Italské filmy na MFF Karlovy Vary

Italské filmy na MFF Karlovy Vary

Kategorie: FILM

Italskou kinematografii bude na letošním 46. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary reprezentovat celkem sedm filmů.



Do hlavní soutěže byl vybrán druhý film režiséra Andrey Molaioliho Malý klenot (Il gioiellino). Snímek je dramatickou rekonstrukcí finančního skandálu kolem potravinářského megakoncernu (inspirovanou skutečným případem mlékárenského gigantu Parmalat), ovládaného renomovaným podnikatelem Rastellim a jeho věrným účetním Bottou. Uvedení filmu na festivalu se zúčastní režisér Andrea Molaioli, producentka Francesca Cima, představitel jedné z hlavních rolí Remo Girone. V Karlových Varech se zdrží od 4. do 7. 7.

Corpo celeste

V rámci přehlídky filmů vyznačujících se neobvyklým uměleckým ztvárněním Jiný pohled bude promítán film Corpo celeste začínající režisérky Alice Rohrwacher. Příběh mladičké Marty, přesazené po letech pobytu v cizině do rodného města na jihu Itálie, vzbudil nedávno velkou pozornost v Cannes, kde byl uveden v sekci Quinzaine des réalisateurs. Režisérka Alice Rohrwacher bude hostem festivalu od 3. do 6. 7.

Sekce Horizonty

Sekce Horizonty uvede čtyři italské snímky. Film jednoho z předních italských tvůrců Nanniho Morettiho Habemus papam, který nabízí osobitý pohled do zákulisí Vatikánu, se stal jedním z nejvřeleji přijatých děl soutěže nedávného festivalu v Cannes. V hlavních rolích excelují Nanni Moretti, Michel Piccoli a Jerzy Stuhr. Českým divákům dobře známý herec se ve Varech objeví 8. 7.

Habemus papam

Osamělost prvočísel

Osamělost prvočísel (La solitudine dei numeri primi) – jeden z nejzajímavějších mladých autorů současného italského filmu Saverio Costanzo zfilmoval mimořádně úspěšný román debutujícího Paola Giordana o zranitelné Alici a jejím neméně introvertním kamarádovi Mattiovi, jejichž životy jsou poznamenány tragickými událostmi z dětství. Film na festival doprovodí představitel hlavní mužské role Luca Marinelli od 2. do 6. 7.

My jsme věřili

My jsme věřili (Noi Credevamo) – režisér Mario Martone v epické filmové fresce zachycuje 20. až 70. léta 19. století, během nichž se v bolestech rodila moderní Itálie. Pohnutá historie italského národa je vykreslena na osudech tří revolucionářů, kteří se rozhodli obětovat svůj život pro jednotný stát. Film reprezentoval Itálii na festivalu v Benátkách.
Sůl života (Gianni e le donne) – úspěšný scenárista Gianni Di Gregorio natočil svůj druhý film, v němž sám hraje ústřední postavu. Tentokrát má zestárlý Gianni problémy nejen se svou ještě starší matkou, ale i s vlastní rodinou, pro niž se stal neviditelným. Naštěstí ho kamarádi poučí, že i důchodce mohou čekat netušené radosti. I když nemá stejné úspěchy u žen jako oni, Gianni se nevzdává naděje.

Deset evropských režisérů očima Variety

V sekci Deset evropských režisérů očima Variety se představí film Poklidný život (Una vita tranquilla). Režisér Claudio Cupellini natočil stylisticky vybroušený, nesmírně působivý a nadto neobyčejně hluboký psychologický thriller, kde vše přesně zapadá na své místo. V hlavní roli září vynikající Toni Servillo coby „mrtvý muž“, který se skrývá před svou zločineckou minulostí v tichých lesích poblíž německého Wiesbadenu. Režisér Claudio Cupellini bude hostem festivalu od 2. do 6. 7.

Itálie má svého zástupce v porotě Soutěže dokumentárních filmů – režiséra Pietra Marcella. Jeho hodinový dokument Il passaggio della linea byl v premiéře uveden v sekci Orizzonti benátského filmového festivalu a následně na festivalech po celém světě. Celovečerní debut Vlčí chřtán se v loňském roce promítal v dokumentární soutěži MFF KV a získal ocenění na mnoha přehlídkách včetně Berlinale. Nejnovější film The Silence of Pelechian pojednává o arménském režisérovi Artavazdu Pelechianovi.

Noi Credevamo
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle