Shannarovy elfeíny

Shannarovy elfeíny

Kategorie: KNIHY

Děj knihy „Shannarovy elfeiny“ se odehrává padesát let od zničení Temného mága, tedy padesát let od děje knihy Shannarova meče a točí se kolem mladého poloelfa Willa Ohmsforda, který zdědil magické elfeíny po svém otci. Ve druhém pokračování ságy Shannara se vrátí oblíbená postava Allanona - posledního příslušníka rasy druidů, který bude bojovat po boku elfské armády.



Název: Letopisy rodu Shannara. Shannarovy elfeíny

Autor: Terry Brooks

Rok vydání: 2017

Vydavatel: Knihy Omega

Po padesáti letech se do Čtyřzemí vrací opět zlo. Démoni se derou z temného žaláře a jediným cílem je zabít posledního elfa. Jedinou nadějí celého Čtyřzemí je mladičký Will Ohmsford, který musí ochránit princeznu elfů. Sám však stojí před nelehkým úkolem. Jak jeho příběh dopadne?

Je třeba hned na začátku vzít na vědomí jisté podobnosti se světem J.R.R. Tolkiena. Čtenář znalý světa a děje Tolkienových děl zde najde nejednu podobnost, nicméně sám autor se netají tím, že právě J.R.R. Tolkien je jeho velký vzor.
Autorova inspirace Tolkienem je zde vidět nejen ve zpracování světa, ale také v důkladném popisu velmi detailně propracovaného světa, ale i postav a přítomnosti mnoha různých ras od druidů a elfů, přes lidi, gnómy, trpaslíky až po příslušníky temných ras – skřety a démony. Velmi silnou roli zde hraje magie, která je zde autorem popsána jako hybná síla, vzhledem k celkové minulosti autorova světa.

Právě minulost a mytologie světa dává příběhu zvláštní jedinečnost ve fantasy světě, protože se odehrává několik tisíc let v budoucnosti na planetě Zemi, která byla zničena velkými válkami, ve kterých se autor nepřímo odkazuje na zbrojení a vyústěni v jaderný konflikt, který téměř vyhladil celou populaci, takže zde popisuje i vývoj jednotlivých ras spíše evolučním způsobem, například naproti tomu Tolkienovu světu, kde byly téměř všechny rasy stvořeny tamními božstvy.

Samotný děj knihy je psán formou třetí osoby, kdy se věnuje aktuálně probíhajícímu ději, a různě přeskakuje mezi několika dějovými linkami. Ovšem právě tento styl psaní dává příběhu ten pravý spád a díky tomu je kniha velmi čtivá.

I přes negativní kritiku seriálu jsem názoru, že literárně se jedná o velmi propracovaný svět a zajímavý příběh, který se ve vaší fantasy knihovně neztratí.

Shannarovy elfeíny


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle