Jak vypěstovat kurkumu doma

Pěstování kurkumy - jak na to ? - Inmagazin.cz Kategorie: PRAKTICKÉ

Kurkuma je koření, které se získává z oddenků kurkumovníku dlouhého, rostliny pocházející z jihovýchodní Asie. Kurkuma je známá pro svou žlutou barvu, nahořklou chuť a protizánětlivé účinky. Kurkumu si můžete vypěstovat i doma, ať už v květináči nebo na zahradě. Jak na to se dozvíte v tomto článku.



Co budete potřebovat pro pěstování

Kořen kurkumy můžete o koupit v obchodě s kořením nebo anebo objednat přes internet. Vyberte si kořen, který má 2-3 pupeny, ze kterých vyraší nové rostliny. Kurkuma potřebuje dobře propustnou a výživnou půdu, která udrží vlhkost, ale nezaplaví kořeny. Můžete si ji smíchat z rašeliny, písku a kompostu.

Kurkuma vyžaduje dostatek prostoru pro růst, takže zvolte květináč o průměru alespoň 30 cm nebo záhon o rozměrech alespoň 1 x 1 m. Na dno květináče nebo záhonu dejte drenážní vrstvu z kamínků nebo keramzitu.

Kurkuma je tropická rostlina, která potřebuje teplotu kolem 25 °C a hodně světla. Umístěte ji na jižní nebo západní okno nebo na chráněné místo na zahradě. Pokud máte možnost, zasaďte ji do skleníku nebo pařeniště, kde bude mít ideální podmínky. Potřebuje pravidelné a bohaté zavlažování, aby se udržela vlhkost půdy. Zalévejte ji každý den nebo podle potřeby, ale dávejte pozor na přelití. Jednou za 14 dní ji přihnojte tekutým hnojivem pro pokojové rostliny.

kurkuma

Jak postupovat

Začněte s klíčením kořene. To můžete udělat buď v květináči nebo ve vodě. V květináči položte kořen horizontálně na povrch půdy a zakryjte ho vrstvou půdy asi 2 cm. Udržujte půdu vlhkou a teplou. Ve vodě namočte kořen do sklenice s vodou tak, aby byl z poloviny ponořený. Vodu měňte každý den a udržujte ji teplou. Klíčení by mělo trvat asi 4-6 týdnů, než se objeví první výhonky.

Po naklíčení kořene ho zasaďte do květináče nebo na zahradu. Vykopejte díru hlubokou asi 20 cm a vložte do ní kořen s výhonky směrem nahoru. Zakryjte ho půdou a pevně přitlačte. Zalijte ho a umístěte ho na teplé a slunné místo. Pokud jste klíčili kořen ve vodě, nechte ho nejprve zaschnout, než ho zasadíte.

Pečujte o rostlinu. Zalévejte ji pravidelně a rosťte ji, aby měla dostatečnou vlhkost. Přihnojujte ji jednou za 14 dní tekutým hnojivem. Odkvětujte ji, aby podpořila růst oddenků. Pokud je léto horké a vlhké, můžete ji umístit ven, na mírně přistíněné místo nebo do skleníku. Pokud je zima chladná a suchá, přeneste ji dovnitř, na chladnější a tmavší místo. Zálivku omezte na minimum a nechte rostlinu zatahovat.

Sbírejte úrodu. Nejlepší doba pro sklizeň kurkumy je po odkvětu, kdy se stonek začne zatahovat. To bývá obvykle po 8-10 měsících od sázení. Vyndejte rostlinu z květináče nebo záhonu a oklepejte z ní zeminu. Oddělte hlavní kořen od vedlejších oddenků, které můžete použít k jídlu nebo k dalšímu pěstování. Očistěte kořeny od zbytků půdy a kořenů. Pokud chcete získat kurkumu v prášku, musíte kořeny nejprve uvařit, usušit a rozemlít.

Jak používat kurkumu

Kurkuma je skvělé koření, které můžete použít k dochucení různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, rýže, těstoviny, maso, zelenina, atd. Kurkuma dodá jídlu žlutou barvu, nahořklou chuť a protizánětlivé účinky. Můžete ji také použít k přípravě nápojů, jako je například zlaté mléko, které se dělá z mléka, kurkumy, medu a koření. Kurkuma je také součástí tradiční indické medicíny, která ji používá k léčení různých zdravotních potíží, jako jsou zažívací problémy, záněty, infekce, rány, atd. Kurkumu můžete užívat buď ve formě prášku, čaje, tinktury nebo masti.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle