Jak poznat chronickou únavu a jak se jí zbavit?

Jak poznat chronickou únavu a jak se jí zbavit? - InMagazin.cz Kategorie: VOLNÝ ČAS

Pořádně unavený byl někdy v životě určitě každý z nás. Stojí za tím hektické životní tempo, kdy toho chceme stihnout co nejvíce a zapomínáme, že je důležité se občas zastavit, vydechnout a načerpat novou energii. Když si uděláme čas sami na sebe, dopřejeme si dostatek odpočinku, únava brzy odezní.



Může ale nastat i jiná situace. Cítíte se unavení stále, navzdory tomu, že se snažíte odpočívat, úleva nepřichází. V takovém případě nejspíše můžeme hovořit o chronické únavě.

Chronická únava = signál přetížení organismu

Únava totiž nemusí být jenom fyzická, kdy jste prostě dřeli jako kůň a teď potřebujete klid. Stejně tak může mít i psychickou příčinu. Řadu psychických nemocí provází právě velké vyčerpání, únava, zhoršení paměti, snížená koncentrace. Poruchy spánku velmi často upozorňují na úzkosti a deprese. Nevyspání přináší únavu a ocitáte se v začarovaném kruhu, ze kterého je obtížné vystoupit. Únava je důležitým prvkem v životě člověka. Znamená varovný signál, že tělo je přetížené a potřebuje si odpočinout, jinak mohou být jeho funkce významně narušeny. Někdy ale už nejde o únavu, která po odpočinku přejde, ale stav přerůstá v chronický. Mluvíme o chronické únavě. Tato nemoc má i svůj odborný název: Chronický únavový syndrom.

únava

Příčiny chronické únavy

Trpíte-li chronickou únavou, dostatek energie vám nedokáže vrátit ani každonoční spánek. Zatímco zdraví lidé se ráno budí odpočatí a s novou energií do dalšího dne, člověk s chronickým únavovým syndromem si připadá, jakoby ani nespal.

Nepochybně jste někdy i po probuzení ráno unavení a moc to neřešíte. Příčina také nemusí být nijak závažná. Třeba spánek nebyl dostatečně dlouhý, spali jste na nevhodné posteli, v příliš přetopené místnosti nebo jinde na lůžku, na které nejste zvyklí. Jestliže ale taková únava trvá přes 6 měsíců, i když nemáte pocit, že byste se nějak výrazně přetěžovali, je na místě hledat příčinu.

Může spočívat v tom, že jste nedávno překonali delší a náročnější nemoc nebo organismus dlouhodobě přetěžujete, nedokážete vypnout od stresu a problémů a odpočívat, také nedopřejete organismu dostatek tekutin a v neposlední řadě i to, že svoje psychické a fyzické aktivity během dne máte nevhodně rozvrženy, nerespektujete svůj biologický rytmus.

únava

Pestrá škála příznaků

Jestliže ale dlouhodobě trpíte silnou a stále přetrvávající únavou, která vás pronásleduje i po běžné každodenní aktivitě, je na místě pátrat, zda nejde o chronický únavový syndrom. Kromě únavy se může projevovat i dalším spektrem příznaků jako pokleslá výkonnost, špatné soustředění, poruchy paměti, bolesti svalů a kloubů, špatný spánek, při kterém si neodpočinete, poruchy vidění a citlivost na světlo, neklid a podrážděnost. Existují i méně časté příznaky: bolest lymfatických uzlin v podpaží a na krku, zvýšená teplota spojená s bolestmi kloubů a svalů, poruchy trávení, ekzémy a vyrážky. Není zřejmé, co přesně syndrom odstartuje, patrně různé příčiny: dlouhodobý stres nebo vliv chemických látek, infekce, které se nedaří vyléčit.

Jak s chronickou únavou bojovat

Jak tělu pomoci se s únavou vypořádat? Proti únavě bojujte vyváženou a zdravou stravou, pobytem na čerstvém vzduchu, dostatečným pitným režimem a pohybem.

Můžete sáhnout i po přírodních pomocnících, které dodají vašemu organismu energii. Výborným životabudičem je hořčík, který pozitivně ovlivňuje fungování nervového systému, pomáhá se vyrovnat se stresem. Dalším bojovníkem s únavou je koenzym Q10, který chrání buňky před stárnutím a dodává jim vitalitu. Ženšen pravý zlepšuje jak duševní, tak fyzický výkon, podporuje soustředění a paměť, zpomaluje stárnutí. Velmi se doporučuje i medicinální houba Cordyceps čili housenice čínská. Podporuje okysličení všech tělních buněk, tlumí únavu, zlepšuje kondici paměti a celkově se její účinky dají označit za omlazující.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle