Dobrman je pes vhodný k ostraze objektů a služebnímu výcviku

Dobrman je pes vhodný k ostraze objektů a služebnímu výcviku - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Dobrman je středně velké plemeno psů s hlubokým hrudníkem s elegantním a robustním vzhledem. Toto plemeno je svalnaté a atletické a má velkou sílu a vytrvalost – natolik, že historicky sloužilo jako oficiální pes námořní pěchoty během druhé světové války.



Dobrmani jsou nebojácní, loajální a vysoce inteligentní. Tyto vlastnosti z nich učinily ideální policejní, válečné a hlídací psy, ale jsou také vynikajícími společníky.

Dobře vyškolení dobrmani si často vedou velmi dobře s dětmi a v různých sociálních situacích. Mohou být skvělými terapeutickými psy. O povaze plemene je obecně známo, že je učenlivé, ale ochrání. Dobrman, který byl poprvé chován v Německu, si získal reputaci divokého strážného psa. Toto plemeno je však obvykle docela jemné a od přírody agresivní.

Historie Dobrmana

Dobrman je ceněn pro svou velkou inteligenci, věrnost a sportovní schopnosti. V průběhu let toto plemeno pilně pracovalo jako válečný pes a policejní pes, ale také zůstalo věrným společníkem mnoha lidí.

Toto plemeno sloužilo jako oficiální válečný pes americké námořní pěchoty během druhé světové války. Dvacet pět Dobrmanů, kteří zahynuli při boji s vojáky na Guamu, je oceněno na památníku válečných psů druhé světové války na Národním hřbitově válečných psů na námořní základně Guam.

Dobrman

Dobrmanům tradičně nechali ocasy odstranit brzy po narození a později jim oříznuli uši (chirurgicky je oříznout, aby je postavili vzpřímeně). Praxe ořezávání uší a kupírování ocasů u psů, včetně dobrmana, byla obklopena spoustou kontroverzí. Některé země tyto praktiky ve skutečnosti zakázaly, ale přestože jsou v USA stále povoleny, mnoho lidí se rozhodlo uchovat u svých dobrmanů uši přirozené.

Péče o dobrmana

Dobrman má krátkou, hladkou srst, která vyžaduje velmi malou péči. Můžete jej jednou týdně kartáčovat nebo mu srst otřít mokrým ručníkem. Nemusíte psa často koupat, právě když se zašpiní nebo vytvoří zápach.

Pokud jsou uši udržovány přirozené (neříznuté), je třeba věnovat zvláštní pozornost udržování uší v čistotě. Zastřihujte nehty psa každý měsíc, aby se zabránilo jejich rozštěpení nebo roztržení, a čistěte zuby alespoň dvakrát týdně, abyste předešli onemocnění dásní a dalším zubním problémům.

Dobrman

Většina dobrmanů má poměrně vysokou hladinu energie a vyžaduje spoustu cvičení, aby zůstali zdraví. Díky svému přirozenému atletismu pomůže několik svižných procházek nebo běhů každý den udržovat dobrmana ve špičkové kondici. Dobrman je velmi chytrý a učí se docela snadno. Správné školení je pro toto plemeno naprosto zásadní, aby bylo zajištěno dobré chování. Socializace je stejně důležitá, takže pes není příliš ustrašený ani agresivní.

Nejlepší je držet psa na vodítku, když jdete na procházku. Dobrmani mohou být agresivní vůči ostatním psům, kteří nejsou součástí jejich rodiny, a obranní, pokud si myslí, že jste v ohrožení. Pokud projevují toto chování, nemusí být v psím parku vítáni. Mnoho lidí se také bojí tohoto plemene a budou se cítit víc pohodlněji, pokud je pes na vodítku.

Váš dvůr by měl být bezpečně oplocen, aby váš dobrman měl prostor pro toulání a hraní. Toto plemeno se však může ochladit v chladném počasí, takže ho nenechávejte pořád venku. Váš pes bude chtít být součástí vašeho rodinného života, spíše než sám venku.

Dobrman

Ačkoli si mnoho lidí myslí o Dobrmanovi, jak je vážný pes, ve skutečnosti mohou být občas trochu praštění a hloupí (zejména jako štěňata). Pokud je dítě dost staré na to, aby se psem zacházelo ohleduplně, může si s dobrmanem hrát.

Dieta a výživa

Dobrmani by měli být krmeni dvěma jídly každý den. Množství, které pes potřebuje, bude záviset na velikosti, úrovni aktivity, věku a dalších faktorech. Nezapomeňte sledovat hmotnost psa, protože obezita může snížit životnost vašeho psa a přispět k riziku dalších zdravotních stavů. Diskutujte o výživových potřebách vašeho psa s veterinářem a získejte doporučení specifická pro vašeho mazlíčka.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle