Československý vlčák je velký pes, vzhledem připomínající vlka

Československý vlčák je velký pes, vzhledem připomínající vlka - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Československý vlčák je primitivní plemeno psa, které bylo vyšlechtěno v 50. letech 20. století z německých ovčáků a karpatských vlků. Plemeno je známé také jako československý vlčák na Slovensku a v České republice.



Podle standardu plemene (písemný popis ideálního jedince plemene) by se měl československý vlčák podobat vlkovi tvarem těla, pohybem, strukturou srsti, barvou srsti a znaky v obličeji. Zajímavé je, že ačkoli plemeno může štěkat, mnozí jsou velmi klidní.

Československý vlčák je krásný, věrný a pracovitý, ale také nezávislý, dominantní a vysoce energický. Je to náročné plemeno a nedoporučuje se pro začínající majitele psů.

Plemeno vytváří pevné vazby s nejbližší rodinou, ale k cizím lidem je ve své podstatě nedůvěřivé. Ačkoli československý vlčák se při společné výchově a řádném dohledu může dobře snášet dětmi ve vlastní rodině, není toto plemeno známé tím, že by bylo přátelské k cizím dětem.

vlčák

Tito psi mohou mít vysoký kořistnický pud (instinkt pronásledovat a zabíjet menší zvířata), proto se nedoporučují do domácností s kočkami nebo jinými malými domácími zvířaty.

Péče o československého vlčáka

Péče o srst československého vlčáka je snadná. Je přirozeně odolná vůči povětrnostním vlivům, má velmi malý psí zápach a nečistoty se z ní hned vyčesávají. Přestože československý vlčák celoročně intenzivně líná, dvakrát ročně dochází k dramatickému línání.

Dvojí srst vypadá dramaticky odlišně podle ročního období. V zimě je podsada extrémně hustá, v létě je podsada mnohem řidší. Bez ohledu na roční období může časté kartáčování pomoci zvládnout línání srsti.

Kromě kartáčování se o krásný vzhled československého vlčáka stará občasné koupání a týdenní stříhání drápků. Každý týden nahlédněte do uší a v případě potřeby je vyčistěte čističem uší vhodným pro domácí zvířata.

Československý vlčák je mimořádně inteligentní a je schopen se naučit téměř cokoli, ale na rozdíl od mnoha plemen to nejsou psi na knoflík, kteří prostě udělají, co po nich chcete.

Výcvikové metody musí být přizpůsobeny primitivní a nezávislé povaze tohoto plemene. Úspěšné mohou být pozitivní metody založené na odměňování, ale vyvarujte se přílišného opakování, které československého vlčáka unudí.

Toto plemeno je přirozeně ostražité vůči cizím lidem a bez správné socializace může tato vrozená ostražitost přerůst přes hlavu. Československý vlčák vyžaduje každodenní hojný pohyb a dostatečnou psychickou stimulaci.

vlčák

Jsou to skvělí pracovní psi a mohou vynikat i v soutěžních psích sportech. Ve správných rukou československý vlčák zazáří, ale vzhledem k povaze a vysokým potřebám tohoto plemene je lepší ho přenechat velmi zkušenému majiteli.

Strava a výživa

Českoslovenští vlčáci jsou velmi aktivní a atletičtí, a proto vydávají velké množství energie. Pracovní psi a psí sportovci vyžadují kvalitní, kaloricky vydatnou výkonnostní stravu. Pokud si nejste jisti, co nebo kolik krmiva podávat, požádejte svého chovatele nebo veterináře o doporučení.

Přesto je československý vlčák předurčen k tomu, aby byl štíhlý, proto dbejte na to, abyste ho nepřekrmovali, zejména u méně aktivních psů.

Přílišnému přibírání na váze pomůže zabránit podávání odměřených dávek dvakrát denně namísto volného krmení (ponechání jídla po celý den). Nadměrná hmotnost může přispět ke zdravotním problémům, jako je dysplazie kyčelních kloubů a cukrovka.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle