Cesta do lesa

Cesta do lesa

Kategorie: FILM

Tomáš Vorel začal točit pokračování Cesty z města



Ve středu 10. srpna začalo hlavní natáčení nového filmu Tomáše Vorla Cesta do lesa, pokračování úspěšné Cesty z města z roku 2000. Předtáčky běží od května 2011, konec natáčení je plánován na květen 2012. První natáčecí den proběhl na statku v obci Vladořice nedaleko Žlutic, další lokace jsou v obydlích, lesích, polích a lukách Rabštejna nad Střelou, Nečtin, Manětína, Černé Hati a okolí. Premiéra je ohlášena na 4. října 2012. Film Cesta do lesa je oslavou české krajiny. Vzdává hold českým lesákům a rolníkům, kteří statečně čelí přírodním živlům a agresivitě měst.

„Film Cesta z města nás překvapil, jaký měl úspěch. Vidělo ho přes dva miliony diváků. A dodnes mě překvapuje, že si ho lidé pořád pouštějí a znají a citují a milují. Stal se z něho takový kult. Vznikly cestovní kanceláře Cesta z města, vznikly turistické trasy Cesta z města, viděl jsem dokonce voňavku Cesta z města...“ říká režisér, scenárista a kameraman nového filmu Tomáš Vorel a přibližuje genezi vzniku Cesty do lesa: „Mnoho lidí podle našeho filmu zrealizovalo svou „cestu z města“. Tak i já většinu času trávím v rabštejnských lesích nebo na ranči Havraní kámen. A Bára Nimcová (nyní provdaná Schlesinger), se kterou jsem kdysi psal scénář a hrála roli Markéty, žije se svým mužem a třemi dětmi a dvěma krávami a jednou veverkou v německé pohraniční vesničce Hohenberg. A jak se postupně hromadily naše vesnické zážitky a příběhy, rozhodli jsme se, že napíšeme pokračování filmu Cesta z města s názvem Cesta do lesa. Jak název napovídá, už to není o útěku z civilizace, ale je to jasná cesta tam, odkud jsme jako lidé vzešli a kam se zase jednou navrátíme – do lesa. Takže ten film je hlavně o stromech, o zvířatech o houbách … tedy hlavně o lesácích, myslivcích, houbařích, zemědělcích a také přistěhovalcích z města, zvaných náplavy.“

Cesta do lesa

Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svojí ženou Markétou (Bára Schlesinger), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Pracuje v lese jako pomocný dělník, spravuje cesty, oplocenky, těží dřevo, pomáhá lesákům. Markéta se živí masážemi a alternativním léčením pacientů, kteří za ní dojíždí na chalupu. K tomu používá různé psychotropní rostliny a houby, což vede ke konfliktu se starousedlíky a poté s protidrogovou policií. Dcera Anyna navštěvuje přespolní ZŠ, kde však stále propadá, protože se toulá po lesích a místo z učebnic se učí z přírody. Mezi starousedlíky patří zemědělná rodina Papošova. Ludva Papoš (Bolek Polívka) má svůj statek a polnosti, celý rok se stará o úrodu, chodí střílet divočáky nebo chlastá v hospodě. Jeho žena Vlasta (Eva Holubová) pracuje jako lesní dělnice. S dalšími ženami z vesnice sází stromky, žne buřeň, pálí dřevo, sbírá šišky. Jejich syn Ludva jr. (Tomáš Vorel jr.) na statku s rodiči nebydlí a s otcem sedlačit odmítá. Vystudoval vysokou lesnickou, takže pracuje jako adjunkt v revíru Josefa Cvrka (Jiří Schmitzer) a bydlí na hájence uprostřed lesa, sám se svým psem. Po práci chodí střílet škodnou, když tu se jedné noci potká s divoženkou Anynou, vegetariánkou...

„Příběh filmu se odehrává ve všech ročních obdobích. Budeme čekat na sníh, na vichřici, na rozpuk přírody, zkrátka budeme sledovat živly a zvířata a stromy po celý rok. Proto jsem se stal sám kameramanem tohoto filmu. Mám na Rabštejně svoji kameru, a když se v lese něco děje, jdu hned točit. Hlavní natáčení probíhá samozřejmě s plným štábem a je dopředu pečlivě připravené. S herci jsme předem všechno nazkoušeli, protože krajina je tu vskutku drsná, takže natáčení nebude pro herce ani pro štáb jednoduché. Třeba Bolek Polívka bude řídit traktor, kombajn, bude orat, sklízet pšenici, žnout trávu, postřikovat řepku, šplhat na posed, střílet prasata... Takže bude muset být při natáčení zcela střízlivý,“ konstatuje Tomáš Vorel.

Cesta do lesa je žánrově definovaná stejně jako Cesta z města. Romantická komedie. Možná jen trochu drsnější a autentičtější. Tomáš Vorel upozorňuje, že ve srovnání s předcházejícím filmem ubude písniček, ale hudba bude opět podmanivá a velkolepá. Skládá ji Michal Vích a Létající koberec, tentokráte se symfonickým orchestrem. Titulní píseň pravděpodobně nazpívá osvědčená dvojice – Tomáš Hanák s Bárou Schlesinger.

„Nejen pro lidi, ale i pro zvířata bude film obtížný. Specialisté pro nás celý rok cvičí divoká prasata, laně, výra, káně, lišku, strakapouda, holuby... Ale ty nejnáročnější scény se zvířaty, například střelba na honu, se budou dělat na počítači animací 3D ve studiu MagicLab. Abychom mohli na závěr umístit titulek: Při natáčení tohoto filmu nebyla zabita žádná zvířata,“ dodává Tomáš Vorel.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 ha, to může být dobrý ! - Autor: klo10. 8. 2011




CLUB ŽENA


Lifestyle