Co třeba zkontrolovat na zahradních stavbách po zimě?

Co třeba zkontrolovat na zahradních stavbách po zimě? - InMagazin.cz Kategorie: ZAHRADA

Jaro už klepe na dveře a spolu s ní přicházejí i první letošní zahradní práce. Svou pozornost po odchodu zimy si však nevyžaduje jenom zahrádka, ale i zahradní stavby. Celou zimu byly totiž vystaveny vlhkosti a mrazem.



Revize zahradních staveb před příchodem jarní sezóny vás ušetří od možných budoucích problémů či komplikací s vaším zahradním domkem, altánem či chatkou. Co vše je třeba zkontrolovat po odchodu zimy?

Dřevěné zahradní stavby

Dřevěné zahradní altány, chatky tako jak dřevěný zahradní domek jsou stavbami, které nám spolehlivě slouží během celé sezóny na zahrádce. Některé z nich dokonce můžeme vyžívat i celoročně během každého ročního období. Zima je však pro tyto exteriérové ​​zahradní stavby o něco náročnější, než ostatní období. Dřevěné zahradní altány, domky a chatky jsou během zimních měsíců vystaveny mrazem, zvýšené vlhkosti a sněhu. Dřevo je organický materiál, který neustále pracuje a je náchylný na změny prostředí. Podléhá povětrnostním vlivům a vlhkost mu rozhodně neprospívá. Navlhlé dřevo se stává náchylnější k poškození a napadení dřevokaznými škůdci, jakými jsou plíseň, houby či dřevokazný hmyz. Proto je revize dřevěných zahradních staveb po zimě velmi důležitou součástí příprav na jaře. Pomůže vám odhalit počáteční problémy, které můžete hned odstranit a vyhnout se tak složitějším komplikacím.

Dřevěný zahradní domek, chatka či altán je pro mnohé doslova zahradním královstvím, které si rozhodně chceme udržovat, abychom mu zajistili dlouhou trvanlivost. Správnou péčí můžeme prodloužit životnost zahradní dřevní stavby o několik let a užívat si tak benefity, které dřevěný zahradní domek, altán či chatka poskytují.

zahradní stavby

Interiér i exteriér

Revize zahradní stavby po skončení zimy by měla spočívat v celkové kontrole dřevní stavby, tak jak z exteriéru, tak z interiéru. Pořádně zkontrolujte podlahu, všimněte si, zda zespodu od země neměly namočit. Zaměřte se na stěny zahradní stavby, zkontrolujte, zda se na nich nenacházejí díry, případně jiné poškození. Nezapomeňte ani na okna a dveře a samozřejmě ověřte i stav střechy. Pokud nějaké nedostatky přece jen najdete, snažte se je opravit co nejdříve, aby nepřerostly do větších problémů.se

Nezapomeňte ani na zahradní nábytek

Častou součástí zahradních staveb je i dřevěný venkovní nábytek. Při kontrole stavu vaší zahrady po zimě nelze zapomínat ani na stůl, židle, houpačky, posezení či jiné zahradní doplňky a dekorace vyrobené ze dřeva. Zkontrolujte, zda jsou plně funkční a zda se nich neobjevilo navlhnutí či plíseň. Součástí jarní zahradní revize by měly být i ostatní součásti zahrady, jako je terasa či plot.

Pokud jste během sezóny věnovali dostatek času péči o vaše dřevěné zahradní stavby, zahradní nábytek a jiné součásti, jejich údržba na jaře nebude složitá. Bude stačit, když je vyčistíte a dopřejete jim ochranný nátěr. Vyčištění můžete realizovat během slunečného dne proudem vody a po uschnutí dřeva ošetřit zvoleným nátěrem.

Jaro je skvělým obdobím na nové začátky a svěží start. Ten můžete přinést i do vaší zahrady či zahradní stavby. Dřevěný zahradní domek, altán či chatku si můžete zařídit v novém stylu a vnést tak trochu novosti do celého prostředí. Vždyť přece, kde se nejlépe odpočívá, ne-li v příjemném a harmonickém prostředí? Dřevěné zahradní altány, domky či chatky se mohou přeměnit na opravdové království odpočinku, a to doslova. Jak si zařídit dřevěný zahradní domek, altán či chatku tak, abyste v nich cítili příjemně a pohodlně? To i více si můžete přečíst zde.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle