Boloňský psík patří mezi klidné, láskyplné a vstřícné chlupáče

Boloňský psík patří mezi klidné, láskyplné a vstřícné chlupáče - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Boloňský pes je víc než jen další bílý a načechraný pes. Tito malí psi, původem z Itálie, se vyznačují klidným a láskyplným chováním a jsou tak rádi v okolí lidí, že jsou náchylní k separační úzkosti.



Klidný boloňský pes může být skvělým rodinným mazlíčkem, ale nemusí se hodit do domácností s malými dětmi – díky své malé postavě může být tento pes snadno přemožen výbuchy nadšeného dítěte.

Historie boloňského psa

Boloňský pes, pocházející z Bichonů, pochází z Bologny v Itálii v 11. století. Toto plemeno bylo milováno šlechtou a bylo během renesance častým darem mezi šlechtickými rodinami – zejména mezi italským a belgickým královským královstvím. Když šlechta začala vymírat, plemeno téměř vyhynulo.

Až v 80. letech pomohl italský chovatel jménem Gian Franco Giannelli spolu s několika dalšími evropskými chovateli obnovit Boloňským psům jejich současnou popularitu.

Péče o boloňského psíka

Stejně jako všichni psi i boloňský pes každý den vyžaduje určité mentální zapojení a fyzické cvičení. Nejsou to super sportovci, ale jsou obecně spojeni s dobou hraní na zahradě nebo dlouhými procházkami na vodítku. Kvůli jejich tendenci k úzkosti z odloučení nemusí být boloňský pes vhodný pro lidi, kteří pracují mimo domov.

Boloňský psi vyžadují výraznou péči, stejně jako všechna ostatní dlouhosrstá plemena psů. Pokud srst krátce přistřihnete, nebudete si muset dělat tolik starostí s kartáčováním, ale budete muset srst Bolo pravidelně stříhat. Pokud se rozhodnete nechat srst dlouhou, očekávejte, že budete muset psa každý den kartáčovat, abyste zabránili motání chlupů a zápachu. Stejně jako všichni psi, i Boloňští psi vyžadují pravidelnou péči o zuby a úpravy nehtů.

Stejně jako mnoho dlouhosrstých psů, boloňský pes příliš neztrácí chlupy. Několikrát ročně neztratí celou srst jako některá plemena, například Husky. Kolem vašeho domu můžete občas najít dlouhé bílé vlasy. Přesto pro mírné alergiky nebo milovníky čistých domů může být pes vhodný.

Běžné zdravotní problémy

Jako relativně vzácné plemeno bez velké komerční popularity je boloňský pes také zdravé plemeno. Ačkoli je jejich genofond malý, většinou ho udržují velmi oddaní chovatelé.

Je důležité podporovat dobré chovatele, kteří provádějí rozsáhlé zdravotní testy svých štěňat. Odpovědné chovatelské postupy zahrnují nejen převádění rodičů a štěňat k veterináři. Rutinní zkoušky nemusí nutně zachytit mnoho dědičných genetických chorob, kterým se chcete vyhnout.

Dieta a výživa

I přes to, že je boloňský pes méně sportovní, potřebuje pořádnou výživu. Ve skutečnosti je zdravá strava jedním z nejlepších způsobů, jak udržet vašeho přátelského malého psa v dobré kondici. Váš veterinář vám pomůže vybrat krmivo pro psy malého vzrůstu. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat váhu svého psa.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle