Vejce ve větší míře zvyšují riziko srdečních onemocnění

Vejce ve větší míře zvyšují riziko srdečních onemocnění

Kategorie: ZDRAVÍ

Už léta se o nich diskutuje: Jsou pro nás vejce dobrá nebo špatná? Lidé, kteří jedí tři nebo čtyři vejce denně, mají vyšší riziko jak srdečních onemocnění, tak i časné smrti ve srovnání s těmi, kteří konzumují méně vajec.



"Vejce, speciálně žloutek, jsou hlavním zdrojem cholesterolu v potravě," napsal Victor Zhong, vedoucí autor a postdoktorant na katedře preventivního lékařství na Northwestern University of Feinberg School of Medicine v Chicagu. Ve studii zveřejněné v lékařském časopise JAMA, on a jeho kolegové poznamenali, že jedno velké vejce obsahuje asi 186 mg cholesterolu.

Jaké jsou následky nadměrné konzumace vajec?

Výzkumníci zkoumali údaje ze šesti amerických studijních skupin, z nichž více než 29 000 lidí bylo sledováno průměrně 17 a půl roku. Během sledovaného období se vyskytlo celkem 5 400 kardiovaskulárních příhod, včetně 1 302 smrtelných a nefatálních mozkových příhod, 1 897 případů fatálního a nefatálního srdečního selhání a 113 dalších úmrtí na srdeční onemocnění. Dalších 6 232 účastníků zemřelo na jiné příčiny.

Je libo cholesterol či srdeční onemocnění?

Konzumace 300 mg potravinového cholesterolu denně byla spojena s 3,2% vyšším rizikem srdečních onemocnění a o 4,4% vyšším rizikem předčasného úmrtí. A každá další polovina vejce konzumovaného denně byla spojena s 1,1% vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a 1,9% vyšším rizikem předčasné smrti z jakéhokoli důvodu, zjistili.
Potenciálním důvodem nekonzistentních výsledků v minulosti byla skutečnost, že jiné studie nebraly v úvahu, že konzumace vajec může souviset s jinými nezdravými návyky, jako je nízká tělesná aktivita, kouření a nezdravá strava. Přidejme k tomu, potraviny obsahující cholesterol jsou obvykle bohaté na nasycené tuky a živočišné bílkoviny.
"Naproti tomu současná studie zahrnovala komplexní hodnocení těchto faktorů," napsal Zhong a jeho spoluautoři.
Robert H. Eckel z University of Colorado School of Medicine napsal, že toto téma je "důležité" pro lékaře, pacienty a širokou veřejnost.

Nové analýzy

Proč? "Asociace konzumace vajec a cholesterolu v potravinách s [kardiovaskulárními chorobami], ačkoliv se o nich diskutovalo po celá desetiletí, byla nedávno považována za méně důležitou," napsal Eckel, který se výzkumu nezúčastnil. Ve srovnání s dříve publikovanými analýzami je však nová zpráva „mnohem obsáhlejší, s dostatečnými údaji, aby bylo možné tvrdit, že vejce a celkový příjem cholesterolu v potravě jsou i nadále důležité při ovlivňování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a tím i rizika, že se jedná o riziko, že vajíčka jsou ohrožena. Smrtelnost všech příčin, “napsal.

To znamená, že vztah mezi vejci a riziky srdečních onemocnění a předčasného úmrtí je jen "skromný", řekl. Vzhledem k tomu, že vyšší spotřeba cholesterolu nebo vajec, než je průměr, souvisí se zvýšením výskytu kardiovaskulárních onemocnění, jako je mrtvice a časná smrt, nové zjištění je významné, pokud vezmeme v úvahu celou populaci. "Vzhledem k negativním důsledkům konzumace vajec a cholesterolu ve stravě při nastavení zdravých dietních schémat by význam omezení příjmu potravin bohatých na cholesterol neměl být odmítnut," uzavřel.

Zhong a jeho spoluautoři podobně dospěli k závěru: „Tyto výsledky by měly být vzaty v úvahu při tvorbě dietních směrnic a aktualizací.“ Victoria Taylorová, senior dietologka s British Heart Foundation , řekla Science Media Center, že „tento typ studia může ukázat spíše asociaci než příčinu a následek a je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili důvody tohoto spojení.

sandwich s vejci

Výživné vejce

"Vejce jsou výživnou potravou, a přestože se tato studie zaměřuje na množství, které jíme, je stejně důležité věnovat pozornost tomu, jak jsou vejce vařena, a na odřezcích, které jsou s nimi dodávány," řekl Taylor, který nebyl zapojen do výzkumu. "Zdravé stravování je jen o rovnováze."


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle