Co je to keto dieta

Co je to keto dieta

Kategorie: RADY PRO ZDRAVÍ

Keto dieta (jinak také ketonová, proteinová či ketogenní dieta) je dietní metoda vynalezená profesorem Georgem Blackburnem. Ten se ve své vědecké práci věnoval spalování tuků v lidském organismu.



Definoval stav organismu označovaný jako ketóza, při němž je organismus nucen vyrábět si energii z vlastních tukových zásob.

Princip keto diety

Dieta je založena na vysokém příjmu bílkovin a velmi malém nebo nulovém příjmu sacharidů a tuků. Je-li dietní režim dodržován, dochází k redukci tuku v organismu (podkožního i tuku obklopujícího důležité tělesné orgány), klesá rovněž hladina cholesterolu v krvi a produkce inzulinu. Díky tomu nemá během diety hubnoucí osoba chuť na sladké potraviny. Abyste se dostali do stavu ketózy, je třeba dietu držet alespoň několik dní. Pak teprve začne tělo likvidovat vlastní tukové zásoby.

Fáze keto diety

Každá proteinová dieta má několik fází. V první z nich se hubnoucí člověk musí adaptovat na novou stravu a začít jíst jen povolené potraviny: maso, mléčné výrobky, včetně sýrů, vejce, ryby a zeleninu. Vyloučeny jsou přílohy (pečivo, brambory, rýže, těstoviny…) a sladkosti. Během této fáze nastává obvykle velmi radikální úbytek váhy. Následuje stabilizační fáze, kdy se organismus utvrdí v nastoupené cestě, ale pomalu se do jídelníčku začnou zahrnovat i sacharidy tuky, a v poslední fázi si má hubnoucí osoba zafixovat správné stravovací návyky s kompletní škálou potravin a vyvarovat se tak jojo efektu.

keto dieta

Na co je třeba dát pozor

Častým problémem jen, že po úvodní fázi a rychlém zhubnutí přestane hubnoucí zásady keto diety dodržovat, ale nový životní styl nemá ještě pevně ukotven, takže se dostaví jojo efekt. Dodržujte proto doporučení lékaře nebo terapeuta ohledně jednotlivých fází.

Je nutné dodržovat pitný režim s minimálně 2 litry nápojů denně (čistá voda, neslazený černý nebo zelený čaj) a také pravidelnost v jídle (5x denně s odstupem minimálně 3 až 4 hodiny)

Dle lékařů je keto dieta vhodná spíše pro osoby s velkou nadváhou. Pokud potřebujete jen shodit pár kil do šatů, zvyšte energetický výdej a snižte příjem, ale keto dietu nezačínejte.

Také během keto diety je doporučeno sportovat. Během první fáze stejně jako před zahájením diety, od 2. fáze lze přidávat i nové sportovní aktivity, ideálně aerobní cvičení.

Na někoho působí keto dieta očistně až euforicky, jiný člověk může být z počátku poněkud unavený. Proto se doporučuje keto dietu držet pod dohledem odborníka.

Související články:

DASH dieta, proč je hitem 
Krabičková dieta 
Dukanova dieta
Mléčná dieta


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle