Ovocný čaj – zdravý nápoj pro všechny generace

Ovocný čaj – zdravý nápoj pro všechny generace

Kategorie: RODINA

Ortodoxní zastánci černých a zelených čajů to neradi slyší, ale je to skutečně tak. Ovocné čaje se stávají stále oblíbenějšími. Spotřeba ovocných čajů roste ve vyspělých zemích světa rychleji než čajů černých nebo zelených.

První pokusy s pitím ovocných čajů podobným těm dnešním začaly v 50. letech v západní Evropě, jejich rozmach však přišel teprve v letech sedmdesátých. Ovocné čaje jsou vhodné pro celou populaci (především pro děti) – neobsahují tein ani kofein ani žádné jiné povzbuzující látky. Jsou produkovány na čistě přírodním základu a lze je pít bez omezení – ideálně hasí žízeň a příjemně osvěží. Lze je připravovat teplé i chlazené. Navíc obsahují vitamín C, který působí preventivně proti chřipce a nachlazení. Jednotlivé vyluhované komponenty lze sníst – vždyť se jedná o sušené ovoce. Přesně odpovídají trendu doby, jsou plně v souladu s wellnes-stylem.

 

Jejich rozmach je reakcí na stále rozšířenější lidský požadavek: posadit se a v klidu si vychutnat svůj šálek čaje. Jedno staré čínské přísloví praví: „Když hodně pospícháš, jdi oklikou!“ Dalo by se to také reprodukovat jako pozastavení se nad šálkem čaje. Tento vzestupný trend jistě souvisí s tím, že používané suroviny se během mnoha let velmi málo mění. K tomu ještě neobsahují žádný přidaný cukr, kalorie ani kofein. Proto je vhodný pro velké i malé, staré i mladé bez rozdílu. Je jedno, zda se jedná o mátu, heřmánek, šípek, jablko, šípek nebo o lesní plody. Paleta ovocných směsí se v posledních letech obrovsky rozšířila. Používáním různých aromat se potom tyto možnosti dále posouvají.

 

Na rozdíl od čajů černých nebo zelených není původ ovocných čajů v čajovníku (tzn. v čajovém keři). Ovocné čaje se nejčastěji skládají ze čtyř sušených komponentů: ibišku, šípku, pomerančové kůry a sušeného jablka.

- Ibišek dává čaji charakteristickou červenou barvu a příjemně nakyslou chuť. V případě, že je třeba odstranit kyselost nebo získat jinou (nažloutlou) barvu nálevu, ibišek se v ovocném nálevu vynechává.

- Šípek obsahuje v přírodním stavu značné množství vitamínu C. Sušením se tento obsah mírně snižuje.

- Sušená pomerančová kůra dodává čaji jemně hořkou příchuť.

- Jablko nijak neovlivňuje barvu hotového čaje, mírně jej oslazuje a kompenzuje tak kyselý účinek ibišku.

 

ovocny-caj-009.jpg

 

Aromatizování

 

Je zajímavé, že aromatizování čaje není žádným objevem moderní doby. Již odedávna se např. v Číně používalo ke zjemnění chuti černého čaje květů jasmínu nebo růží. Průkopníkem aromatizovaných čajů v Evropě je již asi 150 let známý Earl Grey, k jehož ochucení je používán bergamotový olej ze stejnojmenných citrusových plodů. Dalším takovým představitelem je čaj vanilkový – obohacený kousky lusků a také éterickými oleji pravé Bourbon-vanilky.

 

K aromatizování ovocných čajů jsou používány aromata přírodní nebo přírodně identická. Protože čisté rostlinné výtažky k tomuto účelu ne vždy dostačují, postupně se přechází na jejich napodobeniny. Tyto jsou s originálními chuťově de facto shodné a ve své chemické struktuře a svém složení úplně stejné a zdraví zcela neškodné. Často se ovocné směsi obohacují dalšími kousky ovoce nebo bylin (jahoda, malina, třešeň, bez, rybíz, fenykl, máta apod.).

 

Příprava ovocného čaje

 

Ten, kdo klade důraz na individualitu, by měl při přípravě čaje dodržovat některé zásady. Aby vynikla ta správná chuť té či oné ovocné čajové směsi, je třeba při vaření začít už správným dávkováním. Většinou postačí jedna vrchovatá lžička na jeden šálek, ale toto lze samozřejmě dle chuti upravit. Ovocný, ale i bylinný čaj zaléváme vroucí vodou. Doba dostačující k vyluhování je 8 až 10 minut, pokud připravujeme čaj silnější, můžeme jej přecedit i o něco dříve. Hotový nápoj je možno pít bez jakýchkoli přísad, ale je možno jej ochutit cukrem, medem, sladidlem apod. Vzhledem k tomu, že ovocný čaj je ideálním nápojem ke konzumaci za tepla i za studena, výborně se hodí k výrobě míchaných nápojů v kombinaci s ovocnými šťávami nebo alkoholem, v horkých dnech pak k výrobě ledových čajů. Kromě toho jej lze použít i jako nápoj k jídlu.

 

Deset pravidel správného skladování a přípravy ovocných čajů (pro spotřebitele)

 

- Uchovejte ovocné čaje v obalech, které budou minimálně propouštět aroma.

- Ovocný čaj by měl být skladován na chladném místě.

- Skladujte ovocný čaj pokud možno dále od aromatických bylin nebo koření. Udržujte je také dále od müsli, neboť tato potravina může být nositelem potravinářských molů.

- Doporučuje se nakoupit takové množství ovocného čaje, které vystačí na 3-4 měsíce, protože poté se začíná aroma s již otevřeného čaje postupně vytrácet.

- Při přípravě použijte jednu naplněnou čajovou lžičku na jeden šálek (1,5 dl).

- Zalijte ovocný čaj vždy vroucí vodou.

- Doba vyluhování je mezi 5-8 minutami.

- Používejte pro přípravu pouze k tomuto účelu určenou čajovou konvici. Nikdy ji nevymývejte chemickými prostředky na mytí nádobí.

- K dochucení je možno použít cukr, med, kandys nebo jiné sladidlo (aspartam, acesulfam, cyclamat)

- Ovocný čaj lze pít teplý nebo studený. Hodí se zároveň k výrobě rozličných čajových nápojů.

 

Více na www.oxalis.cz


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle