10 nejlepších potravin k boji proti depresi

10 nejlepších potravin k boji proti depresi

Kategorie: ZDRAVÍ

Když profesorka Felice Jacka začala studovat účinky stravy na duševní zdraví v roce 2005, mnoho lidí si myslelo, že je to bláznivý nápad. 



„Co jíme, by mohlo ovlivnit to, jak se cítíme“ říká Australanka. Jacka, se začala zajímat o své zdraví díky osobní zkušenosti.

Když byla dítě, tak se jí vyvinula úzkostná porucha, poté to pokračovalo v pubertě v době, kdy vyrůstala v Melbourne! Tam utrpěla záchvaty paniky a záchvaty deprese.

Soustředila se však na své cvičení, stravu a spánek - a její zdraví se podstatně zlepšilo.

Poté, co předtím navštěvovala uměleckou školu, se Jacka rozhodl vrátit na univerzitu, aby studovala psychologii, a dokončila doktorát, který učinil tak významná zjištění, že se objevil na obálce časopisu American Journal of Psychiatry.

Zdravé vs. nezdravé

Jejím největším odhalením bylo, že ženy, které konzumují stravu s vysokým obsahem zeleniny, ovoce, nezpracovaného červeného masa, ryb a celozrnných plodin, trpěli méně depresemi nebo úzkostnými poruchami, než jejich protějšky, které jedly typičtěji „západní“ stravy plné zpracovaných potravin, jako jsou jako masové koláče, hamburgery, pizza, hranolky, bílý chléb a nealkoholické nápoje.

potraviny

Ukázalo se, že je to kvůli nedostatku červeného masa. Na rozdíl od všech jejích předpovědí, další výzkum, který provedla profesorka Jacka, odhalil, že ženy, které jedly více červeného masa, měly o 20 až 30 procent méně pravděpodobnou anamnézu depresivní úzkostné poruchy.

Jacka, která je nyní ředitelem Food & Mood Center na Deakin University v Austrálii, zakladatelem a prezidentem Mezinárodní společnosti pro výzkum výživy v psychiatrii, řekla: „Když jsem vyšetřovala, viděla jsem velmi jasný vztah mezi konzumací červeného masa a mentálním zdravím - ale ne ve směru, který jsem očekávala. “

Deprese a úzkostné poruchy, čím to může být?

Její výzkum jasně ukázal, že „ve srovnání s ženami konzumujícími doporučené množství červeného masa (65–100 g třikrát až čtyřikrát týdně) byly u těch, kteří jedí buď méně, nebo více, než u těch, kteří měli zhruba dvakrát vyšší pravděpodobnost klinické deprese nebo úzkostné poruchy. “

deprese

Od té první výzkumné práce profesorka Jacka publikovala více než 150 recenzovaných vědeckých prací, které změnily populární názor na příčiny duševně nemocného.

V roce 2015 například zjistila, že nezdravé jídlo v podstatě zmenšuje náš mozek - nebo alespoň levý hippocampus (který částečně reguluje emoce, paměť a duševní zdraví). "Zjistili jsme, že dostatek dobrých věcí není dost a příliš mnoho špatných věcí bylo problematické," říká Jacka.

Byla to však její studie SMILES (Podpora změny životního stylu ve snížených emocionálních státech) publikovaná v roce 2017, která mohla prokázat změnu života pro každého, kdo má problémy s duševním zdravím.

Top 10 tipů na jídlo profesorky Jacky:

1, Jako svačinu vyberte ovoce, zeleninu a ořechy. Jezte 3 porce ovoce denně.

2, Zahrňte do každého jídla zeleninu. Jezte listovou zeleninu a rajčata každý den.

3, Vyberte celozrnné chleby a cereálie.

4, Jezte luštěniny (čočka, hrách, cizrna, fazole, sójové boby a arašídy) třikrát nebo čtyřikrát týdně.

5, Jezte mastné ryby nejméně dvakrát týdně.

6, Jezte libové červené maso třikrát nebo čtyřikrát týdně, ale omezte velikost podávání na 65–100 g.

7, Zahrňte každý den dvě až tři porce mléka. Vyberte výrobky se sníženým obsahem tuku a obyčejný jogurt.

8, Jako hlavní přidaný tuk použijte olivový olej. Každý den používejte 3 lžíce extra panenského olivového oleje.

9, Uložte sladkosti pro zvláštní příležitosti.

10, Voda je nejlepší nápoj.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle