Jak vybrat vhodný substrát do akvária

Substrát do akvária vybírejte velmi pečlivě. Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Substrát do akvária vybírejte pečlivě a určitě na něm nešetřete, protože ho pravděpodobně hned tak měnit nebudete



Správně zvolený substrát dává základ dobře fungujícímu ekosystému. V jeho výběru byste se neměli unáhlit s tím, že kdyby substrát nevyhovoval, jednoduše ho vyměníte za jiný - na dno akvária by se, pokud to není vyloženě nutné, nemělo sahat, protože než si dno „sedne a zaběhne se“, trvá i několik měsíců.

Na co si dát u substrátu pozor?

Dejte si pozor na ostré hrany, na barvu substrátu, na velikost zrn a také na vápenec.

Ostré hrany substrátu

Ideální substrát by měl být písek a ne levnější drť s ostrými hranami a mnohdy i příměsí vápence. O ostré hrany se mohou ryby poranit a rostliny potrhat své listy. Drť s ostrými hranami navíc nepůsobí přirozeně, protože v řekách jsou kameny ohlazovány protékající říční vodou.

Barva substrátu

Často bývá na pokrytí dna doporučována tmavá nebo černá barva, která však působí v akváriu nepřirozeně. Použitý písek by měl být běžný říční (křemičitý). Nekupujte ani obarvené červené, modré nebo zelené písky, které v nádrži obvykle působí „lacině“ a kýčovitě. (S výjimkou akvária v dětské pokoji.) Bílý písek vypadá krásně, přirozeně a luxusně, avšak jen po nějakou dobu. Za čas se na něm přichytí drobné nečistoty a bude působit špinavě a celé akvárium neudržovaně. Tohoto nádechu se nezbavíte ani při odkalování akvária.

Akvárium

Vápenec

Vápenec v kontaktu s vodou reaguje a mění vlastnosti vody. Jestli substrát obsahuje vápenec, poznáte, když na trochu substrátu nalijete ocet. Pokud nijak nereaguje, je substrát bez vápence. Ale když ocet začne pěnit nebo šumět, je to známka, že obsahuje vápenec a není tedy do nádrže vhodný.

Velikost zrn

Měli byste se držet zlaté střední cesty. Velmi drobná zrníčka o velikosti do 2 milimetrů nepropouští kyslík do spodních vrstev dna a dochází tak zahnívání jeho částí. Postupem času si jemné částice sednou a vytvoří na dně tvrdou krustu, což není dobré, protože dno by mělo „dýchat“. Hrubozrnné částice jsou bezproblematické, ale zase v akváriu nevypadají tak pěkně a špatně se v nich zakořeňují rostliny. Proto je ideální velikost zrn substrátu 3 až 5 milimetrů.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle