Wayne Rooney ochutnal novou specialitu z připravovaného menu

Wayne Rooney ochutnal novou specialitu z připravovaného menu

Kategorie: CELEBRITY

Slavný britský fotbalista Wayne Rooney navštívil v minulém týdnu se svou manželkou Coleen restauraci SaSaZu v Praze. Jako jedni z prvních hostů si pochutnali na Massamon Duck -specialitě, která bude součástí nově připravovaného menu.



Datle, arašídy, šťáva z mladých kokosů a thajské koření dohromady s křupavou kachnou podávané se smaženou rýží vytváří neotřelou variaci chutí. Kombinace pálivého Thajska s chladným severem Číny slibuje opět nevšední gurmánský zážitek.

Wayne Rooney a mistr v černém úboru Chef SaSaZu

Jméno místa vychází ze slova sazu, což je v japonštině bambusový list. Pojmenoval ho tak sám šéfkuchař, Izraelec Shahaf Shabtay.

Právě tento muž, který během profesionální dráhy působil v řadě zemí, je mozkem vymýšlející rafinované orientální dobroty. Pokud se řekne asijská kuchyně, napadnou totiž většinu z nás pokrmy z Číny, Japonska a Thajska. Ale v SaSaZu najdete to gastronomicky nejzajímavější z Kambodži (například tygří krevety v těstíčku), Vietnamu (jarní rolky ukrývající ocásky z krevet, rýžové nudle, bazalku a koriandr), Laosu, Indonésie, či Singapuru (krab v rýžovém těstíčku, který se pojídá celý i s měkkým krunýřem a namáčí se do chilli omáčky). Jídla jsou navíc povýšena způsobem servírování a přípravou na haute cuisine – doslova vysokou kuchyni. Užijete si jí hned několikrát. Nejprve, když je v kuchyni připravují. Vidíte do ní dvěma velkými téměř výlohovými okny. Podruhé, když vám atypická barevně vyladěné pokrmy naservírují, potřetí, když k nim přivoníte, a nakonec,…když je ochutnáte.

Na většinu jsou třeba suroviny, které si do SaSaZu sam i dovážejí a protože se s řadou z nich našinec nikdy nesetkal, jsou to jídla opravdu překvapivá, máslově hladká i ostře kořeněná. Masérskými pohyby vám promnou chuťové buňky, rozbrní horní i spodní patro a nakonec mírně eroticky pohladí kořen jazyka. Ta jídla se rychle připravují a také se musí rychle sníst. Za tepla, jinak pozbudou svoji tolik zajímavou chuť!

Mistr v černém úboru Shahaf Shabtay

Na rozdíl od českých šéfkuchařů oblečených v bílých pláštích potkáte čtyřiatřicetiletého Shahafa Shabtayho spíš v černém kimonu s oranžovou výšivkou SaSaZu. Pravdou je, že se se svými pokrmy více mazlí, než, že by s nimi zápolil… a kromě toho, že je ochutnává, je téměř nejí. Důvod? „Vášnivě je miluji a nechci, aby mi zevšedněly,“ říká. Jeho zapálení si při jejich přípravě nelze nevšimnout, označení „gurmetsútra“ je na místě. Ačkoliv je odchován precizní francouzskou kuchyní, kde se vše váží na tisíciny a i vlastní vaření se provádí doslova nonšalantně, zcela propadl až přípravě „Asie“, kde to bublá, páří, pod wokem šlehají plameny a on v jejich rytmu doslova tančí. To je teprve akce!

Shahaf pochází ze severu Izraele, ale vařit začal až v pařížské kuchařské škole École Gregorie-Ferrandi. Evropskou klasiku později kombinoval s tím, jak se připravují jídla v Novém Světě, když působil v New Yorku. Odtud jeho kulinářská kariéra stoupala přes Nice, Bangkok, kde definitivně podlehl asijské kuchyni až do Indické Bombaye, kde byl dvakrát za sebou zvolen i jako cizince „Kuchařem roku.“ (což připomene Bombay Butter Chicken – kousky kuřete marinované v jogurtu s ostrým kořením garam masala zabalené do chlebových placek).

Shahafovy kulinářské cesty pak vedly zpátky do Izraele, kde založil v Tel Avivu restaurant s fusion cousine kombinující asijská a indická jídla, přes Srbsko, než zakotvil v Praze. Nejenže ho v restauraci pravděpodobně potkáte, ale přijde k vašemu stolu, zeptá se vás, jak vám chutná a pozve vás na pohled do svého království – do kuchyně. Ta je tak čistá, že to až vyráží dech. Kromě Prahy a Velké Británie, kde má Shahaf rodinu, nyní tráví dosti času i v nedávno otevřeném letním SaSaZu restaurantu na řeckém ostrově Rodos.
 

Massamon Duck


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle