Živě ze střídáčku

Živě ze střídáčku

Kategorie: DĚTI

Asociace neúplných rodin a klub Střídáček zahajují internetové vysílání „Živě ze Střídáčku“



Asociace neúplných rodin (ANR), která se věnuje problematice vymahatelnosti výživného a z podstaty logiky věci stojí většinou na straně matek, jimž stát z 83 % svěřuje děti do péče, a klub Střídáček, který působí v rámci sdružení Spravedlnost dětem a bojuje především za práva otců na vymahatelnost střídavé péče, budou společně od 11. 7. 2011 pravidelně vysílat online debaty na internetu.

Adresa internetového vysílání bude zveřejněna vždy přibližně hodinu před zahájením živé debaty, a to na stránkách www.iustin.cz, včetně návodu, jak internetové rádio na svém počítači spustit. Pořad bude vysílán jednou měsíčně prostřednictvím elektronického časopisu Babinet.cz přímo ze společných kanceláří ANR a klubu Střídáček v Resslově ulici v Praze, a bude se věnovat vždy nějakému danému tématu souvisejícímu s rozchody, rozvody a následnou péčí o děti. Hlavním cílem vysílání je otevřeně hovořit s rodiči a odborníky i politiky o zkušenostech, problémech a praxi při výchově dětí po rozvodu nebo rozchodu rodičů.

Poprvé se bude vysílat v pondělí 11. 7. 2011 od 18 hodin. Tématem první relace „Živě ze Střídáčku“ je „Co trápí táty a mámy po rozchodu“. Za mikrofon usednou v roli moderátorů a komentátorů Lucie Asenová, předsedkyně ANR a Luboš Patera, zmocněnec klubu Střídáček. Dále jsou do živého vysílání pozváni zástupci otců i matek, kteří budou veřejně mluvit o svých vlastních zkušenostech s porozvodovými nebo porozchodovými situacemi. Moderátoři, komentátoři i hosté budou reagovat na dotazy z publika, které bude vysílání fyzicky přítomno, i na dotazy posluchačů, kteří budou vysílání sledovat u internetu.
„S nápadem živého internetového vysílání přišel Luboš Patera z klubu Střídáček a přes server Babinet.cz mě zkontaktoval, abych se připojila za ANR, která má renomé nezávislé organizace zastupující práva dětí s ohledem na vymahatelnost alimentů,“ říká Lucie Asenová, zakladatelka a předsedkyně ANR. „Vysílání tak bude objektivnější, protože se bude věnovat jak vymahatelnosti alimentů, o které jde většinou matkám, tak vymahatelnosti střídavé péče, o kterou jde naopak většinou otcům. Oba problémy jsou především českým justičním fenoménem.“

„Chtěli bychom společnost prostřednictvím projektu také edukovat, respektive informovat ji a zvýšit povědomí o tom, co je v zájmu dítěte, jak se chovat, aby dítě vyrůstalo i po separaci rodičů v klidném, láskyplném prostředí obou rodičů. Postupně budeme probírat také dílčí problémy střídavé péče včetně rizik a přínosů pro děti i rodiče. Samozřejmě jde i o páku, jak přitlačit na politiky, aby změnili nebo upravili zákony a zajistili vymahatelnost rozsudků,“ dodává Lucie Asenová.

Čím se aktuálně zabývá Asociace neúplných rodin

V České republice žije 560.000 neúplných rodin a v nich skoro 500.000 dětí. Většina z nich je ohrožena chudobou a třetina z nich se pohybuje na hranici životního minima. Příčinou je špatná vymahatelnost výživného, kterou často rodič, jemuž tuto povinnost ukládá rozsudek, neplní. ANR proto prosazuje tzv. institut náhradního výživného hrazeného státem. ANR také klade důraz na mezinárodní komparaci zákonů a předávání zkušeností. Na stránkách www.asociaceneuplnychrodin.cz zveřejnila ANR petici Spravedlivé alimenty, celé znění a možnost podpisu je zde: www.spravedlivealimenty.cz
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle