Aloe vera a její pěstování

Aloe vera a její pěstování

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Aloe vera (Aloe pravá) je jako léčivka známá už v antice a dodnes se šťáva z listů používá na hojení odřenin a spálenin. Udává se, že aloe vera byla taky jedním z Kleopatřiných zkrášlovacích přípravků. Dnes je nejvhodnější léčivkou na popáleniny a kožní nemoci.

Aloe 007a.jpgDodnes jí využívají současné kosmetické firmy do pleťových i ochranných krémů, do opalovacích roztoků a šamponů. Aloe vera v poslední době přitahovala i pozornost mnoha vlád pro svoji schopnost hojit radiační popáleniny a o vládě spojených států se tvrdí, že tuto bylinu skladuje pro případ jaderných havárií. Je to právě čerstvá šťáva z této významné byliny, která působí hojivě na kůži a zklidňuje popáleniny, nicméně starší šťáva, pokud je izolována, se rychle rozkládá.

 

Aloe, pocházející z ostrova socotra v indickém oceánu, produkuje fialové barvivo a říká se, že právě touha po tomto barvivu motivovala alexandra velikého k dobytí tohoto ostrova ve 4. Století př. n l.

 

Rod aloe je početný a kromě zmíněných existuje toho existuje ještě asi 350 dalších druhů (Aloe arborescens, Aloe barbadesis, Aloe variegata ...).

 

Aloe vera (Aloe pravá)  je sukulentní rostlina, která tvoří nebo netvoří stvol, nebo je rozvětvená jako keřík. Je vysoká asi 30 cm. Je to stálezelená trvalka. Listy jsou dlouhé, velmi hladké pozvolna se zužující do špičky, bledě zelené čepele, často se špičatými zuby na okraji. Jsou masité, šťavnaté a tvoří hvězdice. Květy jsou načervenalé, žluté, krémové a nebo bílé.

 

PěstováníAloe 007.jpg

 

Aloe vera je vynikající, bezproblémová pokojová rostlina. Aloe vera vyžaduje dostatečné množství přímých slunečních paprsků, proto jí dopřejeme plné slunce. Nejlépe je ji vhodné umístit na okno směřující na jih. Půda je vhodná písčitá, dobře propustná. Pro pěstování se používá směs zemin ve složení kompost, listová půda a písek v poměru 1:1:1.

 

V zimě se Aloe uchovává při teplotách 10 až 12° C (teplota nesmí klesnout pod 5°c) Rostlinu přiměřeně zavlažujeme. V létě samozřejmě častěji. A taky  doplňujeme každé 2 až 3 týdny minerální hnojiva. Má ráda čerstvý vzduch a proto větrejte.

 

Zaléváme přiměřeně, přemokření jí škodí. V létě doplňujeme minerální hnojiva a to každé 2 až 3 týdny.

 

Pokud je stonek vytáhlý a znetvořený příčinou může být v zimním období mnoho vody. V létě je to pravděpodobně způsobeno nedostatkem světla.

 

Rozmnožují se semeny nebo řízky. Výsev se provádí na jaře při 21 °C. Pro řízkování je nevhodnější období léto, kdy odřezané dceřiné růžice nebo výhony  necháme  2 dny zaschnout a pak je vysadíme. Používá se smě kompostu a ostrého písku v poměru 2: 1.

 

Listy můžeme odřezávat kdykoliv podle potřeby. Používají se čerstvé. Vhodné jsou rostliny staré alespoň dva roky.

 

Aloe vera jako léčivka

 

Používá se šťáva vymačkaná z rozřezaných listů (pro obklady při kožních onemocněních a popáleninách). Při malých spáleninách nám stačí ulomit část listu a nanést šťávu na spálené místo; při větších spáleninách se šťáva nanese na poškozenou kůži a místo se lehce obváže. A podle potřeby se tato procedura opakuje.

 

Autor: - Š.E.-


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle