Vzestup raketových dívek

Vzestup raketových dívek

Kategorie: KNIHY

Kniha doporučovaná Billem Gatesem je pro všechny ženy, které chtějí dobýt svět, ale i pro muže, kterým ambiciózní ženy imponují. Raketové holky jsou pozoruhodné ženy, které spoluutvářely dějiny od raketových střel až po cestu na Měsíc nebo na Mars.



Název: Vzestup raketových dívek

Originál: Rise of The Rocket Girls

Autor: Nathalia Holt

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: Knihy Omega

„Když za druhé světové války potřebovala nově zřízená JPL (Jet Propulsion Laboratory – Laboratoř proudového pohonu) matematiky, kterým to rychle myslí a kteří dokáží vypočítat rychlost proudění nebo trajektorii rakety, přijali elitní skupinu mladých žen, kterým se přezdívalo „lidské počítače“. Ty se pouze s tužkou, papírem a nadáním pro matematiku nesmazatelně podepsaly na výzkumu raketového pohonu. Díky nim např. Spojené státy vyvinuly své první balistické střely.“


Snem těchto žen však nikdy nebyl vývoj zbraní, ale výzkum vesmíru. Proto když se JPL stala součástí nové agentury zvané NASA, začaly pracovat na prvních sondách letících na Měsíc, Venuši, Mars a další vesmírná tělesa. Později, když digitální počítače téměř zcela nahradily lidské mozky, byla JPL jedinečná v tom, že si svůj tým žen uchovala a pouze změnila jejich náplň práce. Staly se z nich první programátorky a ženy–konstruktérky. Díky jejich úsilí jsme mohli do vesmíru vypustit rakety, které nám ukázaly obrysy naší sluneční soustavy.

„Vzestup raketových dívek“ je literaturou faktu, který vypráví příběhy vědkyň, které nejen že utvářely dějiny vesmírných programů, ale vyšlapaly cestu pro ženy, které chtějí ve svých životech dokázat více. Kniha odhaluje nejen podrobnosti z profesních životů, zkoumání raket a matematiky velmi čtivou formou, ale i části běžného života vědkyň. Velkým plusem knihy jsou dvě přílohy s barevnými fotografiemi. Foto přílohy vás potěší, protože ukazují vědkyně jako mladé dívky i jako babičky a uvědomíte si, co vše za svůj život stihly.

„Vzestup raketových dívek“ od Nathalie Holt vyžaduje klid a soustředění na čtení, abyste pochopily složitější vědecké informace, takže nepočítejte, že jde o vyloženě odpočinkovou četbu. Nicméně autorka se snaží problematiku přiblížit laické veřejnosti a ulehčit čtení citlivým stylem vypravování. Dílo celkově hodnotím velmi pozitivně, protože přináší mezi čtenáře a veřejnost spoustu faktů, které byly doposud zahaleny či méně rozšířeny a ženy, které si svou pozici a úspěch vydřely si zaslouží, aby se o nich vědělo.

Vzestup raketových dívek


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle