Victoria cruziana v Olomouci

Victoria cruziana v Olomouci

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Věřili byste, že máme na dosah takovou ušlechtilou krásu z Jižní Ameriky jako je viktorie Cruzova? Navštivte ji v Olomouci ve Smetanových sadech a ponořte se do její velkolepé krásy všemi smysly.



Vodní rostlina, která v Jižní Americe roste ve stojatých nebo pomalu tekoucích vodách, v meandrujících říčních ramenech, lagunách a v ústí řek. Tato rostlina je usazena v bahně a její listy plavou na hladině. Listy jsou okrouhlé, na okraji výrazně vyhrnuté, dosahující průměru až 150 cm, žebernaté a ostnité. Její leknínovité květy se otevírají až po setmění. Okvětní lístky jsou špičaté, zprvu bílé, později růžové.

Leknín victoria cruziana

Květy viktorií jsou sice největší z květů vodních rostlin, avšak vůči rozměrům listů jsou malé, v průměru do 30 cm. Viktorie tedy kvetou zpravidla přes noc, ale na krátící se podzimní dny reagují zpožděným zavíráním květů. Díky tomu je lze zastihnout, zejména při zatažené obloze, ještě během dopoledních hodin.

Leknín victoria cruziana

Letošní rok poprvé vykvetl obří leknín viktoria cruzova i v olomouckých Sbírkových sklenících. Využijte této jedinečné příležitost a přijďte obdivovat její půvab. Dobrou zprávou je, že viktorie má i výjimečně mnoho poupat a je tak skvěle stavěná, že si její krásy mohou návštěvníci užívat až do podzimu.

Květ leknínu victoria cruziana

Leknín viktorii Cruzovu a stovky dalších vzácných rostlin, které jsou v letním období v plné kráse a síle si můžete prohlédnout ve Sbírkových sklenících ve Smetanových sadech v Olomouci kdykoliv. Od 17. do 20. srpna 2017 probíhá letní etapa Flory Olomouc nabitá bohatým programem a přenádhernými rostlinami a květy. Vydejte se do Olomouce a potěšte své smysly letní krásou. Během letní etapy Flory Olomouc navíc navštívíte na jednu vstupenku unikátní výstavu terakotové armády prvního čínského císaře Čchin Š'-chuang-ti.  


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle