Akita patří k nejstarším potvrzeným plemenům vůbec

Akita patří k nejstarším potvrzeným plemenům vůbec - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Akita je velký, ušlechtilý, věrný a odvážný pes japonského původu. Akita má silnou vůli a je tichá. Bude štěkat jenom v případě, když to bude považovat za nutné.



Zatímco Akita může být překvapivě milá a láskyplná k rodinným příslušníkům, toto plemeno nejlépe vyhovuje zkušenému majiteli a domovu bez malých dětí nebo jiných psů. Akita je celkově vynikajícím ochráncem i cenným společníkem.

Historie Akity

Akita je rodák z Japonska a byl pojmenován po své oblast původu. Toto plemeno bylo vyvinuto jako hlídací pes a všestranný lovec v horách severního Japonska. Akita tradičně představuje pro Japonce zdraví a hodně štěstí. Japonsko prohlásilo Akitu za japonskou přírodní památku v roce 1931 a v roce 1934 zavedli standard plemene. Druhá světová válka a strádání v Japonsku vyústily ve vládní nařízení zabít všechny Akity. Někteří byli zachráněni pouze tím, že byli uvolněni v horách nebo je křížili s německými ovčáky. Po válce začaly snahy o obnovení plemene pečlivým chovem přeživších a snahou eliminovat vlastnosti křížení s jinými plemeny.

Předpokládá se, že první Akita v USA byla přivedena v roce 1937 Helen Keller, která si toto plemeno oblíbila při cestování po Japonsku. Po druhé světové válce, kdy Akity přivezli do USA opraváři, začala popularita plemene růst.

Japonské standardy Akity se liší od standardů amerických Akit. Japonské Akity mají omezenou škálu barev, zatímco americké Akity jsou přijímány ve všech barvách. Americká Akita si zachovala více vlastností křížence a je větší a těžší. Americké Akity mají medvědí hlavu, zatímco japonské Akity mají liščí hlavu. Zatímco americké Akity mají často tmavou masku, v japonských standardech to není povoleno.

Věrnost Akity ztělesňuje pes Hachiko, narozený v roce 1923 a vlastněný profesorem Toyko. Hachiko každý den doprovázela profesora na vlak a každé odpoledne se vrátila, aby ho doprovodila domů. Když profesor zemřel v práci, pokračoval v chůzi na stanici a ze stanice každý den po dobu devíti let.

Péče o Akitu

Akita má tuhou, rovnou vnější srst s měkkou a silnou podsadou. Toto plemeno se bude se hárat asi dvakrát ročně. Základní rutinní péče je vše, co toto plemeno obvykle potřebuje k údržbě. Týdenní kartáčování udrží srst zdravou a sníží vypadávání chlupů. Čištění by se mělo provádět častěji v období hárání.

Akity jsou velmi chytří psi, ale je také známo, že jsou svéhlavé a tvrdohlavé. Díky tomu je školení výzvou, ale také nutností. Kromě toho je klíčová včasná socializace. Akita často váhá kolem cizích lidí a nemusí vždy vycházet s jinými psy. Je o nich známo, že jsou obzvláště náchylní k agresi stejného pohlaví s jinými psy a nejvíce jim vyhovuje žít v domácnosti jednoho psa.

Správný výcvik poslušnosti a socializace vám mohou pomoci udržet Akitu pod kontrolou. Kromě toho má toto plemeno relativně vysokou energetickou hladinu a mělo by mít dostatek pohybu - alespoň jednu nebo dvě procházky. Možná se však budete muset vyhnout procházce Akity v psím parku, kde lze vidět její agresivní sklony k jiným psům. U Akity se mohou vyvinout v špatné návyky, když se nudí nebo je příliš osamělá.

Akita může prospívat v domácnosti, projevovat náklonnost a velkou loajalitu ke své rodině. To však nemusí být ideální plemeno pro majitele psa, který má psa po prvé. Toto plemeno může dobře vycházet s dětmi, pokud bude pečlivě socializováno. Obecně se však doporučuje, aby Akita nebyla vhodná pro domácnost s malými dětmi. Pokud se rozhodnete, že je Akita pro vás tím správným plemenem, budete mít věrného a vytrvalého společníka na celý život.

Běžné zdravotní problémy

U plemene mohou nastat některé dědičné zdravotní problémy:

-Dysplazie kyčelního kloubu: Jedná se o zděděný stav, který může vést k artritidě a kulhání. Psi s dysplazií kyčelního kloubu by neměli být chováni.

-Dilatace žaludku - Volvulus: Toto je nadýmání kvůli příliš rychlému jídlu a pití, což vede k produkci plynu.

-Hypotyreóza: Jedná se o nedostatečně aktivní štítnou žlázu a lze ji upravit dietou a léky.

-Sebaceous Adenitis (SA): Tento zděděný autoimunitní stav kůže u Akity vede k zánětu a destrukci mazových žláz v kůži. Jde většinou o kosmetický problém se ztrátou srsti na hlavě a zádech.

Dieta a výživa

Štěňata Akity budou rychle růst a potřebují kvalitní a nízkokalorickou stravu, aby nerostla příliš rychle. Dospělé Akity by měly být krmeny dvakrát denně celkem třemi až pěti poháry suchého jídla. Ujistěte se, že sledujete svoji Akitu při přibývání na váze a prodiskutujte jakékoli speciální potřeby se svým veterinářem.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle