Lippia dulcis Colada - přírodní slazení bez cukru

Lippia dulcis Colada - přírodní slazení bez cukru

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Lippia dulcis Colada neboli Aztécké sladidlo je sladidlo, které je 1000x sladší než rafinovaný cukr a přitom nemá žádné kalorie. Pěstování v bytě za oknem je zcela bez problémů.

Lippia-dulcis-Colada.jpgDalší zajímavé přírodní sladidlo. Často se označuje jako Aztécké sladidlo. Evropa tuto rostlinu zná  z dob kolonizace dnešního Mexika. Obsahuje látku hernandulcin. V podstatě Aztécký cukr je 1000x sladší než rafinovaný cukr a přitom nemá žádné kalorie. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Už na první pohled se jedná o zajímavou rostlinu.

  

Rostlina Lippia Dulcis se však dříve používala nikoliv ke slazení, ale jako lék na bronchitidu, kašel, astma, koliku. Lippia Dulcis totiž má silnou příchuť kafru.  Proto byla vyšlechtěna Lippia Dulcis Colada. Ta je již bez kafru. (dejte si opravdu pozor jakou rostlinu kupujete). Avšak sladivost zůstala. Lippia Dulcis Colada  je tedy ještě 3 x sladší, než běžně známé rostlinné sladidlo Stevia.

 

Jak se pěstuje Lippia Dulcis Colada?

 

Lippia Dulcis Colada (Aztécké sladidlo) dosahuje 0,25 m. Avšak tvoří až metrové převisy. Proto je výhodné, mít ji v zavěšeném květináči. Má ráda světlo, nikoliv však přímé sluneční záření. Zaléváme často a necháme vyschnout. Substrát doporučujeme speciální substrát na byliny. Přes můžeme pěstovat venku. Celoroční pokojové pěstování je také bez potíží. Přezimují pouze kořeny. Pokud klesne teplota pod 10 stupňů celsia, listy zčervenají a opadají.

 

Jaké je použití?

 

Nejsladší jsou listy. Ty se používají jako sladidlo. Ať už sušené, nebo čerstvé. Vhodné do salátů. Chcete- li sušit Lippiu, sežeňte si tedy kultivar Lippia dulcis Colada, který je bez kafru.

 

V ČR lze koupit již i vyšlechtěnou rostlinu Lippia Dulcis Colada. a to poměrně levně. 

 

Autor: Pavla Sýkorová


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle