Pražské Divadlo pod Palmovkou uvádí Náměsíčnou komedii

Pražské Divadlo pod Palmovkou uvádí Náměsíčnou komedii

Kategorie: DIVADLO

Divadelní hru Seana O´Caseyho Náměsíčná komedie aneb Kankán u starého mládence nastudoval režisér Nikolaj Penev. V hlavních rolích se představí Jan Hušek, Marcela Nohýnková, Lenka Langová a Radek Valenta.



Náměsíčná komedie aneb Kankán u starého mládence, původním názvem The Bedtime Story, vznikla podle krátké povídky Seana O´Caseyho nazvané Chci ženskou. Tato povídka napsána z v roce 1933 pro feministický týdeník Time and Tide. V padesátých letech autor povídku přepracoval a převedl do podoby jednoaktové divadelní frašky s groteskními prvky.

Děj hry

Příběhová linka O´Caseyho Náměsíčné komedie byla autorem zasazena do Dublinu počátku třicátých let minulého století a je velmi jednoduchá: opírá se o jednu barvitou, vynikajícím způsobem uchopenou a rozvinutou situaci. Nemajetný svobodný mládenec John Jo Mulligan pozve do pronajatého bytu v penzionu střeženém přísnou slečnou Mossieovou dívku Angelu, se kterou prožije divokou noc plnou vášně. Ve chvíli, kdy má brzy ráno Angela byt diskrétně opustit, se však vše nečekaně zkomplikuje a vyvine v sérii až neuvěřitelně bizarních situací na téma „jak dostat ženu včas z postele“ a spolu s tím i v komediální a v mnohém modelový souboj mužského a ženského pohlaví, ve kterém má zdánlivě iracionálně a bezstarostně se chovající žena nad mužem fatálně navrch a John Jo trpící výčitkami a nucený okolnostmi „hrát o čas“ i vlastní čest nakonec prohrává.

Náměsíčná komedie aneb Kankán u starého mládence

Dobrá komedie je založena na paradoxu

„Dobrá komedie je vždycky založená na paradoxu, na neobvyklém vidění důvěrně známých věcí a událostí. Hrdinovi Náměsíčné komedie se stalo něco, co je vlastně úplně normální, protože vzít si děvče v noci na staromládenecký pokoj je jedna z nejnormálnějších, nejradostnějších a nejpřirozenějších věcí, které vůbec existují,“ říká režisér inscenace Nikolaj Penev.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle