Basenji mají vskutku zajímavou povahu

Basenji mají vskutku zajímavou povahu - Inmagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Basenji patří mezi nejtypičtější psí plemena, zejména proto, že bylo pomocí DNA zjištěno, že pochází z šedého vlka. Tento malý, elegantní pes je pravděpodobně nejznámější díky tomu, že neštěká. Toto plemeno však někdy kňučí a vydává zvuky, které připomínají jódlování.



Basenji je svalnatý pes, ale zároveň je velmi štíhlý a mrštný. Toto plemeno je poměrně inteligentní, ale může být těžké ho vycvičit, aby reagovalo na povely. Mnozí lidé považují basenjiho za psa podobného kočce.

Péče o Basenjiho

Hladká, krátká srst basenjiho vyžaduje jen velmi málo péče. Toto plemeno se vlastně čistí samo, podobně jako kočka, ale jednou týdně mu můžete pomoci s kartáčováním. Koupel potřebují jen zřídka. Typický "psí zápach" se u tohoto plemene obvykle nevyskytuje a jemná srst není při línání příliš patrná.

pes

Navíc lze basenji považovat za hypoalergenní plemeno, protože téměř nelíná. V psí srsti a slinách jsou však přítomny alergeny, takže vaše reakce bude záviset na tom, jak jste citliví.

Každý týden nebo dva byste měli psovi ostříhat drápky, aby se nelámaly, a pravidelně mu čistit zuby, abyste předešli problémům s dásněmi a zuby.

O basenji je známo, že jsou velmi věrní, láskyplní, ostražití a aktivní. Nejlépe se hodí do domovů, kde mají dostatek pohybu, dostatek pozornosti a řádný výcvik poslušnosti. Basenji má nezávislou povahu, někdy má rošťáckou povahu anebo vzpurnou povahu. Názory na jejich inteligenci se liší, protože mohou dokonale rozumět povelům, ale rozhodnou se je nedodržovat.

Basenjové jsou psi loveckého plemene, a proto budou pronásledovat vše, co uvidí v pohybu. To představuje výzvu pro jejich držení na dvoře, protože jsou zběhlí v přelézání plotů (bez ohledu na to, jak jsou vysoké) a v útěku. Můžete se vsadit, že je nezastaví ani podzemní elektronický plot. Jako hlídací pes vás upozorní na každého kolemjdoucího, i když to spíše než štěkotem udělají vlastní formou vokalizace.

Toto plemeno je známé tím, že žvýká vše, co najde volně po domě. Chtějí zjistit, co je to za věci, a tak je častou taktikou dát jim pořádně do tlamy. Jsou však snadno vychovatelní.

Socializace je nutností, zejména pokud se má pes pohybovat v blízkosti dětí nebo jiných domácích zvířat (zejména těch menších). Obvykle se budou dobře chovat v blízkosti jiných psů, ale budou pronásledovat kočky a malé hlodavce, které nepovažují za součást rodiny.

pes

Basenjové jsou obvykle zdrženliví v blízkosti nových lidí, ale k opakovaným návštěvám se mohou vřele přitulit. Nejvhodnější jsou pro rodiny se staršími dětmi, které s nimi mohou vhodně komunikovat, spíše než s malými dětmi, které by nemusely vědět, jak se správně chovat k vysoce energickému psovi.

Strava a výživa

Basenjiho byste měli krmit dvakrát denně. Potřeby psa závisí na jeho velikosti, úrovni aktivity, věku a dalších faktorech. Je dobré poskytovat dvě odměřená jídla, než mít krmivo po celý den volně k dispozici. Sledujte hmotnost psa, abyste se ujistili, že nepřibírá žádná kila navíc, protože to zkracuje jeho životnost a předurčuje další onemocnění. O výživových potřebách se poraďte se svým veterinárním lékařem, který vám poradí ohledně krmení.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle