Border teriéři jsou milující malí psi s velkou osobností

Border teriéři jsou milující malí psi s velkou osobností - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Border teriéři jsou věrní, přizpůsobiví, energičtí a inteligentní. Stejně jako mnoho jiných teriérů však mohou být také hlasití, svéhlaví a náchylní k honičkám a kopání. Mohou být nároční a nebudou pro každého majitele psa.



Péče o border teriéra

Ačkoli jsou dnes border teriéři nejčastěji chováni jako společníci, stále si zachovávají mnoho loveckých vlastností, pro které byli vyšlechtěni.

Jsou výjimečně věrní své rodině a obvykle jsou připraveni na jakékoli dobrodružství. Jsou to přizpůsobiví malí psi a jsou stejně dobře doma v bytě, pokud mají dostatek pohybu a obohacení, jako na venkovském statku.

Díky svému původu, kdy pracovali po boku foxteriérů, byli vyšlechtěni tak, aby s ostatními psy vycházeli lépe než průměrný teriér, ale i tak dokážou být poměrně panovační a vzteklí.

border teriéři

Jejich lovecká minulost také znamená, že mohou mít vysokou touhu po kořisti. Po opatrném seznámení mohou žít po boku rodinné kočky, ale pravděpodobně je bude nutné držet dál od ostatních malých chlupáčů. Venku, pokud jste nepracovali na jejich spolehlivém přivolání, budou možná muset zůstat na vodítku v prostředí, kde by mohli mít příležitost pronásledovat veverku nebo jinou zvěř.

Jsou to také typičtí teriéři, pokud jde o to, že mohou být upozorňovací štěkači a mohli byste skončit s dírami po trávníku od jejich kopání. Možná jim budete muset nabídnout vyhrazené místo k hrabání a pracovat na tom, abyste je požádali o alternativní chování, abyste zabránili nepříjemnému štěkání.

Váš dvůr by měl být také dobře zabezpečen, protože border teriéři jsou známí jako malí útěkáři.

Jsou však chytří a budou dobře reagovat na metody výcviku s pozitivním posilováním. Snaha přinutit svéhlavého bordelistu k něčemu, co nechce, by nemusela skončit dobře.

S pamlsky, odměnami v podobě hraček a spoustou zábavy a krátkých sezení vás možná překvapí, jak rychle a nadšeně bude váš border teriér na výcvik reagovat. Díky svému nadšení, inteligenci a vytrvalosti si často vedou dobře v disciplínách, jako je hbitost.

Border teriéři s krátkou drátovitou srstí mají nenáročný režim péče a nadměrně nelínají.

Border teriéři

Stačí jim jednou týdně dobře vyčesat srst, aby se zbavili odumřelých chlupů a udrželi srst a kůži ve zdravém stavu. Většina majitelů BT nechává své psy několikrát ročně ručně vyčesat, aby se jejich srst nezacuchávala.

Strava a výživa

Border teriéři mají sklon snadno přibírat na váze. Obezita je velkým problémem domácích psů po celém světě a může vést k celé řadě dalších vážných zdravotních problémů.

Důležité je dbát na to, abyste podávali kvalitní krmivo, odměřovali porce a upravovali je podle úrovně aktivity psa. Nenechte se zlákat jejich prosebnýma očima k tomu, abyste je rozmazlovali příliš velkým množstvím nezdravých pamlsků a zbytků ze stolu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle