Reflexní pásky jsou pro chodce nutností

Reflexní pásky jsou pro chodce nutností

Kategorie: RODINA

Snížená viditelnost na silnicích vyžaduje reflexní prvky. Často je oblečení s reflexními proužky vidět u cyklistů a běžců, ale co chodci?

 



Za šera nebo na špatně osvětlených komunikacích není pěší chodec téměř vůbec vidět. Sice se rozhlédne, když přechází přes silnici. Ale je to vždy dostačující způsob? Řidič si ho nemusí všimnout a způsobí pak dopravní nehodu s nemalými následky. Zdraví máme všichni jen jedno, proto bychom si ho měli vážit a dbát na správnou bezpečnost. Namítnou-li někteří, že jim stačí baterka, jsou na omylu. Svítící baterka neodrazí světlo reflektoru auta. Proti ozáření automobilu je slabá, není vidět ze všech stran a její světlo se ztratí při osvětlení reflektorem.

Reflexní páska pro chodce zachrání i život

Když si ji chodec připne na nohu či ruku směrem k vozovce, je chráněn před nepozornými řidiči. Navíc mu to ukládá i novela zákona, při neuposlechnutí hrozí finanční postih.

Často se na cyklostezkách pohybuje řada „pěšáků“. Proto je třeba dbát na maximální bezpečnost. Starší osoby a děti jsou nejohroženější skupinou. Reflexní páska pro chodce je v tomto případě dobrý a finančně nenáročný způsob jak zabránit nehodě. Vyrábí se v různých variantách a barevných provedeních. Uvádíme zde některé:

  • Páska na suchý zip, kdy se dá pohodlně upravit délka ustřižením
  • Samonavíjecí páska, která pohodlně obemkne zápěstí, ruku, nohu
  • Samonavíjecí páska s ozdobnými prvky – ta je oblíbená u dětí
  • Reflexní pásky s větší šířkou – jsou velmi dobře vidět
  • Blikací reflexní pásky

Reflexní pásky pro chodce mají řadu využití. Kromě označení končetin je můžete připnout ještě na kolo, děti na školní tašky, turisté na batohy. „Pejskaři“ kromě sebe označí obojek svého psího kamaráda. Čím více reflexních prvků, tím lépe.

Je důležité, abyste na sebe svým vzhledem upozornili už z větší dálky. Pokud vás řidič registruje až na poslední chvíli nebo si vás nevšimne vůbec, pak nejste jako účastník silničního provozu správně vybaven. Máte-li na sobě oblečení z „maskáčové“ látky, jste v šeru nebo ve špatném počasí prakticky neviditelný. Zatímco reflexní prvek na vaší ruce vidí řidič na vzdálenost 200 metrů. Reflexní pásek pro chodce vám tak mnohdy zachrání život.

Reflexní pásky jsou pro chodce nutností


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle