První seriál režisérky Evy Toulové, Čechovi

První seriál režisérky Evy Toulové, Čechovi

Kategorie: FILM

Eva Toulová, je česká režisérka, scenáristka, spisovatelka a malířka. Známá je především díky svým celovečerním filmům Šťastná, Camino na kolečkách a Jak se moří revizoři. Nyní vás zve na sledování svého prvního seriálu Čechovi.



Vaším prvním televizním seriálem jsou Čechovi, který spolurežírujete. Jak daleko je natáčení?

22. března padne poslední klapka. 13 - ti dílný seriál jsme točili od listopadu loňského roku.

O čem seriál bude?

Má to být tak trochu český Dallas z podnikatelského prostředí, kde ukazujeme kontrast mezi podnikatelským prostředím a „obyčejnými“ lidmi na pětigenerační milionářské rodině Čechových. Rozvíjíme nejen rozličné vztahy mezi jednotlivými postavami uvnitř rodiny, ale zároveň seriál poukazuje i na to, že být milionář neznamená, že by se měl člověk lépe, spíše naopak – musí řešit stejné věci a navíc čelit závisti „průměrně pracujících“.

Eva Toulová režie

Jak se vám jako stále ještě velmi mladé dámě spolupracovalo s výraznými hereckými osobnostmi, jako jsou například Kateřina Macháčková, Regina Rázlová, Libuše Švormová a další?

Můžu říct, že výborně. Mám jen příjemné zkušenosti. Paní Švormovou jsem obdivovala, jak ve svém věku zvládá s přehledem natáčet občas i déle, než 12 hodin. Káťa Macháčková a Míla Mejzlík, kteří ztvárňují ústřední dvojici hlav rodiny Čechových, byli úžasní.

Je to jiná práce než na hraném filmu?

Vlastně v ničem zásadním ne. Ale to jen proto, že jsme si řekli, že chceme natáčet seriál filmově a ne fabrikovým přístupem. Seriál proto vznikl jako nezávislý s tím, aby žádná televize nemluvila do obsazení, a odkupuje se až po dokončení. Zároveň jsme si řekli, že chceme natáčet jen na jednu kameru /což jsme kromě dvou dnů dodrželi/ a chceme točit v reálných lokacích, ne atelierech. Také jsme si nechali dost času na zkoušky před každým záběrem, což je velký rozdíl oproti klasických seriálům vznikajících pod televizí, kde se objevují stále stejné tváře dané televize, celé se to točí ve sterilních atelierech na víc kamer a dost často „na první dobrou“.

Vaše celovečerní filmy nebyly hodnoceny moc dobře ani kritikou, ani diváky. Jak zvládáte situaci, kdy nějakému projektu věnujete třeba několik let života a nakonec není ohlas takový, jaký jste asi očekávala?

To je riziko, se kterým se musí počítat. Určitě nadšená nejsem, ale dost velkou roli hraje i nízkorozpočtovost, která počáteční filmy provází. Ale na druhou stranu se mi ozvalo dost lidí, kterým se film líbil / čímž se nechci obhajovat, ale třeba z jednoho kina mi nahráli video s ohlasem diváků, že se jim film líbil, a ať si z kritiky nic nedělám/.

Neláká vás spíše dokumentární film? Váš celovečerní dokument Camino na kolečkách byl naopak přijat dobře a získal i několik cen.

Já myslím, že to nejde takhle brát, vždycky je to o konkrétním tématu, projektu, rozpočtu a termínech. Na Caminu se vydařila konstalace lidí a příběhu, ale to neznamená, že se z jednoho projektu dají vyvozovat závěry.

Na seriálu Čechovi spolupracujete s Tomášem Magnuskem. Jak to konkrétně vypadá, točíte každý své díly, nebo fungujete jako tým?

Fungujeme jako tým. Na natáčení jsme oba s tím, že se doplňujeme. Tomáš také hraje jednu z hlavních postav, tak je před kamerou podobně často jako za ní.

Toulová Eva křest

Proč jste si vybrala právě tento seriál?

S Tomášem jsem pracovala jako pomocná režisérka na Klucích z hor a filmu Voda, čo ma drží nad vodou, který bude mít aktuálně na Slovensku premiéru. Nyní mě oslovil už jako spolurežisérku, čehož si moc vážím, na seriálu, který si vysnil už v dětství. A jeho nadšení a přístup mě nesmírně oslovil, snažili jsme se, ať si drží seriál laťku Kluků z hor.

Která televize bude seriál vysílat a kdy se na něj mohou diváci těšit?

Seriál se nyní dotočil a začíná se s postprodukcí, která by se ale měla stihnout určitě ještě letos. O seriál projevilo zájem několik televizních stanic, konkrétní stanici zatím prozradit nemůžu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Zajímavá - Autor: Jiří22. 3. 2019




CLUB ŽENA


Lifestyle