Belgický ovčák je aktivní hlídač

Belgický ovčák je aktivní hlídač - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Belgický ovčák je ztělesněním pracovitého pasteveckého psa. Je to cvičitelé a mimořádně inteligentní plemeno, které bylo stvořeno pro tvrdou práci, ale přesto má citlivou, jemnou povahu, která touží po lidské společnosti, což z něj činí ideálního rodinného psa.



Belgický ovčák je elegantní plemeno se silnou vůlí, často se o něm mluví jako o "bystrých očích a huňatém ocasu", a to z dobrého důvodu. Jsou to výjimečně věrní psi, kteří bývají workoholici, jejichž cílem je potěšit a jsou připraveni na každé dobrodružství. Tito dychtiví a sportovně založení psi ze sebe vždy vydají maximum, když se účastní jakékoli aktivity nebo sportu... nebo si jen hrají na dvorku se svými oblíbenými lidmi.

Péče

Co se týče údržby srsti, je dvouvrstvá srst belgického ovčáka, která se skládá z husté podsady a hrubší vnější srsti, snadnější na údržbu, než byste si mysleli. Během období línání, které probíhá jednou ročně, však tito psi začnou silně línat a vyžadují každodenní důkladné kartáčování, aby se odstranily všechny odumřelé chlupy. Po zbytek roku postačí týdenní kartáčování a koupání je nutné jen občas (samozřejmě pokud se pes při pobytu venku do něčeho nepořádného nezapletl). Jejich nehty by se měly pravidelně stříhat.

ovčák

Díky tomu, že se jedná o pastevecké plemeno, bude belgický ovčák vyžadovat dostatečné množství každodenního pohybu. Nejsou to psi, kteří by se rádi celý den váleli doma; jako pastevecké plemeno jsou to ostražití, aktivní pracovní psi, kterým se daří, když dostanou nějakou práci. Nechat je samotné potulovat se po dvorku však těmto psům nebude stačit, protože velmi touží po čase stráveném se svými lidmi. Proto nebudou optimální volbou pro nikoho, kdo pracuje dlouho mimo domov, protože se pravděpodobně budou v domě nudit a možná i ničit a může se u nich vyvinout separační úzkost. Majitelé ovčáckých psů budou muset myslet také na bezpečnost, protože tito psi jsou pevně zakořeněni v honbě za ovcemi a nebudou váhat vyrazit za zvířaty, běžci nebo cyklisty, nebo dokonce auty... takže procházky na vodítku a oplocený dvůr jsou nezbytnou podmínkou.

Majitelé belgických ovčáků by měli počítat s tím, že se budou se svými psy denně účastnit cvičení, ať už půjde o dlouhé procházky nebo běh, hraní aportů nebo trénink psích sportů, jako je flyball nebo soutěže ve výdrži, stopování nebo pasení. Vzhledem k tomu, že belgičtí ovčáci jsou tak inteligentní a snadno cvičitelní - a stejně jako mnoho jiných psů chtějí svým majitelům dělat jen radost, je toto plemeno také ideální pro soutěže poslušnosti. Výcvik by však měl být pozitivní a zábavný, protože se jedná o obzvláště citlivé plemeno, které může mít také tendenci být svéhlavé.

belgický ovčák

Strava a výživa

Belgický ovčák by měl být dobře živen vysoce kvalitním krmivem, které se vyrábí nebo připravuje doma pod dohledem veterináře. Toto aktivní plemeno by mělo mít vždy k dispozici čerstvou a čistou vodu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle