Jak se zbavit černých teček a mít pleť jako z alabastru?

Jak se zbavit černých teček a mít pleť jako z alabastru? - Inmagazin.cz Kategorie: INMAGAZIN ŽENA

Černé tečky na nose a dalších částech tváře představují značně nepříjemný kosmetický problém. S komedony se potýkají muži i ženy, a to nejen v období puberty – mnohdy dokonce po celý život. Jak vznikají a co můžete udělat, abyste se jich zbavili? Připravili jsme pro vás několik základních tipů a doporučení, jak pečovat o problematickou pleť a navrátit jí vitální a svěží vzhled.



Proč vznikají černé tečky?

Černé tečky jsou ve skutečnosti ucpané vlasové folikuly s obsahem přebytečného mazu, odumřelých buněk a jiných nečistot z povrchu pleti. A právě takto namíchaný „koktejl“ vytváří perfektní prostředí pro růst mikroorganismů - a ty pak v konečném důsledku způsobují záněty. Pro otevřené komedony je charakteristická černá barva, kterou způsobuje oxidace (reakce na kontakt se vzduchem).

tečky

Tvorbu černých teček ovlivňují různé faktory. U mužů jde především o hormonální změny v období puberty, kdy se v organismu aktivuje produkce pohlavních hormonů. Mužské pohlavní hormony (androgeny) stimulují rozvoj mazových žláz a zapříčiňují olupování pokožky. Pro komedony jdou takové podmínky vyloženě přívětivé.

Mezi další rizikové faktory patří hormonální antikoncepce, ale také účinky léků na bázi kortikosteroidů. Za zmínku stojí i nadměrná konzumace nezdravých (sladkých a tučných) jídel a kouření.

A pokud výše uvedené „podpoříte“ zanedbanou nebo zcela nesprávnou péčí o pleť, je téměř jisté, že se černých teček jen tak nezbavíte. Pohlídejte si zejména složení kosmetických přípravků – poohlédněte se po nekomedogenní kosmetice.

Jak se černých teček zbavit?

Odpověď na otázku „jak se zbavit černých teček“ není vůbec složitá. Zasadíte-li se o pravidelnou a důkladnou péči o pleť (předpokladem jsou samozřejmě kvalitní produkty), brzy se z komedonů stane jen matná vzpomínka.

V rámci každodenní péče o pleť dbejte na to, abyste komedony mechanicky nedráždili (tj. nemačkali a netlačili). I když vás to bude lákat, naopak stav pokožky zhoršíte, protože zapříčiníte rozvoj infekce. Jediným správným řešením jsou speciální produkty určené pro o aknózní pleť.

Každý den začněte důkladným čištěním pleti od nečistot, které na ní ulpěly během noci. Používejte čisticí produkty jako micelární vody, gely či pěny. Kromě samotného čištění regulují produkci mazu a snižují riziko tvorby komedonů.

pleť

A pokud nezafunguje dermakosmetika, a dokonce ani léky na předpis, zeptejte se svého dermatologa na mikrodermabrazi. Tato neinvazivní metoda spočívá v peelingu odumřelých buněk kůže a povrchových nečistot. Výsledkem není „jen“ pleť bez nečistot, ale také odstranění zarudlých míst, celkové projasnění a vyhlazení jizev.

Pokud vám stále není jasné, jak získat zpátky vitální pleť bez komedonů, přečtěte si článek „jak na akné“ na stránkách Biodermy.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle