Prokop na Prokopa

Prokop na Prokopa

Kategorie: HUDBA

Rocková legenda Michal Prokop se svojí kapelou Framus Five vystoupí Na Prokopa v Sázavě, tedy na svátek sv. Prokopa 4. července o sázavské pouti. Na koncert bude připravena speciální stage v průmyslové zóně v Sázavě.

Společně s Michalem Prokopem a Framusem vystoupí spřátelené folkjazzové duo Hořký kafe se Sázavákem Honzou Rejhonem a nedávný hudební objev Xindl X..

 

Michal Prokop

 

Na 1. československém beatovém festivalu v roce 1967 byl Michal Prokop vyhlášen nejlepším zpěvákem. Skupina Framus Five natočila dvě alba: Blues In Soul (1968) s převzatým soulovým repertoárem a česky zpívané Město Er (1971) s rozsáhlou titulní skladbou na text Josefa Kainara. Po deseti letech obnovil skupinu Framus Five pod lehce pozměněným názvem Framus 5 obnovil a po počátečním hledání nalezl dokonalé autorské souznění s básníkem Pavlem Šrutem a skladatelem Petrem Skoumalem a hudební rezonanci v sestavě, vedené houslistou Janem Hrubým. Šťastné období vyvrcholilo vynikajícím albem Kolej Yesterday (1984), jež zahájilo volnou trilogii alb (prozatím) vrcholného Prokopova tvůrčího období. Dotvářejí ji nahrávky Nic ve zlým, nic v dobrým (1987) a Snad nám naše děti... (1989).

 Michal-Prokop-009.jpg

Během posledních bezmála sedmnácti let koncertoval Michal Prokop spíše sporadicky, a to ve dvou projektech: jednak v akustickém triu s kytaristou Lubošem Andrštem a houslistou Janem Hrubým (zaznamenáno na živém albu Unplugged Live z roku 2004), jednak s širší skupinou Friends. Se zcela novým řadovým albem přichází Michal Prokop až v roce 2006, kdy navazuje v plné síle na spolupráci tvůrčího týmu z druhé poloviny osmdesátých let a vydává album Poprvé naposledy, které jej fakticky navrací zpět do centra pozornosti. Album oceňované kritikou a zároveň úspěšné i obchodně, se stalo podnětem k obnovení koncertní činnosti Prokopovy skupiny Framus Five a k serii koncertů, která vyvrcholila jubilejním koncertem v pražské Lucerně v listopadu roku 2006 ke zpěvákovým šedesátinám. Tento mimořádný koncert s řadou exkluzivních hostů byl zaznamenán Českou televizí  a vyšel v dubnu 2007 jako živé DVD i CD audio. Posluchači Radia Beat byl Michal Prokop v kategorii osobnost uveden do Beatové síně slávy 2007.

 

Ceny a vyznamenání:

 

Platinová deska Sony BMG za DVD Live 60 200

Zlatá deska Sony BMG za DVD Live 60 2007

Osobnost roku Radia Beat - Beatová síň slávy 2007

Zlatá deska Sony BMG za album Poprvé Naposledy 2006

Řád umění a literatury ( L´Ordre des Arts et des Lettres ) Francie hodnost: důstojník 1995

Výroční ceny vydavatelství Panton Zlatý štít - deska Nic ve zlým 1989

Cena časopisu Melodie - Zlatá nota - zpěvák roku 1988

Vokalíza Praha Lucerna nejlepší píseň - Kolej Yesterday 1984

1 čs. Beatový festival Praha Lucerna nejlepší zpěvák 1967

 

Xindl X

 

Xindl X je pražský rapper s kytarou, který se pokouší nalézt nový přístup k českému písničkářství. Tvoří auto - protest - songy, ve kterých kombinuje hip hopové frázování s folkem, jazzem a blues. Těžištěm písní však zústávají texty, ve kterých má stejnou váhu pokus o osobní výpověď, jako smysl pro ironii.

 

Klip z roku 1984 Kolej Yesterday:

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Srdcová záležitost - Autor: petrP24. 6. 2009
 Prokop na Prokopa - Autor: orel24. 6. 2009




CLUB ŽENA


Lifestyle