Pražská divadla se připravují na Idiota

Pražská divadla se připravují na Idiota

Kategorie: DIVADLO

Novou adaptaci jednoho z nejvýznamnějších světových románů „Idiot“ od Fjodora Michajloviče Dostojevského si můžete vychutnat již od 10. března 2018 na scéně Divadla Rokoko.



Adaptaci pro Divadlo Rokoko připravuje režisér Pavel Khek. „Inscenovat Dostojevského a speciálně Idiota byl můj dlouholetý sen, protože mě tenhle román celoživotně provází. A pokaždé, když se do něj začtu, vidím další rovinu, jak chápat Myškinovo jednání. Setkání s Idiotem je pro člověka vždy zážitkem a doufám, že bude i pro diváky,“ uvedl Khek.

Lidskost, nesobecká ušlechtilost a naivní dobrota jsou vlastnosti hlavní postavy knížete Myškina. Je jeho idiotství projevem moudrosti, nebo naivity? Jak obstojí nekonečná dobrota ve zkaženém světě a bezohledném sobectví?

Idiot - Divadlo Rokoko

Myškin by dnes patřil do blázince

„Knížete Myškina stejně jako Ježíše Krista by podle mého názoru dnes zavřeli do blázince,“ říká režisér inscenace Pavel Khek.

„Hodnoty, kterých je kníže Myškin nositelem, jsou tak lidské, až jsou téměř nelidské. Nastavuje společnosti a každému jedinci zvlášť to nejčistší zrcadlo. Bohužel je takový ideál v praxi a reálném životě zjevně předurčen k zániku. Společnost se s ním neumí vyrovnat, stejně jako se on ztrácí v běžné mezilidské komunikaci, natož v drásavém soukolí, do něhož je – i vlastním přičiněním – vtažen.“

„Výsledkem jsou směšné, nechtěně komické výstupy, ale i fatální, nezměnitelné důsledky. Právě pro svou pestrost a hloubku je pro mě Idiot jedno z nejkrásnějších děl, s jakými jsem se setkal. Dramatizace Věry Maškové ještě dodala dílu rychlý, někdy až filmový spád,“ doplňuje herec Aleš Bilík, který ztvární hlavní roli knížete Myškina.

Kromě něj se na scéně potkáte s Jiřím Hánou, Ninou Horákovou, Milanem Kačmarčíkem, Stanislavou Jachnickou, Petrou Tenorovou, Annou Theimerovou, Terezou Krippnerovou, Michaelem Vykusem, Zdeňkem Dolanským, Viktorem Dvořákem nebo Vilémem Udatným.

Idiot - Divadlo Rokoko


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle