Jak správně vybírat činky

Jak správně vybírat činky - InMagazin.cz Kategorie: HOBBY

Chystáte se shodit nějaké to kilo nebo byste rádi dostali své tělo do kondice? Činky vám s tím rozhodně pomohou, je ale třeba vybrat si ty správné.



Proč se rozhodnout pro činky

Tento základní posilovací nástroj má velkou výhodu především ve variabilitě cvičení. Můžete s nimi posílit mnoho svalových partií na celém těle. Při cvičení zapojujete hned několik svalů najednou. K procvičení celého těla tedy můžete využít buď několik posilovacích strojů, nebo jednu činku s párem kotoučů.

Cvičení s činkami je snadné. Jsou navíc ohromně skladné, nezaberou vám doma téměř žádné místo. Můžete je uklidit například pod postel nebo do skříně. Velkou výhodou je i jejich pořizovací cena.

činky

Na co si při výběru činek dát pozor

Při koupi činek je důležité zaměřit se na 3 parametry:

Provedení – činky pevné nebo s možností přidávání zátěže. Vybíráme dle druhu cvičení, které chceme provozovat. Pro aerobní a dynamická cvičení vybíráme pevné a spíše lehčí činky. Pro ostatní je dobré mít činky nakládací.

Materiál – Mezi kvalitnější a samozřejmě dražší patří činky z ocele. Můžeme ale narazit i na činky z plastu a pryže. Mají menší životnost a pryžové mohou také špinit. Ale díky nízké ceně jsou vhodné pro ty, kteří si chtějí cvičení s činkami nejprve vyzkoušet.

Váha – Jinou váhu činek či kotoučů budou preferovat muži a jinou ženy, jinou začátečníci a jinou ti, kteří už s posilováním nějakou tu zkušenost mají.

Jaké máme typy činek?

Než si činky pořídíte, ujasněte si, jak s nimi chcete cvičit a co od nich očekáváte.

  • Jednoruční neboli dumbbell činky – Posiluje se jednou rukou, obvykle tak, že máte v každé ruce jednu činku. Myslete na to tedy při jejich kupování. Měli byste si pořídit hned dvě o stejné váze.

Vybírat můžete například na https://hop-sport.cz/cinky/.

  • Obouruční neboli barbell činky – Tyto činky se používají pro cvičení oběma rukama. Skládají se z osy a volných plastových nebo kovových závaží. Hmotnost činky určujete podle toho, jaká závaží si na tyč nasadíte.
  • Kettlebell činky – Kulaté závaží s úchytkou tvoří poměrně vysokou zátěž. Kromě toho, že s nimi můžete při cvičení posílit různé svaly, je možné je použít také v kombinaci kardio a silového cvičení.
  • Činky na zápěstí, kotníky – Můžete je využít při různém aerobním cvičení nebo při běhání.
  • Posilovací vesty – stejně jako činky na zápěstí a kotníky i posilovací vesta pomůže spalování více kalorií a formování svalové hmoty. Při jakémkoliv cvičení, kde využíváte váhu vlastního těla, vám té zátěže trochu přidá.

Jak budete s činkami cvičit?

Činky můžete využít jak pro silové, tak dynamické posilování. Jaký je mezi těmito druhy cvičení rozdíl?

Dynamické posilování

Intenzita zátěže je nižší a tělo spaluje tuky aerobně. Toto cvičení je vhodné především pro ženy při hubnutí nebo pro atlety pro zvýšení dynamické síly. Charakteristická je nízká tepová frekvence a tuk jako zdroj energie.

Silové posilování

Typické cvičení pro bodybuilding a další sporty, při kterých tvoříte pořádnou svalovou hmotu. Cvičení je pomalé, přesné a cviky prováděné v celém svém rozsahu. Svaly se posilují důkladně, v celé své délce. Postupně zvyšujete zátěž. Cvičíte na kyslíkový dluh, takže spalujete energetické zásoby, které tvoří cukry. Tuky se rozkládají v buňkách. Svaly zbytňují.

Při výběru činky tedy zohledněte i druh cvičení, na který se chystáte.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle