Othello a Sbírka emocí

Othello a Sbírka emocí

Kategorie: DIVADLO

Vášně v baletu Národního divadla. Poslední možnosti zhlédnout v Národním divadle velký celovečerní balet Othello, vytvořený podle Shakespearova slavného díla, se divákům naskytnou do konce sezony již jen zřídka.



Efektní balet o vášni, lásce a intrikách s něžnou Desdemonou a mužným žárlivým vojevůdcem vytvořil světoznámý choreograf Youri Vàmos zcela originálně na hudbu Leoše Janáčka. Petr Zuska, umělecký šéf baletu ND, vyzval „posledního vypravěče baletu“, jak bývá tvůrce maďarského původu nazýván, k dílu šitému tanečníkům pražského ND na míru. Je to již třetí Vàmosova práce v Národním divadle po populárních inscenacích Louskáček – Vánoční příběh a Romeo a Julie, které však byly převzaty z Německa. Od vybraných tanečníků Vàmos vyžadoval i herecký kumšt - silný, dramatický výraz, „neboť se jedná o postavy z masa a krve, s nohama v bahně, hlavou v oblacích a mečem v ruce“, jak prohlásil. Hudbu uslyšíme živě v podání orchestru ND pod taktovkou Davida Švece. Scénu a kostýmy navrhl Pet Halmen, světelný design Klaus Gärditz.

Othello

Zcela jiný, klubový ráz má v pražském Divadle Kolowrat projekt Národního divadla a Agentury DoDo: Emotion Collection (Sbírka emocí). Vtipné mladistvé pohybové divadlo pětice účinkujících režíruje Tereza Helšusová. Nápaditá choreografka a demisólistka baletu ND Zuzana Šimáková zapojila také další tanečníky z Národního divadla a známá jazzová zpěvačka Elena Sonenshine zpívá písničky oblíbeného herce Jana Budaře. Hlavní postavou revuálních mikropříběhů je žena, ženská duše. „Klubové prostředí jednoho pokoje v Kolowratu, „jedné půdy“, je pro hru emocí příznivé. Divákům vymýšlíme vhodná místa, aby lépe viděli, a titulky pro cizince promítneme na zadní fólii,“ vysvětlují autorky. „Ale humor u toho nesmí chybět!“ dodávají. Atmosféru dokreslí projekce starobylým projektorem. Balet ND tak pokračuje v hledání nových cest a neotřelých pohledů na tanec a pohyb – k potěšení mladého a zvídavého publika.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle