Fóliovník plně nahradí skleník

Fóliovník plně nahradí skleník - Inmagazin.cz Kategorie: ZAHRADA

Pěstování zeleniny, ovoce, bylinek a květin patří k české tradici. S módou všeho domácího a bio se k vlastnímu pěstování řada lidí vrací a snaží se prodloužit si pěstební sezónu na co nejdelší období.



O výhodách skleníků v této souvislosti nelze pochybovat. Platí to zvláště ve stále méně předvídatelném počasí, kdy je v únoru neobvykle teplo a v létě skoro mrzne. Skleníky jsou zárukou, že vaše předpěstovaná sadba, zelenina, bylinky i květiny, ale třeba i jahody a další rostliny budou mít šanci vyrůst, aniž by je ohrozily příliš nízké noční teploty.

Víte ale, že stejných výsledků za podstatně nižších vstupních nákladech můžete docílit ve fóliovníku?

fóliovník

Co je to fóliovník

Kvalitní fóliovníky mají pevnou konstrukci z pozinkovaných ocelových profilů. Na ni se velmi snadno připevňuje trvanlivá fólie, ideálně také s UV filtrem, která udrží uvnitř fóliovníku optimální teplotu pro růst rostlin a zároveň chrání rostliny před spálením. Kvalita fólie je zásadní. Pokud si koupíte fóliovník s opláštěním z nejlevnější fólie, velmi pravděpodobně ji budete muset za rok, maximálně dva vyměnit. Kvalitní, dostatečně silné fólie ale mají podstatně delší životnost a fóliovník vám bude bezchybně sloužit řadu let.

Výhody fóliovníku

Fóliovník je proti skleníku podstatně levnější a zároveň nepotřebuje žádné stavební úpravy. Montáž je snadná a velmi rychlá. Fóliovník také můžete jednoduše posunout a použít na jiném záhonu, aniž byste museli uvnitř složitě měnit zeminu. Zatímco bez ochrany fóliovníku si vlastní zeleninu užijete od května do září, s fóliovníkem můžete mít díky jeho výborným termoizolačním vlastnostem úrodu čerstvé zeleniny až o několik měsíců déle a sklízet ji i třikrát ročně.

fóliovník

Co ve fóliovníku pěstovat?

Fóliovníky jsou ideální pro vypěstování vlastní sadby na venkovní záhony. Skvěle se v něm daří různým druhům salátů, ředkvičkám, jarní cibulce i bylinkám, a to českým i těm původem středomořským, které potřebují víc tepla. Pokud si zde předpěstujete další zeleninu, jako je třeba brokolice, celer, kapusta, květák, pórek nebo zelí, budete ji moci venku sklízet rychleji. A největším hitem jsou samozřejmě rajčata, okurky a papriky. Kdo ochutná ty vlastní, kupované už nechce. Tak bohatou úrodu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle