Pět prvků pro posílení imunity během podzimu

Pět prvků pro posílení imunity během podzimu

Kategorie: ZDRAVÍ

Poradíme vám, které látky jsou pro správné fungování imunitního systému nezbytné a pomohou vám prožít podzimní období bez návštěvy lékaře.



Chřipka a nachlazení jsou nejčastějším onemocněním, se kterým Češi bojují. Zejména s příchodem podzimu je naše obranyschopnost vystavena nadměrné zátěži. Silný imunitní systém však dokáže virům a bakteriím vzdorovat.

Vitamin C je základem prevence

Dostatečné množství vitaminu C v těle je pro správnou funkci imunitního systému klíčové. Podporuje odolnost organismu proti infekcím a slouží jako prevence proti oparům a infekčním onemocněním. „Vitamin C je nejdůležitější vitamin pro podporu imunitního systému. Aktivně pomáhá tělu bojovat s bakteriemi, viry a také proti potenciálně rakovinotvorným buňkám. Podávání vysokých dávek vitaminu C během nachlazení zkracuje dobu léčby a zmírňuje symptomy onemocnění,” vysvětluje Klára Minczinger, produktová manažerka společnosti Generica, která se specializuje na výrobu doplňků stravy. Vitamin C vašemu tělu dodáte konzumací zeleniny, zejména brokolice, zelí či růžičkové kapusty a květáku. Oblíbenou formou užívání vitaminu C jsou nápoje z šumivých tablet nebo běžné tabletky.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

O vhodnosti užívání rybího tuku věděli své již naši předkové. Ve všeobecném povědomí je zejména podávání rybího tuku dětem, jimž pomáhá s podporou usazování vápníku v kostech. Omega-3 kyseliny jsou ovšem pro lidský organismus nepostradatelné také z dalších důvodů. Zpomalují stárnutí buněk, mají protizánětlivé účinky a posilují imunitu. Snižují riziko nádorových onemocnění a hladinu cholesterolu v krvi, brání tím ucpávání cév a výskytu vysokého krevního tlaku. Navíc také zlepšují psychický stav a paměť. Nenasycené mastné kyseliny si lidské tělo bohužel neumí vyrobit samo. Jsou však obsaženy v potravinách, jako je rybí tuk, řepkový a sojový olej nebo dýňová semínka, či v doplňcích stravy.

Zinek pro krásnější pleť

Zinek je minerál, který významně přispívá k posílení obranyschopnosti organismu a urychluje proces uzdravování. Pokud pociťujete první příznaky nemoci, dodejte svému tělu co nejdříve zinek. Významně tím přispějete ke snížení průvodních jevů nachlazení, například horečky či kašle. Zinek je také důležitý pro správný vývoj a funkci rozmnožovacích orgánů, zlepšuje stav kůže, urychluje hojení ran a napomáhá při únavě. Z potravin je zinek obsažen zejména v játrech, tmavém masu, mléku, vaječných žloutcích a mořských živočiších, hlavně ústřicích. Při úpravě potravin však mějte na paměti, že zinek se vařením či mletím ničí. Zinek lze také užívat v podobě tablet, ať už samotný nebo přidaný do multivitaminových přípravků. Zvláště je vhodná kombinace zinku s vitaminem C, kterou lze na trhu sehnat ve formě cucacích tablet, šumivých tablet či kapslí s postupným uvolňováním.

Vitamin A posílí nejen vaše oči

Vitamin A pomáhá nejen při tvorbě zrakového pigmentu, díky čemuž jsou naše oči schopné rozeznávat předměty i za sníženého osvětlení. Dostatek vitaminu A posiluje imunitní systém organismu a zvyšuje odolnost těla vůči infekcím. Pokud však budete dlouho vysedávat před televizí nebo to přeženete s alkoholem, vězte, že tím snižujete množství vitaminu A ve svém těle. Při jeho doplňování ve formě tablet však dejte pozor na rozumnou míru – vitamin A je jedním z mála vitaminů, jimiž se lze předávkovat.

Vitaminy skupiny B - komplexní prevence

B vitaminy obecně pomáhají udržovat především správné fungování metabolismu, tedy proces látkové přeměny ve vašem těle. Hlavním přirozeným zdrojem B vitaminů, souhrnně označovaných také jako B-komplex, jsou kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, ale například i ryby. Pokud hodně sportujete nebo je vaše tělo pravidelně zatěžováno větší námahou, mohou vám právě B vitaminy pomoci s prevencí proti onemocnění či vyčerpání organismu. „B vitaminy jsou klíčové pro zdraví nervového systému, mozku a srdce, proto by neměly našemu tělu chybět. Pokud nedostáváme dostatek B vitaminů ve stravě, měli bychom je do těla doplňovat nejlépe pomocí tablet či kapslí,“ sdělila Klára Minczinger ze společnosti Generica, která nabízí jediný přípravek na tuzemském trhu s obsahem všech 8 esenciálních vitaminů skupiny B a postupným uvolňováním po dobu 12 hodin.

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 kapky pro děti - Autor: Eva8. 11. 2011
 Dále: Chodit včas spát, občas si dát pivo, - Autor: burčák23. 10. 2011
 nejlepší prvek budou asi Švédské kapky. - Autor: Bez chemie23. 10. 2011




CLUB ŽENA


Lifestyle