Pracovní linie labradorů

Co to je pracovní linie labradorů Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Labradorský retrívr patří v řadě zemí k nejpopulárnějším psím plemenům. U nás jsou známi hlavně jako milovaní a milující rodinní parťáci s velmi příjemnou povahou. Obecně platí, že labradoři jsou velmi inteligentní, vhodní k dětem a snadno a rádi se učí novým věcem.



Potřebují ale dostatek pohybu, protože s páníčkem, který se jim dostatečně nevěnuje a nechá je vyběhat, mají tendenci začít příliš přibírat na váze. A to jim ani vzhledově, ani zdravotně neprospívá, a to i vzhledem k tomu, že jsou to velmi výmluvní loudiči pamlsků a neváhají si sousto ani ukrást, nebo vyhrabat z odpadků. Když se to zkombinuje s povalováním doma, může to pro labradora dopadnou špatně. Nedostatek aktivit se pak může projevit i na jeho povaze, kdy se z milého parťáka stane mrzout.

labrador

Kde se vzali labradoři

Labradoři pocházejí ze Severní Ameriky, kde se v 19. století labradorský retriever oficiálně oddělil od novofundlandského psa. Jeho původní název byl St. John‘s dog, tedy pes sv. Jana. Typická je pro něj krátká a hustá voděodolná srst, která byla nejdříve jen černá. Později se objevil i labradorský retrívr se zlatou a čokoládově hnědou srstí.

Z Ameriky byli dovozeni do Británie, kde byli dále šlechtěni a dnes se proto rozlišují americký a britský retrívr. Britský je o trochu menší, širší s plnějším hrudníkem, silným krkem, kratšími nohami se silným a rovným ocasem. Má i menší hmotnost než americký, který je obvykle v těle atleticky štíhlý s delším čenichem, má také delší nohy s tenkým ocasem, který se někdy stáčí nahoru. Jemně se liší i co do povahy, která jako by odpovídala typickým vlastnostem jejich páníčků. Britští labradoři jsou proto klidnější a tišší, stejně jako distingovaní Britové, zatímco americký labrador je neskutečně aktivní, plný energie a často jedná pudově.

Vedle klasického labradorského retrívra z linie, která je označována jako výstavní, nebo také někdy jako společenská, existuje i takzvaná linie pracovní. Nejde o dva různé psy, pro obě linie platí jeden standard, přičemž u pracovních labradorů se méně lpí na do detailu dokonalém vzhledu, ať už jde o tvar hlavy, výšku, barvu srsti nebo další parametry. Rozdíly mezi oběma regionálními variantami jsou ale více patrné u výstavních psů. Drobně odlišný je i mezinárodní standard.

labrador

Co je typické pro pracovní linii

Pro pracovní linii labradorského retrívra (Field Trial Labrador) jsou velmi důležité fyzické parametry, hlavně síla, odolnost a mrštnost. Pokud jde o povahu, tak pracovní labradoři jsou temperamentní, inteligentní, rádi se učí i složitějším povelům a jsou také samostatnější než společenští labradoři. Což ale může být i problém, pokud nevyužijete pracovitosti této linie labradorského retrívra dostatečně.

Pracovní labradoři jsou skvělí lovečtí psi, zejména pro aport kachen a dalších vodních ptáků, hodí se také pro záchranáře a jako asistenční psi pro tělesně postižené. Labradoři jsou ale také využíváni pro canisterapii a jako psi trénovaní na vyhledávání určitých látek, ale tam se klidně může jednat i o výstavní linii, protože u terapie a hledání záleží hlavně na vlastnostech a povaze konkrétního psa či fenky. S průkazem původu i bez si můžete pořídit jak pracovní, tak společenskou linii.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle