Jak snížit cholesterol přírodní cestou

Jak snížit cholesterol přírodní cestou

Kategorie: ZDRAVÍ

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko srdečních chorob a infarktu. Právě kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR, tvoří přibližně 47 procent všech úmrtí. Buďte ke svému zdraví zodpovědní! Co kromě léků můžeme udělat pro snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu? 



Potraviny, které dietologové doporučují ke snížení cholesterolu

Různé potraviny snižují cholesterol různými způsoby. Některé poskytují rozpustnou vlákninu, která váže cholesterol a stahuje jej přes trávicí trakt z těla ven dřív, než se dostane do oběhu. Některé polynenasycené tuky bezprostředně sníží LDL a některé obsahují rostlinné steroly a stanoly, které tělu zabraňují absorbovat cholesterol. Projezte se ke zdravému tělu!

Ovesné vločky

Snižujte hladinu cholesterolu hned od rána. Oves je vysoce výživná, snižuje cholesterol pomocí vlákniny zvané beta-glukan. Vlákno v ovsu váže žlučové kyseliny ve střevě, takže jsou vyloučeny. To nutí játra produkovat více žlučových kyselin k doplnění ztracené dodávky, což vede ke snížení hladiny LDL cholesterolu v krvi. A co víc? Obsahuje silný typ antioxidantu jedinečný pouze pro oves.

Ječmen a další celozrnné produkty

Stejně jako oves a ovesné otruby, pomáhají snížit riziko srdečních onemocnění především prostřednictvím rozpustné vlákniny.

Fazole

Fazole jsou obzvláště bohaté na rozpustné vlákniny. Déle se tráví, což znamená delší pocit sytosti, proto se doporučují i jako potraviny vhodné při redukci hmotnosti. Výzkumníci z Arizona State University zjistili, že přidáním ½ šálku fazolí do polévky snižujete hladinu celkového cholesterolu až o 8%.

Jablka, hroznové víno, jahody, citrusové plody.

Tyto plody jsou bohaté na pektin, druh rozpustné vlákniny, která snižuje LDL.

Tučné ryby

Konzumace ryb dvakrát nebo třikrát týdně může snížit hladinu LDL dvěma způsoby: nahrazením masa, které má LDL a tím, že poskytuje omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny triglyceridů v krvi a zároveň pomáhají zabránit vzniku poruchy srdečního rytmu.

Ořechy

Jíst mandle, vlašské ořechy, arašídy, ořechy a jiné, samozřejmě přírodní a nesolené, je vhodné pro ochranu srdce i snížení cholesterolu. Porce 57 g ořechů denně může mírně snížit LDL, v řádu o 5%.

Česnek

Česnek se doporučuje jako prevence vzniku krevních sraženin, snižují krevní tlak a chrání proti infekcím. Pomůže zastavit ucpání tepen ve svém nejranějším stadiu pomocí stahování cholesterolu ze stěny tepen. Zkuste 2 až 4 čerstvé stroužky denně.

Špenát

Obsahuje lutein, stejně jako žloutky. Právě ½ šálku potravin bohatých na lutein denně chrání před infarkty a pomáhá odstranit ze stěn tepen cholesterol.

Čokoláda a víno

A světe div se! I takové potraviny jako je čokoláda a víno mohou snížit hladinu cholesterolu. Červené hrozny odrůdy Tempranillo používané k výrobě červeného vína Rioja výrazně snižují hladinu cholesterolu. Na Universidad Complutense de Madrid ve Španělsku zjistili, že po konzumaci tohoto vína se snížila hladina LDL průměrně o 9%. A ANO i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa! Kakaový prášek působí jako silný antioxidant, pomáhá budovat HDL (tzv. hodný cholesterol) a zabraňuje slepení krevních destiček a zanesení tepen.

Zdravý život

Mějte na paměti, že je třeba pomoci tělu se zpracováváním cholesterolu i zvýšením fyzické aktivity! Ztráta nadváhy a zrychlený metabolismus zlepší vstřebávání cholesterolu a je prevencí epidemických chorob v průmyslových společnostech. Malé změny se počítají. Pokud budete jíst, když se nudíte nebo jste frustrovaní, vyrazte raději na procházku. Místo stravy z restaurací, jídelen či fastfoodů si raději připravte výživné jídlo doma.

Zdraví je životní styl! 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Pár dalších rad - Autor: Martin Bartoň13. 5. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle