Koronavirus – Co to je, a jaké jsou jeho příznaky?

Koronavirus – Co to je, a jaké jsou jeho příznaky?

Kategorie: ZDRAVÍ

2006 se z Číny rozšiřovala ptačí chřipka, 2009 jsme zažili epidemií prasečí chřipky, 2014 začala pandemie eboly a letos? Letos se projevil teprve teď objevený druh koronavira jako nebezpečí roku.



Když se 31. prosince 2019 poprvé objevil v čínské metropoli Wuhan člověk, jenž se nakazil s tímto novým typem koronaviru, byla starost velká: Co, když se tento vir rozšíří po celé planetě? Ihned byla zahájena opatření proti epidemii, ale zdá se, že se to nepovedlo. Do dne 29.01.2019 zemřelo v Číně přes 130 lidí a počet nakažených se zvýšil na 6000. Ale co vlastně je koronavirus, a jak se vyhnout nakažením?

Koronavirus

Koronavirus byl poprvé objeven již v šedesátých letech minulého století. Tam byl definován jako původce pro vysoce nakažlivou slepičí bronchitidu. První koronaviry u člověka se objevily v nosních dutinách nastuzených pacientů. Časem vědci objevili různé typy koronaviru, jejichž následky se druhově liší. Název se odvozuje od latinského slova „Corona“, jež v překladu znamená koruna a vztahuje se na charakteristický vzhled viru. Díky vlásečnicovým proteinům kolem buňky viru vypadají pod mikroskopem jako královské koruny.

Ne všechny koronaviry jsou nebezpečné, ba dokonce smrtelné. Většina druhů vyvolávají pouze lehké nastuzení, zřídka kdy slabší chřipku. Bohužel to neplatí pro úplně všechny druhy. Některé typy způsobí zápal plic, další zase nebezpečné infekční nemoci. Typ koronaviru, jež momentálně ohrožuje zdraví celé planety, je naprosto nový druh, který se dříve nikdy u člověka nevyskytoval.

Nakažení

Koronaviry patří mezi takzvané zoonózy. To znamená, nemoc je přenosná od zvířete na člověka, ale také od člověka na člověka. Nakažení je kapénkové, šíří se tedy pouze kašláním a kýcháním, případně i kontaktem. Inkubační doba trvá 3 - 14 dnů, v té době se nijak markantně neprojevuje.

Experti se obávají, že první nakažení v Číně způsobila konzumace takzvané „netopýří polévky“, jež patří mezi místní delikatesy. Tam jsou (ještě živí) kaloni hozeni do vroucí vody a takto uvařeny. Společně s různou zeleninou je mrtvé tělo v celku servírováno na talíři. Koronavirus je u netopýrů a kaloňů běžným parazitem, je tedy hodně pravděpodobné, že se právě takhle dostali do lidského těla.

Projev viru

Nastává komplikovaná situace. Poznat aktuální nový druh koronaviru je obtížné. Projevuje se totiž běžnými příznaky, mezi ně patří zvýšená teplota, často i chřipka, kašel, dýchavičnost a dalšími potíže s dýcháním – tudíž podobné příznaky jako u nespočet dalších bezpečnějších nemocí. V těžších případech se vzácně potkáme se zápalem plic, akutním respiračním syndromem, selháním ledvin a v extrémních situacích i se smrtí – to ale hrozí pouze u starších lidí, dětí a batolat a lidí se slabou imunitou. Léčba je stejná jako u obyčejných chřipek, speciální očkování neexistuje.

Jak se vyhnout nakažením?

Obdobně jako u běžné chřipky se doporučuje pravidelné a důkladné mytí rukou čistou vodou a mýdlem, případně si je poté dezinfikovat. Při kašlání a kýchání nezakrývejte ústa vlastní rukou, ale použijte na to kapesník, nejlépe látkový, který se může vyprat – tím se většina bakterií zahubí.

Jen samotné roušky a jednorázové zdravotní masky proti nakažení nepomůžou, pouze zmenší risiko nakažení. Absolutní záchranu nezajistí!

Jaká je situace mimo Čínu?

Wuhan je momentálně úplně uzavřen, celé město se nachází v karanténě. Stejně na tom je i deset dalších měst, kde je vysoké risiko nakažení. Ze zbytku světa je zatím zdokumentovaných zhruba 50 případů nákazy v 15 zemích. Většina těchto nákaz je v sousedních státech Číny a v Japonsku. V Evropě se virus zatím objevil jen ojediněle, nejblíže v německém Bavorsku, kde řeší 4 nákazy a ve Francií. Tam byly odvezeny dvě osoby do nemocnice s podezřením na koronavirusové onemocnění.

V Česku se zatím zjistil pouze jeden případ v Kroměříži, druhý v Praze se po důkladných průzkumech revokoval.

Existuje důvod k panice?

Ne. Risiko nakažení v České Republice je neuvěřitelně nízké. Sice je již pár případů nákazy v Evropě ukázaly, nejedná se zatím ale o nebezpečnou situaci. Samozřejmě je zvýšená hygiena úplně vždy vysoce vítaná.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle