Výběr ovoce a zeleniny

Výběr ovoce a zeleniny

Kategorie: RODINA

Ovoce a zelenina je velice cenným zdrojem vitamínů, minerálních látek i zdraví prospěšných aromatických látek. To je jistě pravda, ale i zde je důležité dbát na kvalitu, protože není jablko jako jablko a mrkev jako mrkev.



Vzhled není všechno

Při výběru čerstvého ovoce a zeleniny se řídíme vzhledem plodů. Jenže to, že vystavené kusy hezky vypadají, není zárukou dobré chuti. Většinou se jedná o rostliny, které se pěstují hydroponním způsobem, tedy ve vodě, která obsahuje umělá hnojiva. Bohužel plody takto pěstovaných rostlin jsou sice krásné, ale chybí jim typická vůně a chuť. Je proto důležité při nákupu zapojit všechny naše smysly a vybírat si zeleninu nebo ovoce i čichem a hmatem. 

Sezóna je sezóna

Jistě, že je úžasné si zahrát na Marušku z pověstné pohádky a užívat si jahod i v zimě, kdy se za okny sype sníh. Jenže stojí to za to? Opravdu máte zapotřebí si kupovat předražené skleníkové plody, když by úplně stačilo si, v době jejich sklizně, nějaké zamrazit na zimní období. Budete tak mít jistotu, že budou chutnat tak, jak mají a ještě ušetříte. Kupovat zeleninu a ovoce v sezóně je totiž výhodné hned ze dvou důvodu. Za prvé se jedná o produkty vypěstované u nás, a proto jsou levnější, protože se neplatí za drahou dopravu a za druhé máte jistotu, že plodiny dozrály na slunci a ne v kontejnerech s etylenem při cestě do obchodu. Díky tomu bude mít ovoce a zelenina v sezóně vždy lepší chuť, než plodiny, které jste si zakoupili mimo jejich dobu dozrávání.

Výběr ovoce a zeleniny 

Měla babka, ve sklepě jabka

Skladování ovoce a zeleniny je vždy velice ožahavé téma. Ne každý má k dispozici chladný, suchý sklep, který jistě znáte z chalup vašich babiček. Jak tedy v běžných domácích prostorách skladovat zeleninu a ovoce, aby dlouho vydržela? Nejlepším místem je lednice, která má teplotu nastavenou okolo 4°C. Dávejte si pozor na jablka. Pokud totiž budete zeleninu či jiné ovoce skladovat s nimi, bude se rychleji kazit, jelikož jablka vylučují plyn etylen, který je zodpovědný za rychlejší zrání, ale i stárnutí plodů. Plodiny ukládejte do lednice vždy čisté a bez ochranných obalů.

Když nemáte čas, nechte si vaše vitamíny dovézt

Jak už bylo řečeno, výběru kvalitních plodin je potřeba věnovat čas. Jenže co dělat, když času není nazbyt? Prostě si nechte kvalitní ovoce a zeleninu dovézt až k vám domů specialisty, kteří vám zajistí nejen kvalitní produkty, ale také komfortní dodání až do vašeho bytu. Už se nebudete muset mačkat v přeplněném obchodním centru a trávit neúměrné množství času výběrem čerstvého ovoce a zeleniny. Profesionální pracovníci ho vyberou za vás a dopraví ho až k vašim dveřím.

Výběr ovoce a zeleniny


 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle