Dogue de Bordeaux – Bordeauxská doga

Dogue de Bordeaux – Bordeauxská doga - inmagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Bordeauxská doga může vypadat jako hrozivá masa vrásek a slintající čelisti, ale u tohoto psa je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. Vlastníci těchto psů je ve skutečnosti popisují jako skutečné miláčky. Francouzští mastifové jsou ke svým lidem mimořádně loajální a budou se snažit je chránit před nebezpečím. Přesto je charakteristickým znakem tohoto plemene jejich klidná a spolehlivá povaha. To je určitě kvalita, kterou chcete v tak silném psov mít.



Vlastnosti francouzské dogy

Francouzská doga, známá také jako Dogue de Bordeaux, vypadá docela zastrašujícím způsobem a opravdu jím může být, pokud to vyžadují okolnosti. Mají poměrně silné ocasy, které se zužují do špičky a táhnou se až k zadní části hlezen. Jejich stavba je podsaditá a silná a jejich pokožka je tlustá, volná a složená do vrásek, zejména v oblasti obličeje, hlavy a krku.

doga

Vzhled

Hlava tohoto plemene je nejpůsobivější částí celého psa. Ideální hlava je mohutná a je vybavena širokým nosem a silnými čelistmi. Tlama je přibližně jedna třetina hlavy psa. Skus je předkus, což znamená, že když jsou čelisti zavřené, jsou spodní zuby umístěny před horními zuby. Uši jsou relativně krátké a visí dolů. Srst francouzské dogy je u tak velkého psa krátká a překvapivě měkká a jeho barva se pohybuje od světle plavé po červenou. Pes obvykle chodí klusem s velmi volným pohybem, i když je schopen velké rychlosti v krátkých dávkách. Jeho hlava má tendenci se táhnout dolů a dopředu, čím rychleji jede.

Temperament francouzské dogy

Vzhledem k tomu, že francouzská doga je tak velké a silné zvíře, je nezbytně nutné, aby jeho temperament byl stabilní a spolehlivý. Pes by měl projevovat oddanou náklonnost ke svému majiteli a chovat se jako dobrý společník celé rodině. I když je tento pes přirozeným strážným psem , měla by mít doga charakter ostražitý, nikoli agresivní.

doga

Socializace a výcvik

Francouzská doga - buďte důslední ve svých pravidlech. Pamatujte, že to, co zvýšíte, je to, co dostanete.

Je pravda, že tito psi ne vždy oceňují sdílení svého domova s ​​jinými domácími mazlíčky, zejména s jinými psy, takže socializace musí probíhat, zatímco jsou ještě mladí a lépe ovladatelní. Je třeba také poznamenat, že pro dospělé muže je obzvláště obtížné se navzájem tolerovat.

Výcvik poslušnosti je také nezbytný pro vytvoření správného vztahu mezi psem a majitelem. Pokud nenastoupíte na místo svého vůdce mastinů, brzy vás povede pes.

Dobře socializovaní a poslušní francouzští mastifové jsou vhodní pro výcvik v pátracích a záchranných pracích i pro terapeutické psy.

Zdravotní problémy

Francouzská doga čelí mnoha stejným zdravotním problémům jako jiná velká plemena, včetně:

Srdeční onemocnění - to zahrnuje srdeční šelesty a subvalvulární aortální stenózu .

Dysplazie - Jedná se o degenerativní stav boků a loktů, který způsobuje bolest a kulhání.

Dále entropion, hyperkeratóza, epilepsie, artritida, torze a nadýmání, obezita a onemocnění ledvin

Životnost psa

Velká plemena často nežijí tak dlouho jako menší plemena kvůli napětí, které jejich objem působí na jejich vnitřní orgány. Francouzská doga má však relativně dlouhou životnost vzhledem k jeho velikosti a zdravotním problémům zaznamenaným u plemene. Průměrná délka života je osm až deset let.

Původ není přesně jasný

Nikdo si není zcela jistý původem tohoto plemene, ale teorií je mnoho. Někteří věří, že francouzská doga pocházela z evropských plemen mastifů, která byla možná křížena s jinými velkými pracovními psy. Jiní věří, že tito psi jsou pravděpodobně potomky řecko-římských válečných psů. Spekuluje se, že tibetská doga také hrála významnou roli při založení plemene. Jisté je jen to, že tito psi rozhodně patří do rodiny mastifů.

doga

V minulosti existovaly tři různé „typy“

Typ Bordeaux - Tento typ byl nejblíže starověkému francouzskému mastifu a zobrazoval nyní známý typ hlavy se zřetelným zastavením.

Pařížský typ - Tito psi vypadali podobně jako Great Danes, ale byli těžší.

Typ Toulouse - Tento typ se velmi podobal Bordeaux, ale přicházely v různých barvách, včetně výše zmíněné žíhané.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle