Avisahi Cohen

Avisahi Cohen

Kategorie: HUDBA

Avisahi Cohen, jedna z největších osobností současného jazzu přijede znovu do Prahy se svým nejnovějším projektem „Aurora“, kde vedle hry na kontrabas též zpívá a to jak v hebrejštině, angličtině, španělštině a starém židovském jazyce ladino. Hudební pramen vyvěrá z půdy jeho domoviny, průsečíku mnoha kultur.

Jazzu se blýská na lepší časy. Po mnoha letech rozepří mezi stoupenci tradičního a moderního jazzu teď fanoušci přišli na chuť novému pojetí tohoto žánru, které staví do popředí směšování a prolínání různých tendencí, rytmiku a čirou radost z hudby.

Požitek je určitě jedním z hnacích momentů, které lze vysledovat za tvorbou Avishaie Cohena – spolu s neutuchající touhou sdílet vášeň pro jazz s publikem. V historii jazzu najdeme jen velmi málo hudebníků, kteří dokázali navázat přímé spojení mezi svým nástrojem a posluchači. Talentovaný a energický Cohen je během několika vteřin schopen vyvolat dokonalou atmosféru, rozechvět posluchače pouhými třemi notami a vlít radost do srdcí všech, kdo se přišli podívat na jeho představení. Soustavně zvedá uměleckou laťku a pevné, ale neviditelné spojení s publikem se prolíná celou jeho kariérou, hluboce se dotýká posluchačů a z jazzového umělce činí hvězdu. Fenomén, jímž bezpochyby je, nyní propojuje rozmanitá duševní rozpoložení daleko za hranicemi jazzu. Avishai Cohen překročil hranice jakýchkoli jasně definovaných kategorií a podmaňuje si publikum na každém vystoupení. Cohen, který se těší zasloužené úctě jako nadaný a imaginativní skladatel a jeden z nejlepších žijících hráčů na kontrabas, se dnes představuje také jako schopný zpěvák.

Avisahi-Cohen-009.jpg

Avishai Cohen se narodil v roce 1970 v Izraeli v hudební rodině. Jako dítě začal chodit na piano, ale brzy přesedlal na elektrickou basovou kytaru, neboť objevil legendárního Jaca Pastoriuse. Když se po dvouleté službě v armádním hudebním souboru vydal z Tel Avivu dobýt svět, byl první destinací, která se mu logicky nabízela, New York. První rok byl pro mladého Izraelce těžký, leckdy dokonce pracoval na stavbách, aby nějak vyšel penězi. Pak přišly latinsko-americké kapely. Cohen vyrůstal na Středním východě a typické rytmické útvary měl doslova v krvi, proto bylo možné jej brzy spatřit vedle panamského umělce Danila Pereze působícího v latinských vodách dnešního jazzu.

Zhruba v této době dal Avishai Cohen dohromady svou první skupinu. Jednalo se o orchestr ovlivněný rozmanitými proudy a jeho obdivovatelem se stal i samotný Chick Corea; ten nabídl Cohenovi pod svou vlastní značkou Stretch brzy možnost společné nahrávky a současně i post kontrabasisty v nové skupině.

Začátek Coreova sextetu Origin byl současně novým omlazujícím projektem pro Coreu i nejlepší školou pro Cohena. S touto skupinou vkročil mladý umělec na nejlepší světová pódia, Osvojil si disciplinu, profesionalitu i sebeovládání a naučil se, jak navázat kontakt s publikem. Také si vytříbil své skladatelské umění a dosáhl důvěrného vztahu s melodií. Jeho cena coby doprovodného hudebníka brzy stoupla, a tak si zahrál například s Bobby McFerrinem, vystupoval s Londýnskou a Izraelskou filharmonií či orchestrem Boston Pops.

Avishai Cohen vydal pod značkou svého učitele čtyři alba, čímž získal mezinárodní renomé, a následně se po hlavě vrhnul do sólové kariéry.

Během roku 2003 položil Cohen základy svému vlastnímu labelu Razdaz Recordz a pustil se do průzkumu nových směrů, které ho zajímaly. Sedm let si cílevědomě prošlapával vlastní cestu, nikdy neodmítal pozvání k vystupování. Krůček po krůčku, koncert po koncertu, úspěšně budoval pevnou síť a důvěrné spojení mezi vlastní hudbou a fanoušky.

Avishai Cohen je i nadále především skladatelem. V průběhu doby se jeho hledání životních kořenů, zkoumání vlastní historie a působení různých vlivů ještě prohloubilo, zhutnělo a posílilo. Po návratu do Tel Avivu se obklopil několika vybranými kolegy. V současné době úzce spolupracuje s celoživotními přáteli a mladými umělci, kteří jsou připraveni s ním jít třeba na kraj světa. A tak hráč na oud Amos Hoffman, kreativní perkusista Itamar Doari spolu s jemným dotekem unikátních vokálů Shaie Maestra a Karen Malky vytvářejí živnou půdu pro bezpočet rozmanitých hudebních kreací.

Na svém posledním albu Aurora, jedenáctém v pořadí, se Avishai Cohen přiblížil k jisté podstatě výrazu, jeho hlas zde slouží jako přímý a mocný prostředek pro vyjádření emocí.

Zpěv zaznívá v hebrejštině, angličtině, španělštině a starém židovském jazyce ladino. Hudební pramen vyvěrá z půdy domoviny, průsečíku mnoha kultur. Arabsko-andaluský a hebrejský příběh vypráví o pouštních beduínech a hovoří o životě, lásce, mládí a svobodě.

V srdci tohoto originálního vesmíru – v místě, které je pro všechny druhy setkání ideální – přirozeně zůstává jazz. Aurora je výsledkem spolupráce s vydavatelstvím Blue Note, v němž se již řadu let soustřeďují veškeré jazzové perspektivy. Avishai Cohen jim bezpochyby nejmodernějším a nepřekonatelným způsobem udává tón.

V projektu „Aurora“ zahrají: Avishai Cohen - kontrabas, basová kytara, zpěv; Karen Malka – zpěv;  Shai Maestro - piano, klávesy;  Amos Hoffman – oud;  Itamar Doari – perkuse.

Auroru předvede Avishai Cohen v Rudolfinu, Dvořákova síň v neděli 29. Listopadu 2009 od 19.30

Záštitu nad koncertem převzali:

Ing. Jan Fischer, CSc. - předseda vlády ČR

J.E. Jaakov Levy - velvyslanec Státu Izrael

MUDr. Pavel Bém - primátor hl. m. Prahy


avishai cohen - shuvi elai - the official video clip

Jazz Meets World | MySpace Video

facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle