svoboda Nad Úpou

 

Horské město Svoboda nad Úpou leží 516 m n.m. ve východní části Krkonoš v údolí Úpy a Janského potoka na úbočí Rýchorského hřbetu. Podle kroniky Simona Hüttela měla být Svoboda nad Úpou založena v roce 1009 Petrem Hostolovským, poddaným hraběte Trautenberga z Trutnova. Svoboda nad Úpou je výchozí výletní místo mnoha turistických tras a cest po Krkonoších.

 

Pro vycházky jsou vhodné trasy na vrch Muchomůrku, do blízkých Janských Lázní s lanovkou na Černou horu a na Rýchory, kde se nachází chráněný bukový prales. V zimě zde naleznete lyžařský areál, upravované běžecké tratě a skibus. Necelé 2 km od Svobody nad Úpou se nachází skiareál Mladé Buky.

 

Trutnov

 

První písemné doklady o městě jsou z roku 1260. Ústředním prostorem starého města je Krakonošovo náměstí s malebnými podloubími, jehož středu vévodí Krakonošova kašna. Zajímavosti: muzeum Podkrkonoší, kostel Narození Panny Marie, kostel sv. Václava a v části Poříčí kostel sv. Petra a Pavla,  jedenáctimetrový sloup Nejsvětější Trojice, barokní radnice, Haasův palác.

 

Krkonoše-mapa.jpg

 

Autor: -Š.E.-


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle