Jaký je důvod, proč jsou červené koberce červené?

Jaký je důvod, proč jsou červené koberce červené?

Kategorie: CELEBRITY

Je super sledovat, jak se vaše oblíbené celebrity promenádují po červeném koberci a odhalují své ohromující šaty. Ale proč přesně byla vybrána červená, jako preferovaná barva chodníků bohatých a slavných? 



Koneckonců, fialová barva, to je ta, která je nejčastěji spojována s královskou hodností a prestiží. Ale červená? To je barva, která je nejčastěji spojena s vášní a touhou.

Ukázalo se, že tradice červených koberců ušla opravdu dlouhou cestu – až od starověkého Řecka, kde byly červené i fialové barvy vyhrazeny pouze pro šlechtu, protože tyto barvy byly vzácné a drahé.

slavnostní koberec

Pouze bohatí lidé si mohli dovolit takové odvážné barvy, zatímco nižší třídy byly oděny obyčejným oděvem. Není tedy divu, že první známý odkaz na „červený koberec“, jak ho používáme dnes, se nachází v roce 458 př. nl.

Červená, krev Kristova

Během Byzantské říše byla červená římskokatolickou církví přijata, jako barva majestátu a autority, protože byla spojena nejen s mocí králů, ale i s krví Kristovou. Všimnete si, že na mnoha středověkých a renesančních obrazech je Ježíš a další světci na sobě v červené barvě, včetně kultovní Da Vinciho „Poslední večeře“.

Červený koberec ve své nejmodernější podobě však vznikl poprvé v roce 1902, kdy New York City Railroad využila karmínové koberce k přivítání cestujících expresním vlakem vyšší třídy z New Yorku do Chicaga.

koberec

O dvacet let později se před egyptským divadlem vyvalil dlouhý, karmínový koberec na hollywoodskou premiéru filmu Robin Hood, čímž se stal precedentem pro všechny ostatní premiéry filmu. Teprve v roce 1961 se však červený koberec rozvinul na 33. ocenění akademie v Občanském sále Santa Monica. O tři roky později bylo rozhodnuto filmovat přicházející hvězdy na místo po červeném koberci. A tak se zrodila tradice.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle