7 nejhorších potravin pro váš mozek

7 nejhorších potravin pro váš mozek

Kategorie: RADY PRO ZDRAVÍ

Váš mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů ve vašem těle. Na jeho důležitosti přidává především to, že udržuje vaše srdce v chodu a navíc, hromadí se v něm všechny vaše myšlenky, pocity a vzpomínky. 



Je zřejmé, že je důležité udržovat tento nejdůležitější orgán šťastný a zdravý. Správná výživa může znamenat rozdíl mezi čistou hlavou se smyslem pro humor a mlhavou hlavou se smyslem pro zoufalství. Zdravé stravování jako celoživotní zvyk také zpomaluje rychlost kognitivního úbytku související se stárnutím a snižuje riziko rozvoje demence.

Na druhou stranu existují potraviny, které jsou pro váš mozek nevhodné. Dopřejte si je příliš často a pravděpodobně budete mít zmatek, nízkou náladu a zpomalené reakční doby. V začarovaném cyklu má depresivní mozek špatnou schopnost činit správná rozhodnutí, aby se zlepšil.

mozek

Pokud víte, že máte nějaké špatné návyky, je čas začít je měnit. Odstraňte ze své stravy následujících 7 položek a váš mozek bude pracovat podstatně lépe.

1. Trans tuky

Dobrou zprávou je, že ne všechny tuky jsou pro vás špatné. Avšak určitý druh tuku zvaný trans-tuk má nepříznivý účinek na mozek. Trans tuky se přirozeně vyskytují v živočišných produktech včetně masa a mléčných výrobků, ale ani to není tak problematické, jako průmyslově vyráběné transmastné oleje, které se čerpají do všech druhů balených potravin.

Jinak známý jako hydrogenovaný olej, lidé, kteří jedí velké množství tuků ve formě margarínu, pečiva, chipsů a sušenek nakupovaných v obchodech, mražená a konzervovaná jídla a krémové nápoje, jsou vystaveni většímu riziku Alzheimerovy choroby a demence. Studie prokázaly, že vysoká spotřeba trans-tuků také vede k dřívějšímu kognitivnímu poklesu, menšímu objemu mozku a horší paměti.

chips

2. Slazené nápoje

Slazené nápoje jako soda, sportovní nápoje, energetické nápoje a dokonce i ovocné šťávy mají malou až žádnou nutriční hodnotu. Pravidelná konzumace sladkých nápojů může vést k celé řadě tělesných poruch, včetně cukrovky typu 2, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a ano - Alzheimerovy choroby nebo demence.

Vysoký příjem fruktózy, mega koncentrovaného sladidla, které se nachází v mnoha sladkých nápojích, prokázal snížení schopnosti učení, paměti, celkové funkce mozku a vytváření nových neuronů v mozku. Může také vést ke zvýšenému zánětu mozku , který negativně ovliňuje všechny typy mozkových funkcí.

limonáda

3. Rafinované sacharidy

Rafinované uhlohydráty jsou výrobky vyrobené ze zpracovaných zrn. Nemusí nutně chutnat sladce, ale ve vašem těle se velmi rychle rozkládají na cukr. Je to proto, že rafinační proces odstraní veškerou vlákninu a výživu z původního obilí. Jídlo bohaté na rafinované sacharidy představuje vysokou glykemickou zátěž, která zvyšuje váš krevní cukr.

To způsobuje všechny stejné problémy, jako kdybyste jedli rovný cukr, včetně poškození paměti, zánětu a vyššího rizika rozvoje demence. Studie ukázaly, že děti, které konzumují stravu s vysokým obsahem rafinovaných uhlohydrátů, mají nižší skóre na neverbálních testech inteligence. A starší lidé, kteří přijímají více než 58% svých denních kalorií v rafinovaných sacharidech, mají dvakrát větší riziko duševního poškození a demence než ti, kteří jedí více celých zrn, ovoce a zeleniny.

uhlohydráty

4. Zpracované a balené potraviny

Zpracované a balené potraviny odstraňují důležitou výživu z celého jídla a nahrazují jej cukrem, tukem a solí. Toto je naše takzvaná západní strava, která se spoléhá na pohodlí a rychlá jídla u domácích jídel s pomalým vařením. A my to máme - lidé jsou zaneprázdněni a někdy prostě není možné vyrobit si vlastní omáčky, dresinky, těstoviny a pečené potraviny.

Je však důležité vařit s celou výživnou stravou tak často, jak je to jen možné, protože západní strava je známá tím, že způsobuje hromadění tuku kolem životně důležitých orgánů. To je zase spojeno s poškozením mozkové tkáně a snížením objemu mozku. Může také způsobit narušení hematoencefalické bariéry, membrány, která je zodpovědná za ochranu mozku před škodlivými látkami.

balené těstoviny

5. Alkohol

Pravděpodobně není žádným překvapením, že alkohol může poškodit mozek, vzhledem k tomu, kolik hloupých věcí lidé pod vlivem mají tendenci dělat. Napít se jednou za čas pravděpodobně nezpůsobí trvalé poškození, ale alkoholismus a záchvaty nadměrného pití nastat mohou.

Chronická konzumace alkoholu má tendenci zmenšovat mozek a narušovat neurotransmitery, které váš mozek používá ke komunikaci. Alkoholici také často trpí nedostatkem vitaminu B1, což může vést k rozvoji Korsakoffova syndromu. Tento syndrom je zodpovědný za závažné poškození mozku, které způsobuje ztrátu paměti, zmatek, nestabilitu a občasnou ztrátu zraku.

alkohol

6. Ryby s vysokým obsahem rtuti

Ryby obecně jsou zdravým doplňkem stravy. Mají nízký obsah nasycených tuků, ale obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny a také vitamín B12, zinek, železo a hořčík. Některé ryby však mají zvláště vysoký obsah rtuti, což je kontaminant těžkých kovů a neurologický jed. Rtuť zůstává po dlouhou dobu uložena ve zvířecí tkáni (včetně člověka).

Ryby, které jsou déle živé a dravé, mají ve své dužině nejvyšší koncentraci rtuti. Je to proto, že pokud žijí, konzumují jiné ryby, které obsahují nižší množství rtuti. Během celého života mohou tyto ryby akumulovat rtuťové hladiny 1 milionkrát vyšší než je koncentrace ve vodě, ve které plavou. Nejlepší je vážně omezit vaši spotřebu tuňáka, mečouna, pomeranče obecného, makrely, žraloka a tilefish, aby se zabránilo narušení neurotransmiterů vašeho mozku.

ryby

7. Aspartam

Bohužel není možné zabránit škodám způsobeným příliš velkým množstvím cukru nahrazením umělým sladidlem - zejména ne aspartamem. Zatímco výrobci této náhrady cukru přísahají, že je to bezpečné, několik studií spojilo aspartam s behaviorálními a kognitivními problémy. Jako chemický stresor může mít škodlivé účinky na schopnost učit se a regulovat emoce.

V jedné studii pouze 8 dní stravy s vysokým obsahem aspartamu způsobuje, že účastníci dosáhli nižšího skóre na mentálních testech a cítí se podrážděnější a deprimovanější. Další studie odhalila, že lidé, kteří pijí hodně dietních nealkoholických nápojů, které nahrazují cukr umělým sladidlem, mají zvýšené riziko demence nebo mrtvice. Pro tuto chvíli, FDA říká, že aspartam je bezpečný, ale také nařizuje varovné štítky na výrobcích, které jej obsahují.

aspartam

Závěr

Není pochyb o tom, že vaše strava hraje v průběhu vašeho života obrovskou roli ve zdraví mozku. Pokud se vyhnete nebo vážně snížíte spotřebu sedmi potravin na našem seznamu, můžete zlepšit své kognitivní schopnosti každý den i do budoucnosti, kdy se zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby a demence.

Obecně platí, že čím zdravější celé jídlo můžete jíst, tím lépe bude váš mozek chráněn. A samozřejmě, šťastný mozek vám připomene, jak moc dobře děláte pro své tělo. Nakonec to stojí za to, ohlédnout se zpět za svým životem a mít všechny krásné vzpomínky uloženy v hlavě.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle