Manželská poradna

Manželská poradna

Kategorie: RODINA

Škoda, že se manželství nevyučuje na žádné škole. Je to však životně důležitá záležitost.



V současné době se na rozpadu rodiny nejvíce podílí dve ničitelé:

Dluhy – ať již z hazardu, nebo z běžného života – není dnes mnohdy úplně snadné ekonomicky přežít, a rozvodovost. Která je mnohdy podporována i těmi dluhy. Oddlužení se věnovat v tomto článku nebudeme. Snad jen, že cestou je rozprostření dluhu na více let, tak aby dlužník byl schopen splácet. + snížit výrazně náklady. Tomu se ale věnuje dostatečně web jakbydlet.cz v sekci jak ušetřit. A je tam spousta zajímavých možností, i bezinvestičních. Není dnes problém snížit náklady na energie rodinného domu klidně o 70 % a to ještě za velmi štědrých dotací.

Stále více rodin kolem nás se rozvádí. Trpí tím dospělí, ale hlavně děti. Trpí tím celá společnost. Která ještě navíc rozvodovost finančně zvýhodňuje.

Tato manželství hledají odbornou pomoc. 90 % manželských poraden – odborných psychologů, jsou však dle mého názoru, „málo účinná“. Skutečně, nic neporadí, plácají nesmysly, nepomohou. A to je škoda, právě dnes, kdy díky internetu máme perfektní přístup k málo separovaným informacím.

Škoda, že se manželství nevyučuje na žádné škole. Je to životně důležitá záležitost. Bez rodinného zázemí se dnes velmi špatně přežívá, ať dětem, či dospělým. A přece, pomoc může být snadná a na dosah.

Já jezdím pravidelně na Manželská setkání. Našemu manželství to prospívá. Je to vhodné nejen pro ty, co mají potíže, ale i pro ty, co chtějí mít manželství hezčí. Každý rok se manželských setkání jen v Kroměříži účastní kolem stovky manželských párů. Mimo Kroměříž je ale spousta satelitů. Praha, Hranice na Moravě...

Jde o soubor přednášek. Po přednáškách se pak nacvičují . uvádějí se získané informace do praxe. V malých skupinkách, pod vedením lektorů se to procvičuje. Mlčenlivost je samozřejmostí.

Manželé si totiž velmi často škodí, aniž by vědomě chtěli! Jde tedy o psychologii. Například vyjadřovací kolečko, které se používá pro komunikaci v napjatých situacích. Nikoliv vždy, v běžném denním hovoru. Má 5 bodů:
1. věcný popis události ( za domem nám spadlo letadlo).
2. názor ( asi jim došel benzín)
3. vyjádření pocitů ( to je muselo bolet, to mne mrzí)
4. vyjádření snah ( chtěl bych, aby je to nebolelo)
5. vyjádření činnosti ( půjdu je uhasit)

Žena má tendenci mluvit pouze o bodu 3 – pocitech. Takže k jádru problému se ani nedostane. Muž zase jen věcný popis události, takže se zase žena toho mnoho nedozví.

Opravdu, velmi často jde o komunikaci „rozdílných světů“.

Každý z partnerů v manželství má strategické potřeby. Je jich jen pár. Jiné žena, jiné muž. Není nutno mít vždy všechny potřeby naplněny, je ale velký problém, když některá potřeba není naplněna vůbec.

Manželství není jen o vyjadřování, komunikaci nebo sexu. Je to daleko složitější, bohatší a košatější. Ale stojí to za to.

Je nějak omezen okruh účastníků? Jsou tam katolíci, evangelíci, i buddhisty jsem viděl, ateisté taky. Asi 6 000 lidí již tam bylo. K dispozici jsou i psychologové, s kterými můžete i „pokecat,“ pokud chcete.

Jaká je účinnost této pomáhající profese? Velmi vysoká, neuvěřitelně, limituje k 100 %. Pokud mají oba manželé zájem na sobě zapracovat. Je škoda nežít v hezčím manželství, než máme, když to je možné. Proč nevyužít šance, která je.

Autor: ing. Pavel Sýkora

Manželská setkání: www.setkani.org

Související články:

Dotace na rekreaci v Krkonoších:


 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Porno škodí erekci. Muži po něm schlípnou - Autor: pravda22. 9. 2012
 Kdo jsou sociálně slabí ? - Autor: kdosi20. 11. 2010
 Manželáky - moje nejlepší investice - Autor: Pavel H.19. 11. 2010
 Aj na Slovensku to funguje - Autor: Juraj Červeň19. 11. 2010
 Zemřel p. MUDR. Plzák - Autor: Analytik14. 11. 2010
 Hlavně komunikovat! - Autor: Patrik23. 10. 2010
 Zmínky v mediích - Autor: Jiří20. 10. 2010
 Stojí to za to - Autor: Jiří20. 10. 2010
 Mysleli jsme,že máme normální manželství,ale.... - Autor: Zdeněk H. Bošovice18. 10. 2010
 My jsme tam jeli kvůli přátelům... - Autor: Libor K. od Brna18. 10. 2010
 fakt to funguje ? - Autor: fr lambda17. 10. 2010




CLUB ŽENA


Lifestyle