Jak špatné jsou energetické nápoje pro dospívající mládež

Jak špatné jsou energetické nápoje pro dospívající mládež

Kategorie: ZDRAVÍ

 Začátkem letošního roku, půl tuctu studentů z města Hill střední školy v Naugatuck, Connecticut cestovalo se svým učitelem do státního zařízení, svědčit ve prospěch zákona, který by zákázal prodej energetických nápojů dětem mladším 16 let.



Poté, co žáci tři měsíce studovali ingredience a jejich možné zdravotní dopady běžných energetických nápojů značek Red Bull, Monster Energy a Rockstar - dospěli studenti k závěru: „Energetické nápoje mohou být fatální všem, ale zejména adolescentům, “řekl 7. zákonodárce Luke Deitelbaum státním zákonodárcům. "I když je to pravda, většina společností vyrábějících energetické nápoje pokračuje v prodeji těchto nápojů konkrétně směrem k dospívajícím."

Zpráva z roku 2018 zjistila, že více než 40% amerických dospívajících v průzkumu konzumovalo v posledních třech měsících energetický nápoj. Další průzkum zjistil, že 28% dospívajících v Evropské unii konzumovalo tyto druhy nápojů v posledních třech dnech.

energetické nápoje

Zdravotní problémy přibývají

Tato popularita je ve výrazném kontrastu s doporučeními skupin, jako je Americká akademie pediatrie a Americká vysoká škola sportovního lékařství, které říkají, že by se mládež měla těmto výrobkům zcela vyhnout. Tato doporučení jsou založena na obavách o zdravotní problémy, které, i když jsou vzácné, mohou nastat po konzumaci, včetně záchvatů, deliria, rychlého srdečního rytmu, mrtvice a dokonce i náhlé smrti. Vládní zpráva USA zjistila, že od roku 2007 do roku 2011 se počet návštěv na pohotovostních odděleních s energetickými nápoji více než zdvojnásobil na téměř 21 000.

Z toho přibližně 1 500 dětí ve věku 12 až 17 let, i když počet návštěv z této věkové skupiny se během těchto čtyř let zvýšil jen nepatrně.

studenti

Vládní agentura, jako je americký Úřad pro potraviny a léčiva se usilovně snaží regulovat nápoje s přidaným kofeinem. Ačkoliv to nabízí určité pokyny, FDA umožňuje výrobcům tekutých produktů, aby se sami rozhodovali, zda budou své výrobky uvádět na trh jako doplňky stravy nebo jako konvenční potraviny a nápoje, které nesou odlišné regulační požadavky. Všichni tři významní výrobci energetických nápojů mají nyní většinu svých produktů regulovanou spíše jako potraviny, než doplňky stravy - i když tomu tak vždy nebylo.

„Pokud by kofein nebyl přijat jako látka zvyšující chuť, ale byl považován za psychoaktivní složku,“ píšou vědci Johns Hopkins, „nealkoholické nápoje mohly být regulovány FDA jako drogy“ - na které se vztahují další předpisy.

Doplněk stravy, kdysi údajně ano

Když se energetické nápoje poprvé objevily na americkém trhu na konci devadesátých a začátkem dvacátých let, někteří výrobci tvrdili, že produkty nebyly ani léky ani konvenční potraviny, ale doplňky stravy. Drogy s kofeinem vyžadují výstražné štítky, ale potravinové doplňky ne. „Je to zarážející nesrovnalost, že v USA musí stimulační léčba, která obsahuje 100 mg kofeinu na tabletu (např. NoDoz), zahrnovat v USA varování,“ píše vědci Johns Hopkins, „zatímco 500 mg energetický nápoj lze prodávat bez takových varování a bez informací o množství dávky kofeinu v produktu. “

energetický nápoj

Sport a energie

Co se týče mladých sportovců, „naši odborníci doporučují vodu a sportovní nápoje jako nejlepší možnosti hydratace,“ říká mluvčí USADA Danielle Eurich. Sportovci, kteří cvičí méně než hodinu, pravděpodobně ani nepotřebují sportovní nápoje, dodává. "Voda by byla nejlepší."

Sportovní kardiolog John Higgins provedl malou studii, v níž zdraví studenti medicíny vypili 24-unci plechovku Monster Energy. O devadesát minut později byly změřeny tepny studentů, aby se otestovala jejich schopnost odrazit se - nebo se rozšířit - poté, co byly stlačeny manžetou na krevní tlak. Dilatace pomáhá regulovat průtok krve a v případě potřeby zvyšuje krevní oběh, a to i během cvičení. V této studii byl krevní tok studentů medicíny „významně a nepříznivě ovlivněn“, říká Higgins.

Higgins má podezření, že kombinace přísad - kofein a další stimulanty, jako je guarana, taurin, L-karnitin, spolu s přidanými vitamíny a minerály - narušuje endotel, tenkou vrstvu buněk, která kontroluje dilataci.

Nemůže to však s jistotou říci, protože neměl dostatek času na výzkum. 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle