Spalničky a jejich příznaky

Spalničky a jejich příznaky

Kategorie: ZDRAVÍ

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pozorně sledují lety po celých Spojených státech poté, co byly všechny nákazy spalniček v prvních měsících roku 2019 spojeny s cestujícími, kteří tuto nemoc přenášeli z jiných zemí s nižším počtem očkování.



V únoru dospělý muž z Asie nakazil během letu dva občany USA v San Franciscu. Incident byl jen mezi četnými zprávami o vypuknutí spalniček v zemi.

V roce 2018, 82 z 349 lidí s diagnózou spalniček se v USA nakazilo nemocí z jiných zemí, uvádí New York Times ve čtvrtek. CDC varoval, že takové „importované případy“ by mohly snadno postihnout lidi v oblastech USA, kde nebyli obyvatelé očkováni.

Institut veřejného zdravotnictví uvedl, že spalničky se mohou šířit po celé zemi, pokud infikovaní letci převezou nemoc do jiných oblastí, dokonce i těch, kteří mají vysokou míru očkování.

„Najednou může mít jediné zavedení případu výbušné následky,“ řekl Martin Cetron, ředitel Divize globální migrace a karantény v CDC. K dnešnímu dni má institut 17 zemí, pod kterými cestuje, včetně Anglie, Francie a Itálie.

spalničky

Doba propuknutí infekce

Spalničky jsou považovány za jednu z nejvíce nakažlivých chorob na světě. Vzhledem k obrovskému počtu lidí cestujících z celého světa je těžké se vyhnout šíření infekce. Ale jak může člověk určit, kdy byl někdo nakažen?


Podle Mayo Clinic se infekce spalniček vyskytuje ve stadiích po dobu 10 až 14 dnů po expozici viru. Během prvních dvou až tří týdnů infekce se běžně nevyskytují žádné jasné známky nebo příznaky spalniček. V případě možného vystavení však existuje řada příznaků. Jsou uvedeny níže.

• Koplikovy skvrny nebo drobné bílé skvrny s modrobílými centry na červeném pozadí uvnitř úst


• Kožní vyrážka tvořená velkými plochými skvrnami


• Zánět spojivek


• Horečka


• Suchý kašel


• Rýma


• Bolest krku


Pokud se vyskytne jeden nebo více příznaků, je důležité navštívit lékaře, který potvrdí infekci spalniček. Včasná detekce infekce by mohla pomoci zachránit životy osobám postiženým vysoce nakažlivým, závažným onemocněním.
Světová zdravotnická organizace uvedla, že spalničky již přinesly smrt milionům lidí po celém světě a téměř 110.000 lidí zemřelo na infekci v roce 2017.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle