Vyplatí se zaměstnávat pracovníky ze zahraničí?

Vyplatí se zaměstnávat pracovníky ze zahraničí?

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Česká republika nepatří mezi největší nebo nejbohatší země a na žebříčku průměrných mezd není na nejvyšších příčkách, i přesto cizincům nabízí získat větší plat než v některých jiných zemích.



Zaměstnání cizinců je v ČR běžné, k dispozici je mnoho pracovních pozic, které jsou pro tyto zaměstnance vhodné.

Z jakých zemí je možné přijímat cizince

Ukrajina

Nejvíce zaměstnanců do ČR jezdí právě z Ukrajiny. Zaměstnáni bývají na mnoha pracovních postech od údržbářů, stavebních dělníků až po pracovníky v továrnách. Ukrajinci si svých pozic váží a snaží si je udržet.

I přesto se vyvarujte obsazení na pozice jako je třeba recepční, který musí neustále komunikovat s turisty. Češi neradi komunikují jiným jazykem než českým, obzvláště pokud jsou na území republiky.

Režim Ukrajina

Zaměstnavatelé mohou získat zaměstnance na delší dobu, nemusíte tedy stále řešit, že si cizinci po určité době musí opět obnovit svá pracovní povolení. Nejčastější problém při zaměstnávání cizinců je právě doba trvání pracovního povolení.

Zaměstnavatelé, kteří potřebují zaměstnat někoho okamžitě, mají k dispozici krátkodobé pracovní povolení, které je vydáváno na dobu maximálně 90 dní. Vyřízení povolení k dlouhodobému pobytu může trvat až 5 měsíců.

S režimem Ukrajina máte možnost zaměstnávat cizince na delší dobu než 1 rok, musíte však splňovat následující požadavky:

  • Vaše firma musí na trhu působit minimálně 2 roky, během kterých probíhala obchodní činnost.
  • Nezbytné je také minimální počet 6 zaměstnanců.
  • Nemáte žádné nezaplacené pohledávky vůči OSSZ nebo FÚ.
  • Abyste mohli být do režimu zapojeni, musíte mít již vybraného zaměstnance.

Projekt však není nafukovací, proto je stanoven maximální počet 19 600 uchazečů během jednoho roku, pokud je tato kvóta naplněna, musíte počkat do dalšího roku.

Filipíny

Další oblíbená destinace, ze které k nám přijíždí zaměstnanci jsou Filipíny. Jejich největší předností je vysoká kvalifikace a také to, že na vybrané pozici vydrží opravdu dlouho. Jsou zvyklí své výdělky posílat rodině a odvádět kvalitní práci.

V rámci režimu Filipíny máte opět možnost získat poměrně snadno kvalitní pracovníky z Filipín. I tento program má svá omezení na počty pracovníků z Filipín, proto je dobré vše řešit s předstihem.

Mezi další destinace, z kterých je možné získat pracovníky patří Bělorusko, Kazachstán či Mongolsko. Právě pracovníci z Mongolska jsou velmi žádaní v potravinářském průmyslu.

Pracovní agentura

Podnikatelé, kteří v zahraničí hledají své první zaměstnance a nemají žádné zkušenosti se mohou obrátit na spolehlivé agentury, které zajistí nejen veškerou dokumentaci a nábor za vás.

Součástí jejich servisu je i vyřízení zaměstnaneckých karet a mnohem rychlejší vyřízení žádostí. Vyzkoušet můžete pracovní agenturu IRS Czech, která se právě na získávání zahraničních pracovníků specializuje.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle